VALIKKO
1.3.2016 18:17

Oscarit: Leonardo, Morricone ja Spotlight ovat maassa kaunehimmat

Leonardon uusi paras kaveri Alejandro ohjasi hänet maaliin (Kuva: Paul Buck / AFP)

Erityisen pitkä helmikuu tuli ja meni, ja taas liuta elokuvia sekä henkilöitä ovat Oscar-palkintonsa ansainneet. Illassa (tai joillekin aamuyössä) oli yllätyksiä, itsestäänselvyyksiä, aiheita iloon sekä tietenkin aiheita närkästyä.

Palkinnot jakautuivat hyvin vahvasti tänä vuonna. Suurimmat palkinnot nappasivat Spotlight (paras elokuva, paras alkuperäinen käsikirjoitus) ja The Revenant (paras ohjaaja, paras miespääosa, paras kuvaus).

Mutta illan suurin voittaja oli kuusi pystiä rohmunnut Mad Max (mm. paras leikkaus, parhaat puvustus, parhaat lavasteet).

The Revenantin ohjaaja Alejandro G. Iñárritu voitti parhaan ohjaajan toista kertaa peräkkäin, ainoastaan kolmantena henkilönä historiassa. Saman elokuvan kuvaaja Emmanuel Lubezki puolestaan sai kolmannen kuvaaja-pokaalin putkeen, mikä on saavutuksena ennennäkemätön.

87-vuotias legendaarinen säveltäjä Ennio Morricone (mm. Hyvät, pahat ja rumat) voitti ensimmäisen palkintonsa musiikistaan elokuvassa The Hateful Eight.

Neljästä näyttelijä-palkintojen voittajista kolme (Mark Rylance, Brie Larson, Alicia Vikander) oli ehdolla ensi kertaa.

Mutta kenties illan suurin uutinen oli maailman suosituimman altavastaajan, Leonardo DiCaprion, ensimmäinen voitto Oscareissa. DiCaprio voitti parhaan miespääosan roolistaan karhun raatelemaksi joutuneena uudisraivaaja Hugh Glassina elokuvassa The Revenant.

Kiitospuheessaan DiCaprio kertoi maailmalle, että ilmastonmuutos on todellinen ja vakava asia. Erityisen kovaa hänelle taputti yleisössä istunut karhupukuinen mies, jota DiCaprio vilkuili hermostuneena.

Spektaakkelit Star Wars: The Force Awakens ja Yksin Marsissa jäivät täysin ilman palkintoja, mikä johtui todella kovasta kilpailun tasosta. Kumpikin olisi ansainnut hieman tunnustusta.

Parhaan animaation vei Inside Out, mikä ei ollut yllätys kenellekään, joka on ikinä tuntenut mitään elokuvia katsellessaan.

Gaalan isäntä oli tummahipiäinen koomikko Chris Rock, jota ei pelottanut lainkaan rakentaa lähes koko settinsä rasismi-kysymyksen ympärille.

”Eipä ollut mustia näyttelijöitä ehdokkaana 60-luvullakaan, mutta protestoitiinko siitä? Ei, koska siihen aikaan oli oikeitakin aiheita protestiin”, Rock lohkaisi avausmonologinsa lopussa, aiheuttaen sekä raikuvaa naurua että pöyristystä.

Oma veikkauslistani oli suhteellisen onnistunut. 16 kategoriasta sain oikein 11 ensimmäisellä arvauksella, ja 12, toisella.

Erehdyksistäni kaksi johtui elokuvista, joita en ollut nähnyt. Mad Max puolestaan romutti ne kaksi arvausta, joissa menin täysin metsään. Pahus! Sinne meni uskottavuus.

"Miten niin Spectre sai vain parhaan laulun?" (Photo credit: Francois Duhamel Copyright: © 2015 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc., Danjaq, LLC and Columbia Pictures Industries, Inc.)

James Bond ei arvosta uutisia, että Spectre huomioitiin vain laulustaan. (Photo credit: Francois Duhamel Copyright: © 2015 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc., Danjaq, LLC and Columbia Pictures Industries, Inc.)

 

Lista illan voittajista:

Paras elokuva: Spotlight
Paras ohjaaja: Alejandro G. Iñárritu – The Revenant

Paras miespääosa: Leonardo DiCaprio – The Revenant
Paras naispääosa: Brie Larson – Room
Paras miessivuosa: Mark Rylance – Vakoojien silta
Paras naissivuosa: Alicia Vikander – The Danish Girl

Paras alkuperäinen käsikirjoitus: Tom McCarthy & Josh Singer – Spotlight
Paras sovitettu käsikirjotus: Adam McKay & Charles Randolph – The Big Short (The Big Short – Michael Lewis)

Paras animaatioelokuva: Inside Out
Paras lyhytanimaatio: Bear Story
Paras dokumentti: Amy
Paras lyhytdokumentti: A Girl in the River: The Price of Forgiveness
Paras lyhytelokuva: Stutterer
Paras vieraskielinen elokuva: The Son of Saul

Paras musiikki: The Hateful Eight (Ennio Moricone)
Paras laulu: Writing’s on the Wall – Spectre (Jimmy Napes & Sam Smith)
Paras äänimiksaus: Mad Max: Fury Road
Paras äänieditointi: Mad Max: Fury Road

Paras lavastus: Mad Max: Fury Road
Paras kuvaus: The Revenant
Paras meikkaus ja hiustenasettelu: Mad Max: Fury Road
Paras pukusuunnittelu: Mad Max: Fury Road
Paras leikkaus: Mad Max: Fury Road
Parhaat tehosteet: Ex Machina

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.