VALIKKO
6.3.2017 12:34

Logan – Wolverinen viimeinen seikkailu

Wolverine (Hugh Jackman) alkaa olla liian vanha tällaiseen touhuun. (2016 Twentieth Century Fox Film Corporation)

Resepti: Wolverine-elokuvat kertaa Deadpool miinus musta huumori.

Suosittelen: Brutaalien ja epätyypillisten supersankaritarinoiden ystäville. Piditkö Deadpoolista, Kick-Assista ja Watchmenistä? Tämä toimii.

Varoitus: Todella väkivaltainen ja graafinen.

Wolverine on palannut viimeistä kertaa, ja meno on vakavampi kuin koskaan. Logan on brutaali, synkkä ja minimalistinen elokuva, joka on täysi vastakohta supersankarielokuvien arkkityypille. Kymmenes X-Men-elokuva ja Wolverinen joutsenlaulu, Logan on erittäin tunnelmallinen, uniikki ja uskollinen päähenkilölleen, mutta ajoittain epälooginen ja hieman liian täynnä omaa rajua realistisuuttaan.

Mutantit ovat kuolemassa sukupuuttoon. Logan eli Wolverine (Hugh Jackman, vielä yhden kerran) on entisen itsensä raunio. Hänen voimansa eivät toimi kunnolla, hän on vanhentunut sekä väsynyt ja kärsii alituisesta kivusta tappavan sairauden takia. Hän elelee Meksikon rajalla, huolehtien dementiaa vastaan kamppailevasta professori Xavierista (Sir Patrick Stewart) ja omista ongelmistaan. Kuitenkin tilanne muuttuu, kun nuori mutantti Laura (esittelyssä Dafne Keen) ilmaantuu Loganin arkeen vainoajat perässään, mikä pakottaa vanhan ahman vielä kerran liikkeelle.

Logan on vähemmän supersankari-elokuva ja enemmän road trip tai western. Poissa ovat trikoot, hahmokatraat, mahtipontiset tehostetaistot, huulenheitto ja megalomaaniset pahikset. Lopputulos on karu ja – ironista kyllä – humaani tarina Wolverinen hiipuvasta tähdestä. Se etenee verkkaisesti ja panostaa erityisesti tunnelmaan sekä näyttelijätyöhön, missä vanhat ketut Jackman ja Stewart antavat kaikkensa irti.

Hugh Jackman on esittänyt Wolverinea 17 vuotta. Dafne Keenin ura on vasta alussa. (2016 Twentieth Century Fox Film Corporation)

Deadpoolin mallin mukaan meininki on nyt lapsilta kielletty. Toiminta on intensiivistä, raakaa ja graafista. Hahmot ovat rääväsuisia ja kiroilevat huoletta, ja paljasta pintaakin vilahtaa. Ensimmäistä kertaa Wolverine esitetään niin vihaisena, karuna ja vaarallisena kuin hän oikeasti on. Hyvä vertailukohta on juuri Deapool, mutta ilman huumoria.

Kuten sanottua, Logan erottuu joukosta jo asenteellaan ja raa’alla realismillaan. Kuitenkaan sen tarinankerronta ei aivan yllä toivotulle tasolle. Sarjan jatkumossa ei ole virallisesti järkeä ja välillä elokuva tuntuu laiskalta, erityisesti liittyen tarinan konniin. Lisäksi filmi kertoo taustansa niin vihjaillen ja epäsuorasti, että voi olla vaikeaa pysyä mukana, varsinkin jos ei tunne sarjaa entuudestaan.

Mutta isoin ongelma elokuvan kanssa on sen kuvaus Loganin ja Lauran suhteesta. Jo mainonnasta asti on selvää, että elokuva luottaa kaksikon dynamiikan toimivan leffan tunnepohjaisena selkärankana. Kuitenkin vaikka näyttelytyö on mainiota, hahmoilla ei ole juuri ollenkaan yhteisiä kohtauksia, jotka rakentaisivat heidän kemiaansa. ”Kova jätkä ja pieni tyttö” on sangen yleinen ja toimiva kaava (mm. Léon ja Man on Fire), mutta tässä suhteessa Logan ei lunasta omaa potentiaaliaan.

Kaiken kaikkiaan Logan on todella uniikki supersankarielokuva, joka erottuu massasta ja loistaa useassa aspektissaan, mutta ei pidä tahtia yllä kaikissa osa-alueissaan. Verinen, synkkä ja pohdiskeleva, Logan on paljolti sitä, mitä Wolverine on kaivannutkin. Mutta kunpa sitä olisi hiottu vähän enemmän.

7,5/10

Kommentit

  • Nimetön Nimetön

    Yllätyin positiivisesti tästä leffasta. Nousi omaksi suosikikseni x-men leffoista 😀

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.