VALIKKO
29.3.2017 19:07

Kaunotar ja Hirviö, tuore ote rakastettuun klassikkoon

Tale as old as time... or at least 1991. (2016 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.)

Resepti: Kaunotar ja Hirviö, miinus animaatio

Suosittelen: Satumaisten elokuvien ystäville ja erityisesti Disney-faneille

If it ain’t broke, don’t fix it. Jo jokusen vuoden Disney on tehtaillut remakeja eli näyteltyjä uusioversioita vanhoista klassikoistaan. Tuhkimo, Viidakkokirja ja Prinsessa Ruusunen on jo tehty uusiksi, tosin paljolti muuteltuina. Nyt on vuorossa Kaunotar ja Hirviö, monen mielestä Disneyn rakastetuin teos. Hämmästyttävää kyllä, uusi versio on ihastuttava, mukaansatempaava ja ilahduttavan uskollinen esikuvalleen. Se tihkuu nostalgiaa ja on paikoin alkuperäistäkin kunnianhimoisempi, mutta ei tuo paljoa uutta pöydälle.

Alusta alkaen on selvää, että Kaunotar ja Hirviö on tehty huolella ja rakkaudella.

Tarina lienee kaikille tuttu: 1700-luvun Ranskassa hemmoteltu prinssi (Dan Stevens) loukkaa velhotarta ja joutuu kirouksen valtaan. Prinssi muuttuu pedoksi, jollaisena hän on myös pysyvä, ellei opi rakastamaan ja ansaitse vastarakkautta ennen kuin lumottu ruusu kuihtuu. Epätoivon ja kiukun kiusaama prinssi vangitsee linnaansa eksyneen matkalaisen, mutta suostuu vaihtamaan tämän miehen tyttäreen, kauniiseen ja määrätietoiseen Belleen (Emma Watson).

Alusta alkaen on selvää, että Kaunotar ja Hirviö on tehty huolella ja rakkaudella. Musikaalikohtaukset ovat vaikuttavan mahtipontisia ja miltei täydellisen uskollisia alkuperäisille, upeille kappaleille. Tarina on sama, mutta kaikki on suurempaa: sivuhahmoja on enemmän, heidän taustaansa avataan, tarinalle luodaan historiallista kontekstia ja tiettyjä animaation epäkohtia paikataan. Ja tämä on myös tehty niin hyvin, että elokuva ei tunnu täydeen ahdetulta.

Kirjatoukka Hermione Belle ei tahdo sopeutua pikkukylän vanhanaikaisiin arvoihin, vaikka kukaan ei kosi kuin Gaston. (2016 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.)

Viime vuoden top 10 Disney-listassani julistin Kaunottaren ja Hirviön koko studion parhaaksi. Yleensä pillastun, kun siinä määrin arvostamiini elokuviin kajotaan, mutta tämä inkarnaatio sadusta tekee vaikutuksen huolellisuudellaan ja tyylikkyydellään. Vaikka juonesta poiketaan paikoin ja tarinaa sovitetaan nykypäivän arvomaailmaan, klassikon henki on selvästi mukana – etenkin musikaalikohtauksissa. Se on kaunista katsottavaa.

Taianomainen, hurmaava ja nostalginen, Kaunotar ja Hirviö on mallikelpoinen (joskaan ei täysin tarpeellinen) remake, joka kantaa nimeään ylpeänä. Se on rakennettu upeasti, etenee jouhevasti ja koskettanee varmasti faneja, jotka nauttivat alkuperäisestä.

8,0/10

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.