VALIKKO
27.2.2017 15:11

Oscarit: Moonlight, La La Land ja Jimmy Kimmel vs Matt Damon

Kauniit ja rohkeat: Mahershala Ali, Emma Stone, Viola Davis ja Casey Affleck ansaitsivat ensimmäiset Oscarinsa (Kuva: AOP).

Huom. Lista voittajista löytyy alhaalta. Oscar-gaala lähetetään uudelleen tänään kello 19.

Taas on elokuvavuosi takana! Sunnuntai-maanantai yönä Hollywoodissa pidettiin 89. Academy Awards, jossa jälleen juhlistettiin elokuvallista erinomaisuutta. Kiitos illan isännälle, Jimmy Kimmelille, gaala oli hauskin aikoihin, mutta siihen mahtui silti yllätyksiä, pettymyksiä ja jopa noloja kämmejä.

Palkinnot jakaantuivat tänäkin vuonna vahvasti. Kuusitoista eri elokuvaa vei tänään kotiin vähintään yhden pystin – mikä kieltämättä ei ole niin iso juttu ottaen huomioon kategorioiden määrän (24). Illan suurin voittaja oli La La Land, joka ansaitsi kuusi pystiä – mutta enimmäkseen teknisistä saavutuksista. Sen sijaan Moonlight napsi kirsikat, nimittäin parhaan käsikirjoituksen, parhaan miessivuosan ja halutun parhaan elokuvan.

Suurin yllätys olikin, että 14 Oscarin ehdokas ja ennakkosuosikki La La Land ei dominoinutkaan niin vahvasti, kuin monet kuvittelivat. Musikaali sai kunnioitettavat kuusi palkintoa (mm. ohjaus, kuvaus, naispääosa), mutta ei päässytkään historiaan ennätyksiä rikkovana. Paitsi ohjaaja Damien Chazelle, 32, joka on nyt kaikkien aikojen nuorin parhaan ohjaajan voittaja.

Mel Gibsonin Hacksaw Ridge voitti kaksi Oscaria (paras leikkaus, paras äänisuunnittelu). Elokuvan äänisuunnittelija Kevin O’Connell oli ehdolla 21. kertaa, joten hän sai varsin raikuvat aplodit vihdoin voitettuaan. The Guardian-lehti kutsui miestä ”maailman epäonnisimmaksi ehdokkaaksi” jo vuonna 2008.

Vastoin kaikkea mikä on hyvää, nyt saamme puhua Oscar-voittaja Suicide Squadista, joka vei kotiin parhaan meikkauksen. Mikä pahempaa, näin DC ja sen kolme tehostefarssia on voittanut enemmän Oscareita kuin Marvelin koko tuotanto. Ei, en vitsaile, tilanne on 1-0.

Kaikki neljä näyttelijää voittivat tänään ensimmäiset palkintonsa – parhaan miessivuosan Mahershala Ali oli peräti ensi kertaa ehdolla. Pääosan esittäjät Emma Stone ja Casey Affleck olivat kisassa toista kertaa, kun taas naissivuosan Viola Davis kolmatta.

Parhaan animaation vei Zootropolis, niin kuin kuuluukin. Näin ollen Disney on voittanut kolmella peräkkäisellä elokuvallaan (Frozen, Big Hero 6, Zootropolis), mikä on vain hienoa!

Punaisella matolla nähtiin tänä vuonna paljon nöyriä taiteilijoita. Academy Award Legend -palkinnon voittaja Jackie Chan saapasteli paikalle kaksi pandapehmolelua kainalossaan. Oscar-ehdokas Dev Patel toi mukanaan äitinsä, jota hän ylisti taivaisiin. Marvel-elokuvista tutut Chris Evans ja Jeremy Renner jahtasivat ja potkivat toisiaan leikkisästi.

”La La Landilla on yhtä paljon ehdokkuuksia kuin ohjaaja Damien Chazellella ikävuosia”, heitti Jimmy Kimmel (Kuva: Mike Nelson / EPA).

Tänä vuonna yksi teemoista oli suvaitsevaisuus, mikä arvatenkin johtui edellisten vuoden ”OscarsSoWhite”-fiaskosta. Akatemian presidentti Cheryl Boone Isaacs: ”Taiteella ei ole rajoja eikä virallista kieltä. Elokuvien taika tuo iloa, surua ja intohimoa kaikille.”

