VALIKKO
1.2.2017 15:11

Oscarit 2017 – kuka kukin on

Fun fact: Oscar-nimen alkuperä aiheuttaa yhä kiistaa.

Vuodenvaihde tuli ja meni, ja jälleen on aika tarkastella vuoden parhaita elokuvia. 89. Academy Awards (eli Oscars 2017) tullaan järjestämään 26.2., eli kolmen ja puolen viikon kuluttua sunnuntaina. Gaalan ehdokkuudet julkaistiin viime viikolla. En aio käydä läpi jokaista kategoriaa yksitellen, sillä se veisi aivan liikaa tilaa, vaan esittelen ehdokkuudet pähkinänkuoressa. (Lista ehdokkuuksiin kokonaisuudessaan: http://oscar.go.com/nominees)

Tietoa gaalasta:

Gaalan juontajaksi on tänä vuonna valittu koomikko ja talkshow-juontaja Jimmy Kimmel. Kimmel on palkittu ammattilainen, joka on aiemmin juontanut mm. Primetime Emmy-gaalan kahdesti. Hänet tunnetaan myös keksitystä riidastaan Matt Damonin (tänä vuonna ehdokkaana tuottajan roolissa) kanssa, missä hän koomisesti kieltäytyy haastattelemasta Damonia ohjelmassaan.

Paras elokuva: 

Suurimmassa kategoriassa on tänä vuonna yhdeksän ehdokasta. Ne ovat Arrival ja Hacksaw Ridge (lue tästä yhteisarvio), Fences, Hell or High Water, Hidden Figures, La La Land (arvostelu), Lion, Manchester by the Sea (arvostelu) sekä Moonlight. Tarjonta on hyvin laajaa: löytyy scifi-draamaa, musikaalia, sotaeeposta, rikoslänkkäriä sekä perinteisempää draamaa. Vuoden musta hevonen on musikaali-komedia-draama La La Land, joka keräsi peräti 14 ehdokkuutta (päästen tasoihin Titanicin kanssa). Elokuvan ohjannut ja käsikirjoittanut 31-vuotias Damien Chazelle tunnetaan erinomaisesta indiedraamastaan Whiplash.

Huom: yhdeksästä elokuvasta kolme ovat jo saaneet ensi-iltansa Suomessa (Arrival, Hacksaw Ridge sekä La La Land). Lion saapuu teattereihin 3.2., Moonlight 10.2., Hidden Figures 8.3. ja Manchester by the Sea 10.3. Kahden viimeisen (Fences ja Hell or High Water) tilanne on epävarma.

Parhaat näyttelijät:

Kahtena edellisenä vuonna kaikki 16 näyttelijäehdokkuutta ovat menneet valkoisille näyttelijöille, mitä seurasi vahva takaisku ja laajaa boikottia (#OscarsSoWhite). Tänä vuona sen sijaan peräti seitsemän vähemmistön edustajaa on päässyt ehdolle näyttelemisestä. Vuoden kilvassa on mukana konkareita kuten Viggo Mortensen (Taru Sormusten Herrasta) ja Denzel Washington (Training Day); ensikertalaiset Andrew Garfield (The Amazing Spider-man) ja Dev Patel (Slummien miljonääri); sekä raskaan sarjan veteraanit Meryl Streep (Mamma mia) ja Jeff Bridges (Kova kuin kivi).

La La Land: Emma Stone ja Ryan Gosling tanssivat tiensä vertauskuvallisiin ja sangen kirjaimellisiin tähtiin. Photo credit: Dale Robinette / Lionsgate

Paras ulkomainen elokuva:

Suurista toiveista huolimatta Suomen Hymyilevä mies ei yltänyt finaaliin, jättäen Miehen vailla menneisyyttä yhä vain ainoaksi Suomen ehdokkaaksi kautta historian. Sen sijaan niin Tanskan Land of Mine kuin Ruotsin A Man Called Ove ovat tämän vuoden listalla. Pahus!

Paras animaatio:

Yksi suosikkikategorioistani. Tänä vuonna ehdolla ovat Kubo ja samuraiseikkailu (arvio), Zootopia (arvio), Moana (suom. Vaiana – arvio), The Red Turtle sekä My Life as a Courgette. Erittäin poikkeuksellisesti Kubo sai ehdokkuuden myös parhaista tehosteista, minkä on aiemmin saavuttanut vain Painajainen ennen joulua (kumpikin stop motion-tekniikalla tehtyjä). Näin meidän kesken, iloni oli suuri kun ärsyttävät Lemmikkien salainen elämä ja Sing jäivät huomiotta. Niin, ja Zootopia voittaa taatusti.

Suurimmat ehdokkaat:

Kuten sanottua, La La Land johtaa ylivoimaisesti kategorioissa 14 ehdokkuudellaan. Mutta myös Arrival ja Moonlight keräsivät kokoon kunnioitettavat 8 kategoriaa kukin. Lisäksi muut elokuva-ehdokkaat Lion, Manchester by the Sea ja Hacksaw Ridge saivat 6 jokainen. Sen sijaan blockbuster-hitit Rogue one ja Ihmeotukset jäivät kumpikin vain kahteen ehdokkuuteen. On tavallista, että lopulta palkinnot jakaantuvat vahvasti eri elokuvien kesken, mutta monet povaavat erittäin vahvaa vuotta La La Landille, joka kosiskeli onnistuneesti sekä uutta että vanhaa koulukuntaa.

Pähkinänkuori pähkinänkuoressa:

-9 ehdokasta parhaaseen elokuvaan, joista 3 on jo tullut, 4 tullaan näkemään maaliskuuhun mennessä ja 2 ei vielä tiedetä.
-Suurin lupaus on musikaali-komedia-draama La La Land, jolla on 14 ehdokkuutta
-Aiemman kritiikin jälkeen (tai kenties sen takia?) rutkasti vähemmistön edustajia on ehdolla.
-Ei vieläkään ehdokkuuksia Suomelle. 🙁
-Juontaja on talkshow-host Jimmy Fallon.
-Zootopia tulee voittamaan tai syön vertauskuvallisen hattuni.
-Yritän parhaani mukaan kirjoittaa ajankohtaisimmista elokuvista, mikäli mahdollista.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.