VALIKKO
8.2.2017 14:55

La La Land, onko se kehujensa arvoinen?

Mia (Emma Stone) ja Sebastian (Ryan Gosling) yrittävät tanssia toisensa kumoon. Photo credit: Dale Robinette

No on.

Resepti: Whiplash kertaa Birdman, mutta hyvällä mielellä tehtynä.

Tähän mennessä kaikki elokuvan ystävät ovat varmaan jo kuulleet ilmiöstä, joka on La La Land. Kyseessä on romanttinen musikaalikomedia-draama, joka kokoaa elokuva-alan charmikkaimpia näyttelijöitä, lahjakkaimpia tekijöitä ja polttavimpia teemoja – ja tekee sen harvinaisen taidokkaasti. Tulevassa Oscar-gaalassa elokuvalla on peräti 14 ehdokkuutta. Tyylikäs ja kaunis, niin toiveikas kuin kaihoisa sekä ennen kaikkea rakkaudella tehty La La Land ansaitsee ehdottomasti asemansa yhtenä vuoden hienoimmista.

Nykypäivän Los Angelesissa kaksi unelmoijaa kohtaavat toisensa. Mia (Emma Stone) on kahvilatyöntekijä, joka haaveilee näyttelijän urasta. Sebastian (Ryan Gosling) taas on intohimoinen jazz-pianisti, joka tahtoo perustaa oman jazz-klubinsa. Kuitenkin Mialla on ongelmia tehdä läpimurtoaan näyttelijöiden täyttämässä kaupungissa, kun taas Sebastian ei tahdo löytää yleisöä vanhanaikaiselle visiolleen. Vuodenaikojen ja tunnelmien vaihdellessa kaksikko tapaa, tutustuu ja rakastuu. Mutta mihin asti unelmat voivat heidät viedä?

Jokainen musikaalinumero on kuvattu yhdellä jatkuvalla otolla.

Ensimmäisestä minuutista alkaen La La Land suorastaan pursuaa itsevarmuutta, sydäntä ja intohimoa aihepiiriään kohtaan. Musiikki on laadukasta, musikaalinumerot hämmästyttäviä ja kuvaustyö suorastaan maalauksellista. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Damien Chazelle (Whiplash) on mies, joka rakastaa musiikkia ja elokuvia – ja se paistaa läpi kaikessa hänen tuotannossaan. Toisin kuin parin vuoden takainen erinomainen Whiplash, joka kertoi luovuuden rajusta palosta ja miltei maanisesta kunnianhimosta, La La Land on nostalginen, taianomainen ja ihastuttava. Hieman kuin satu.

La La Land on rakkaudenosoitus musiikille, elokuvalle ja Los Angelesin horisontille. Photo credit: Dale Robinette

Erityisesti elokuvan musikaali-osuuteen on panostettu. Filmi pursuaa tusinoittain viittauksia klassisiin ja moderneihin musikaaleihin muun muassa tanssiliikkeissä, kuvauspaikoissa ja dialogissa. Myös erittäin vaikuttavaa on, että jokainen musikaalikohtaus on kuvattu yhdellä jatkuvalla otolla. Tanssikohtaukset saattavat hyppiä huoneesta toiseen tai sisältää kymmenittäin tanssijoita ja mitä monimutkaisempia lavasteita, mutta siitä kaikesta jyrätään läpi katkeamattomalla otoksella.

Gosling ja Stone tekevät suurenmoista työtä haaveilijoina, jotka tasapainottelevat todellisuutta ja unelmia nykypäivän melskeessä. On vaikea kuvitella toista parivaljakkoa, joka olisi suoriutunut urakasta paremmin. Karismaa puhkuva kaksikko onnistuu löytämään mainion kemian, ja ovat enemmän kuin ansainneet ehdokkuutensa tämän vuoden Oscareissa.

La La Land on hurmaava tarina unelmista, todellisuudesta, intohimosta ja rakkaudesta. Se on kunniaksi musikaali-genrelle sekä romanttisille komedioille, sillä sen mukaansatempaavuus tepsii miltei jokaiseen elokuvakävijään. Sen kehut eivät ole menneet hukkaan, eikä se tule unohtumaan aivan vähään aikaan.

Linkki: Koonti tulevasta Oscar-gaalasta, jossa La La Landilla on 14 ehdokkuutta.

Kommentit

 • Rosita

  Aivan loistava leffa-arvostelu! Sinusta olisi kriitikoksi!

   0
  • Panu Vuorela

   Kiitos! Se olisikin pitkän tähtäimen suunnitelma, mutta kehut lukijoilta riittävät tältä erää 🙂

    0
 • Anniina

  Mä tykkäsin La la landista kyllä kovasti, romanttisten komedioiden ystävä kun olen ja lempinäyttelijätkin mukana. Puvustus oli ihana, kuvaus ja musiikki jees mutta olisin kaivannut enemmän musikaaliosuuksia. Jotenkin jäi vähän hiljaiseksi minusta se puoli.

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.