VALIKKO
26.2.2017 15:09

Kerro kerro kuvastin, ketkä saavat Oscarin? – part 2

No siis onhan minulla huomenna luento, mutta minulla on myös velvoite ja paljon kahvia.

Academy awards 2017 lähetetään suorana tänä yönä kello 2 Suomen aikaa. Tekstitetty uusinta esitetään maanantaina klo 19-23.

On aika vuotuisan veikkauslistan! Vaikka muutamat vuoden kohokohdat ovat vasta matkalla Suomeen, tänä yönä/aamuna on aika valvoa pitkään ja todistaa, miten jälleen liuta kultaisia pystejä saa omistajan. Tämä on 89. Academy Awards!

Kuten viimekin vuonna, listaan kaikki kategoriat, jotka uskon pystyväni arvaamaan. Oma veikkaukseni on merkitty näinkun taas mahdolliset välistäviejät ovat näitä.

Linkkejä: Lista kaikista illan ehdokkaista löytyy tästä, kun taas tässä on virallisempia veikkauslistoja. Tämä taas on viime vuoden veikkauslistani, mikäli se jostain syystä sattuu kiinnostamaan.

 

Paras elokuva

Arrival (arvostelu)
Fences
Hacksaw Ridge (arvostelu)
Hell or High Water
Hidden Figures
La La Land (arvostelu)
Lion
Manchester by the Sea (arvostelu)
Moonlight

Illan pääpalkinto. Ehdokkaita on tänä vuonna yhdeksän, joista vasta kuusi on ehtinyt Suomeen saakka, mutta kaikki ovat huomattavia teoksia. Mikä on raadin mieleen? Pohdiskeleva scifi-draama, teatterimainen elämänkuvaus, sotaeepos, western, biografia, romanttinen musikaali, hyvän mielen tarina, realistinen draama surusta vai oscarbait-tositarina? Itse uskon, että paras elokuva edellyttää tasaista laatua, sanomaa sekä tiettyä eeppisyyttä. Sen tulee vaikuttaa katsojaan vielä lopputekstienkin päätyttyä.

Vaikka Arrival oli erityisen paljon mieleeni ja Moonlightilla on kaikki ainekset paikallaan, La La Landin voittokulkua on tässä vaiheessa hyvin vaikea pysäyttää. Paitsi että se osuu suoraan Hollywoodin sydämeen, se oli myös ajankohtainen, monipuolinen ja rakkaudella tehty – eikä tunne voi olla tarttumatta.

Paras ohjaus

Denis Villeneuve (Arrival)
Mel Gibson (Hacksaw Ridge)
Damien Chazelle (La La Land)
Kenneth Lonergan (Manchester by the Sea)
Barry Jenkins (Moonlight)

Paras ohjaus kulkee usein käsi kädessä elokuvan kanssa (peräti 80% ajasta), mutta toisinaan elokuvassa ohjaus toimii paremmin kuin kokonaisuus. Viisikosta jokainen teki hyvin vaikuttavaa työtä kuljettaessaan tarinaa eteenpäin, mutta Chazellen pystyi näkevän nauttivan työstään suunnattomasti. Toisaalta myös Villeneuve ja Lonergan – joiden elokuvat muistuttavat toisiaan tietyissä määrin – voivat hyvinkin viedä välistä hillityllä ammattitaidollaan.

Paras miespääosa

Casey Affleck (Manchester by the Sea)
Andrew Garfield (Hacksaw Ridge)
Ryan Gosling (La La Land)
Viggo Mortensen (Captain Fantastic)
Denzel Washington (Fences)

Kamppailu on ollut tiukkaa koko alkuvuoden. Washington sai SAG-palkinnon ja Gosling ansaitsi Golden globen, mutta johdossa on Affleck, joka vei Critic’s choicen, Baftan ja myöskin Golden globen. Toista kertaa ehdolla oleva Affleck näytteli vähäeleisesti mutta hallitusti masentunutta ja traumatisoitunutta matti meikäläistä, joka joutuu huolehtimaan veljenpojastaan.

Paras naispääosa

Isabelle Huppert (Elle)
Ruth Negga (Loving)
Natalie Portman (Jackie)
Emma Stone (La La Land)
Meryl Streep (Florence Foster Jenkins)

Vaikka kategoria on täynnä lahjakkuutta ja ammattitaitoa, Stonella on monen mielestä etulyöntiasema. Jo alkuminuuteillaan 28-vuotias näyttelijä otti ruudun haltuun pitkiä ottoja uhmaten eikä hidastanut tahtia lainkaan. Fun fact: tämä on Streepin 20. ehdokkuus – hän rikkoo oman ennätyksensä harva se vuosi.

Paras miessivuosa

Mahershala Ali (Moonlight)
Jeff Bridges (Hell or High Water)
Lucas Hedges (Manchester By the Sea)
Dev Patel (Lion)
Michael Shannon (Nocturnal Animals)

Ikähaarukka on miltei 50 vuoden mittainen, sillä Lucas Hedges on vasta 20, kun taas Jeff Bridges on jo 67. Todennäköisyydet ovat Alin puolella, joka on putsannut muita gaaloja järjestelemällisesti.

