VALIKKO
13.7.2017 16:21

Spider-Man: Homecoming

Hämismies on valmis uuteen nousuun.

Kenelle suosittelen: Hauskojen supersankari- tai toimintaelokuvien ystäville.

Elokuvan resepti: Spider-Man höystettynä laadukkaalla Spider-Manilla.

Hämähäkkimies on täällä taas – taas! Kahden peruutetun elokuvasarjan ja melkoisen lisenssi-kädenväännön jälkeen Hämismies on palannut valkokankaalle ja on valmis ottamaan paikkansa Marvelin elokuvauniversumissa. Hahmon kolmas inkarnaatio singahtaa sisään itsevarmasti ja vauhdikkaasti. Keskittynyt, hauska ja tyylikäs, Homecoming on tervetullut paluu hahmolle ja erittäin toimivaa viihdettä.

Peter Parker (Tom Holland) on 15-vuotias lukiolainen, jolla on hieman tavallista vaikeampi murrosikä. Paitsi että on ongelmia koulutöiden, ihastuksen ja ärsyttävien luokkalaisten kanssa, Peter on myös salaa supersankari Hämähäkkimies, joka vain muutama kuukausi aiemmin sai auttaa Tony Stark / Iron Mania taistelussa Kapteeni Amerikkaa vastaan.

Kuitenkin Stark (Robert Downey, Jr) ei tahdo hyväksyä keskenkasvuista Peteriä täydeksi Kostajaksi, joten nuorukainen alkaa irtautua arjestaan keskittyäkseen enemmän supersankarin elämäänsä. Samaan aikaan hän saa vastaansa vaarallisia aseita kauppaavan Adrian Toomes / Korppikotkan (Michael Keaton).

Paras kaveri Ned (Jacob Batalon) ja Peter (Tom Holland) hallitsevat fysiikan ja kemian. (© 2017 CTMG, Inc. All Rights Reserved.)

Homecoming on mainio esimerkki, miten supersankarielokuvissakin voi olla eri genrejä. Vaikka universumi on jaettu ja budjetti hipoo taivaita, Hämähäkkimiehen uusin seikkailu on todella maanläheinen, kepeä ja henkilökohtainen. Monin paikoin meno muistuttaa teinikomediaa ja coming-of-age seikkailua.

Supersiistien alfaurosten ja maailmanlopun sijaan meille annetaan kömpelö mutta rakastettava teinisankari ja hänen pienet ongelmansa kulmakunnan omana supersankarina sekä luokan luuserina. Suuri osa elokuvan charmista on ehdottomasti Hollandin yli-innokas, kompuroiva ja ihastuttavan nörttimäinen Hämähäkkipoika-mies.

Hämähäkkimies onkin hahmona erinomainen tällaiseen pienen skaalan toimintaan. Peter on on poika, joka tahtoo olla mies. Hän yrittää liikoja, tunaroi ja kompastelee, mutta nousee aina uudestaan. Holland puhkuu intoa, energiaa ja nörttimäistä innostusta sekä Peterinä että Hämähäkkimiehenä. Jo elokuvan ensiminuuteilla pääsemme kiinni hänen intoonsa, kun hän tekee dokumenttia lyhyestä seikkailustaan Kostajana, hihkuen kameralle ”Katsokaa, tuolla ovat Musta Leski ja Kapteeni Amerikka! Ai, nyt minun pitää mennä!”

Edellisten versioiden virheistä on otettu oppia: elokuva ei mokaa pahistenkaan kohdalla. Aiemmissa osissa heitä on ollut liian monta ja heidät on vääntämällä väännetty traagisiksi. Sen sijaan Homecomingin Korppikotka esitetään kunnianhimoisena ja kyynisenä tavallisena miehenä, joka on mainio kontrasti idealistiselle Peterille.

Toiminta on hämmästyttävän sulavaa, huumori toimivaa ja sympaattinen yrittämisen tunnelma saa katsojan välittömästi Peterin puolelle. Spider-Man: Homecoming on hieno lisä Hämähäkkimiehen leffahistoriaan sekä Marvelin hittisarjaan. Hieman pitkä kestokaan ei tahtia hidasta, sillä Homecoming viihdyttää niin kauan kuin se kestää.

8,5 / 10

 

Bonus: Kuka teki mitä? Tunne Spider-Man -elokuvasi!

  • Sam Raimin ohjaama Spider-Man -trilogia (2002-2007). Pääosassa Tobey Maguire. Mukana muun muassa Tohtori Mustekala, Mary Jane ja emo-Peter.
  • Marc Webbin ohjaama The Amazing Spider-Man -duologia (2012-2014). Pääosassa Andrew Garfield. Näissä esiintyivät Liskomies, cool-Peter ja fiksu Gwen Stacy.
  • Jon Wattsin ohjaama Spider-Man -sarja (2017-). Pääosassa Tom Holland, sisältyy Marvelin jaettuun universumiin. Näissä näkyy Iron Man, nörtti-Peter ja huipputekninen hämispuku. 

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.