Koomikko ja talk show -isäntä Jimmy Kimmel oli ensimmäistä kertaa mukana Oscareissa. Mies meni suoraan asiaan ja sai salin pian nauramaan vitseillään itsestään, ehdokkaista, presidentti Trumpista ja kuvitteellisesta riidastaan Matt Damonin kanssa.

”Olen tuntenut Mattin niin pitkään, että tavatessamme minä olin meistä se lihava. Meillä on ollut ongelmia, koska Matt on niin itsekäs, mutta tänä vuonna hän teki jotain hyvin epäitsekästä. Hän antoi Oscar-voittavan roolin ystävälleen Casey Affleckille, ja meni itse tekemään The Great Wallin, joka meni ja menetti 80 miljoonaa dollaria. Hyvä veto, ääliö”. Kaksikko teki pieniä jäyniä toisilleen koko illan: Damon yritti kampata Kimmelin, Kimmel ohjeisti orkesterin soittamaan äänekkäästi Damonin yrittäessä puhua lavalla.

Kimmel myös teki parhaansa ylittääkseen Ellen DeGeneresin kuuluisan pizza-tempauksen. Hän ohjeisti joukon tietämättömiä turisteja suoraan gaalaan, missä he jutustelivat ja ottivat selfieitä illan vieraiden kanssa. Lisäksi hän säännöllisesti tiputti katosta herkkuja laskuvarjojen välityksellä. ”Meillä ei voi olla olematta karkkia elokuvailtana, sehän olisi epä-amerikkalaista!” hän sutkautti. Kamera zoomasi Casey Affleckiin, joka katseli haikeana ylöspäin, kun hänen kohdalleen ei osunut lähetystä.

Illan isoin puheenaihe oli parhaan elokuvan jakaminen. Palkinto jaettiin vahingossa väärälle elokuvalle ennen virheen korjausta. Legendaarinen näyttelijä-ohjaaja Warren Beatty julisti illan voittajaksi La La Landin, jonka tekijät riensivät lavalle pitämään puhettaan. Kuitenkin muutaman minuutin kuluttua yksi heistä huomasi, että kuoressa lukikin Moonlight. Hämmennyksen jälkeen La La Land väistyi tahdikkaasti, ja Moonlight pääsi juhlistamaan hetkeään valokeilassa.

Entäpä oma veikkauslistani? Tein 17 onnekasta arvausta, joista 14 meni täysin nappiin, ja vielä yksi oli odotettu välistäviejä. Se on melko lailla paremmin kuin viime vuonna (11/16), ja myöskin paremmin kuin ainakin yhdellä ammattilaisella, joka oli mukana Ison-Britannian kotikatsomossa (12/24). Hyvä näin, nyt uskottavuuteni kasvaa, mutta en käy polleaksi ihan vielä.

Pienen sekaannuksen jälkeen Moonlight kapusi lavalle juhlimaan voittoaan (Kuva: Mark Ralston / APF).

Lista illan voittajista:

Paras elokuva: La La Land Moonlight
Paras ohjaaja: Damien Chazelle – La La Land

Paras miespääosa: Casey Affleck – Manchester by the Sea
Paras naispääosa: Emma Stone – La La Land
Paras miessivuosa: Mahershala Ali – Moonlight
Paras naissivuosa: Viola Davis – Fences

Paras alkuperäinen käsikirjoitus: Manchester by the sea
Paras sovitettu käsikirjotus: Moonlight

Paras animaatioelokuva: Zootropolis (alk. Zootopia)
Paras lyhytanimaatio: Piper
Paras dokumentti: O.J.: Made in America
Paras lyhytdokumentti: White Helmets
Paras lyhytelokuva: Sing
Paras vieraskielinen elokuva: The Salesman (Iran)

Paras musiikki: La La Land
Paras laulu: La La Land
Paras äänisuunnittelu: Hacksaw Ridge
Paras äänileikkaus: Arrival

Paras lavastus: La La Land
Paras kuvaus: La La Land
Paras meikkaus ja hiustenasettelu: Suicide Squad
Paras pukusuunnittelu: Ihmeotukset ja niiden olinpaikat (alk. Fantastic Beasts and Where to Find Them)
Paras leikkaus: Hacksaw Ridge
Parhaat tehosteet: The Jungle Book

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.