VALIKKO
29.6.2016 13:05

Paluu kehään, mutta kunnolla tällä kertaa

Vanha kettu Sylvester Stallone mittailee oppilaansa star poweria (Kuva: 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.)

 

Creed: The Legacy of Rocky

Sekä spin-off että kuudes jatko-osa legendaariselle nyrkkeilyelokuvalle Rocky, elokuva Creed: The Legacy of Rocky on paitsi laadukas paluu kehään, myös yksi viihdyttävimpiä urheiluelokuvia aikoihin. Aiempien osien tähti, kirjoittaja sekä usein myös ohjaaja Sylvester Stallone ojentaa ohjakset vihdoin uudelle sukupolvelle, ja tuloksena on raikas, kiivastempoinen ja koskettava teos sekä vanhoille faneille että uusille katsojille.

Adonis Johnson (Michael B. Jordan) on korkeasti koulutettu ja älykäs, mutta rauhaton nuori mies. Hänellä on rakastava sijaisäiti, turvallinen elinympäristö ja hyvät tulevaisuudennäkymät toimistotyössään. Kuitenkin hänen sisällään palaa liekki, joka saa hänet hakemaan erilaista elämää. Adonis on nimittäin Apollo Creedin, legendaarisen raskaan sarjan nyrkkeilymestarin, avioton poika.

Veri vetää myös Adonista kehään. Kun työpaikan ja amatöörinyrkkeilyn pallottelu eivät enää riitä, Adonis jättää kaiken taakseen ja muuttaa Philadelphiaan jahtaamaan uraa kehässä. Siellä hän yhyttää isänsä entisen kilpailijan, elävän legendan Rocky Balboan (Stallone), jota hän kosiskelee valmentajakseen. Ikääntynyt ja väsynyt Rocky ei ensin korvaansa lotkauta nuorukaiselle, mutta pikkuhiljaa vaikuttuu Adoniksen sisusta. Kun Rocky lopulta suostuu tulokkaan valmentajaksi, huomaa kumpikin, että oppimista on vielä paljon.

Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut nouseva tulokas Ryan Coogler, jonka CV:ssä oli vain yksi elokuva ennen Creediä. Sekä hän että elokuvan tähti Jordan ovat kumpikin alle 30-vuotiata, eli nuorempia kuin Rocky-sarja itse. Yhdessä he onnistuvat palauttamaan sarjalle sen energian ja sydämen, mikä teki alkuperäisestä elokuvasta niin suositun.

Michael B. Jordan juoksee pakoon Fant4stic-elokuvan muistoa. (Kuva: 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.)

Michael B. Jordan juoksee pakoon Fant4stic-elokuvan muistoa. (Kuva: 2015 Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.)

Tehokkaasti kuvattu toiminta Creedissä on henkeäsalpaavaa, ja jokaisen iskun myötä myös katsoja vavahtaa. Yksi elokuvan otteluista jopa on kuvattu yhdellä ainoalla otolla. Mahtipontisen musiikin säestämät harjoittelumontaasit ovat täynnä hikeä, tunnetta ja inspiroivia repliikkejä, kuten trailerissakin kuultu ”[Mies peilissä] on kovin vastustaja, jonka tulet ikinä kohtaamaan. Niin kehässä kuin oikeassa elämässäkin.”

Elokuvan ydin on Adoniksen ja Rockyn suhde, joka kehittyy uskottavasti ja tyylikkäästi. Jordanin tulkitsema Adonis on tulta ja tappuraa täynnä oleva nuori mies, joka haluaa epätoivoisesti todistaa arvonsa. Rocky puolestaan on melankolinen, pessimistinen ja kaiken kokenut kehäraakki, joka ei enää löydä itsestään vanhaa paloa.

Kummankin hahmokehitykseen on panostettu, ja kaksikon välinen sanailu ja lopulta myös tunneside nostaa elokuvan aivan uudelle tasolle. Monipuolisen elokuvan yksi parhaita kohtauksia on Rocky kiipeämässä puhumaan vanhan ystävänsä haudalle, surumielisen pianomusiikin soidessa taustalla.

Elokuva on hyvin toteutettu ja loistava lisäys Rocky-saagaan. Varsinkin Jordanin nuorekkaan mahtipontinen mutta epävarma sekä Stallonen ylistetty kaihoisa ja hallittu performanssi ovat iloja katsella. Creed on tunteita herättävä ja inspiroiva kasvutarina yrittämisestä, toivosta, itsensä arvostamisesta ja ennen kaikkea uskosta, eli ”creedistä”.

 

tähtimerkki4

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.