Paras naissivuosa

Viola Davis (Fences)
Naomie Harris (Moonlight)
Nicole Kidman (Lion)
Octavia Spencer (Hidden Figures)
Michelle Williams (Manchester By the Sea)

Sivurooli on siinä mielessä konstikas, että joskus on paha sanoa, onko näyttelijä tarpeeksi ruudulla ansaitakseen ehdokkuuden. Siksi osa ehdokkaista olivat pienoisia yllätyksiä. Niin tai näin, Viola Davis erottuu edukseen, ja jo on aikakin. Hänen olisi pitänyt voittaa vuonna 2011.

Paras animaatioelokuva

Kubo and the Two Strings (arvostelu)
Moana (arvostelu)
My Life As a Zucchini
The Red Turtle
Zootopia (arvostelu)

Ei ole mikään salaisuus, että olen melkoinen Disney-fanboy. Eikä myöskään se, että Zootopia voittaa taatusti.

Paras kuvaus

Arrival
La La Land
Lion
Moonlight
Silence

Erittäin tärkeä kategoria, jonka arvon olen vasta hiljattain tajunnut. Kuvaus on oleellinen osa kokemusta, ja jos sen tekee oikein hyvin, sitä ei tajua edes arvostaa. Vaikka Arrivalin tunnelma onkin esimerkillinen, La La Land oli usein kuin liikkuva maalaus.

Paras puvustus

Allied
Fantastic Beasts and Where to Find Them
Florence Foster Jenkins
Jackie
La La Land

Historialliset elokuvat sekä fantasiat ovat usein valttia puvustuksessa. Joten miksipä ei molemmat? Fantastic Beasts on Harry Potterin velhomaailmaan sijoittuva seikkailu, joka tapahtuu 1920-luvulla. Eli siis turvallinen veikkaus!

Paras leikkaus

Arrival
Hacksaw Ridge
Hell or High Water
La La Land
Moonlight

Ikävä kyllä tässä kohtaa tietämättömyys puraisee, sillä en ole nähnyt kahta ehdokasta. Hacksawiin en usko, joten musta hevonen La La Land on leikkaus-veikkaus.

Paras meikkaus ja hiusten asettelu

A Man Called Ove
Star Trek Beyond
Suicide Squad

Veikkaukseni on Star Trek, sillä alienit ne vasta meikkiä tarvitsevatkin. Lisäksi toivon todella, että tulevaisuudessa ei tulla puhumaan ”Academy Award winning Suicide Squadista”.

Paras musiikki

Jackie
La La Land
Lion
Moonlight
Passengers

Tässä kategoriassa ei mennä merta kauemmas kalaan. La La Land kertoo musiikista ja jo sen nimi kuulostaa la la laululta.

Paras laulu

Audition (La La Land)
Can’t Stop the Feeling! (Trolls)
City of Stars (La La Land)
The Empty Chair (Jim: The James Foley Story)
How Far I’ll Go (Moana)

Disneyllä on tunnetusti hyvät mahdollisuudet voittaa laulu aina ehdolle päästyään (mm. 1989, 1991, 1992, 1994, 1995, 1999, 2013…) Kuitenkin tässäkin kategoriassa La La Land jyrää silkalla kotikenttäedulla ja kieltämättä ihastuttavalla paino-duetollaan.

Paras lavastus

Arrival
Fantastic Beasts and Where to Find Them
Hail, Caesar!
La La Land
Passengers

Arrival on kuvattu varsin tavallisissa paikoissa ja Passengersila on heikot puolustusasemat. Hollywoodin kulisseista kertova Hail, Caesar! on altavastaavan roolissa vaatimattoman menestyksensä vuoksi. La La Land hyödyntää Los Angelesin omia valtteja tyylikkäästi, minkä lisäksi se tanssahtelee usean eri setin läpi ja heittelee sekaan viittauksia klassisiin musikaaleihin.

Parhaat tehosteet

Deepwater Horizon
Doctor Strange
The Jungle Book
Kubo and the Two Strings
Rogue One: A Star Wars Story

Olisi hienoa, jos stop motion -animoitu Kubo saisi hieman kunniaa, mutta The Jungle Book oli suorastaan säväyttävä. Hyvin harva elokuva ansaitsee 3D:n, mutta tämä elokuva lienee kaunein sitten Avatarin.

Paras sovitettu käsikirjoitus

Arrival
Fences
Hidden Figures
Lion
Moonlight

Kinkkinen paikka. Ymmärtääkseni tässä haetaan miten kirja eli tarina pelkillä sanoilla siirtyy ruudulla kerrottavaksi tarinaksi. Siinä mielessä Arrival on vahvana, mutta todennäköisemmin Moonlight huomioidaan.

Paras alkuperäinen käsikirjoitus

Hell or High Water
La La Land
The Lobster
Manchester By the Sea
20th Century Women

Tämä on lähinnä kaksintaistelu mahtipontisen La La Landin ja vähäeleisen Manchesterin välillä. En hämmästyisi, vaikka La La Land veisi voiton tässäkin, mutta itse olin erittäin vaikuttunut Manchesterin uniikista otteesta dialogiin ja jokapäiväiseen elämään. Otetaan kerrankin riski ja veikataan ennakkosuosikkia vastaan!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.