VALIKKO
24.2.2017 13:25

Manchester by the Sea -filmiarvostelu

Manchester by the Sea on kriitikoiden mieleen, mutta yleisö ei ole siitä juuri kuullut. (c)2016. K Films Manchester LLC. All Rights Reserved

Kenelle suosittelen: Hitaiden ja realististen draamojen ystäville

Elokuvan resepti: Menetetty maa ilman pyssyjä

Manchester by the Sea on slice of life -tyyppinen draamaelokuva, joka voisi olla kuvattu suoraan oikeasta elämästä. Kuuden Oscarin ehdokas, mutta vaatimattoman menestyksen Manchester on omaa tietään kulkeva outolintu, joka tekee vaikutuksen erinomaisella toteutuksellaan ja dialogillaan. Kuitenkin paljolti puuttuvat draaman kaari ja hahmokehitys johtavat siihen, että elokuva jakaa mielipiteet eikä ole kaikkien mieleen.

Lee Chandler (tuhlaajapoika Casey Affleck) on erakoitunut ja tympeä talonmies, joka elelee itsekseen ja jostain syystä kaihtaa seuraa. Eräänä päivänä hän saa tiedon, että hänen veljensä on kuollut sydänkohtaukseen, jolloin Leen on muutettava vanhaan kotikaupunkiinsa Manchesteriin pitämään huolta hautajaisista sekä veljenpojastaan Patrickista (Lucas Hedges). Kummankin elämä on muuttunut peruuttamattomasti, ja heidän on jotenkin selvittävä siitä.

Lucas Hedges ja Casey Affleck suunnittelevat Oscar-puheitaan. (c)2016. K Films Manchester LLC. All Rights Reserved

Manchester on elokuva, jossa toteutus paistaa kirkkaammin kuin tarina tai sanoma. Ohjaus on suorastaan suurenmoista, ja tunnelmalla leikitellään muun muassa musiikilla ja kuvakulmilla. Välillä hypitään aikajanasta toiseen, mikä saa elokuvan taustan avautumaan hitaasti, mutta tekee alkupuoliskon seuraamisesta vaikeaa.

Erityisen esimerkillistä filmissä on sen dialogi, joka on uskomattoman realistista ja jokapäiväistä. Hahmot puhuvat toistensa päälle, joutuvat huutamaan ”Mitä?!” melun yli ja välillä istuvat hiljaa kiusallisina.  Myös näyttelytyö on lahjakasta, ja elokuvaa kantavan Affeckin lisäksi sivurooleissa Hedges ja Michelle Williams ottavat ruudun haltuun tehokkaasti.

Kuitenkin filmillä on omat ongelmansa. Tarina avautuu hitaasti, mutta ei oikein etene minnekään. Filmistä puuttuu selkeä draaman kaari: se alkaa, se jatkuu ja se loppuu. Se kuvaa realistisesti menetyksestä kärsineitä, mutta siinä ei ole kliimaksia eikä siinä ei oikein tapahdu paljoa. Ja vaikka Affleck ja Hedges hoitavat osansa mallikkaasti, heidän hahmojensa väliltä jää puuttumaan kemia, joka toisi elokuvaan kiintopistettä.

Manchester by the Sea on erittäin laadukkaasti toteutettu draama, joka on elämänmakuinen ja tyylikäs, mutta kuitenkin vähän tarjoava. Tällä genrellä on toki ihailijansa, mutta uskoisin filmin sopivan lähinnä elokuvan vannoutuneille ystäville, sillä perinteistä hupia ja viihdettä se ei juuri tarjoa.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.