VALIKKO
27.2.2016 19:55

The Big Short -filmiarvostelu

Ryan Gosling on aivan liian cool huomioidakseen laumaa äkäisiä meklareita (kuva: Jaap Buitendijk).

Röyhkeä, nokkela ja viihdyttävä tuskin ovat sanoja, jotka tulevat mieleen, kun ajatellaan elokuvaa finanssikriisistä. Ne ovat kuitenkin pääpiirteet The Big Shortille, viime vuosikymmenen talouslamasta kertovalle draamakomedialle. Hyvän mielen komedioistaan tunnettu Adam McKay ottaa askeleen vakavampaan suuntaan kieli yhä poskessa. Hänen varmassa ohjauksessaan The Big Short on näyttävä ja sirkusnäytöksen energian omaava laatuelokuva, joka tekee kaikkensa pitääkseen katsojan tyytyväisenä.

On vuosi 2005 ja Yhdysvaltojen asuntomarkkinat kukoistavat. Sijoittajat, lainaajat ja kiinteistövälittäjät kierivät rahoissa, bilettävät venessä ja ovat kaikin puolin parempia ihmisiä kuin keskivertokansalaiset.

Aspergeristä kärsivä nerokas tri Michael Burry (Christian Bale) huomaa, että markkinat ovat todellisuudessa epävakaat. Romahdus on vain ajan kysymys.

Näin alkaa tarina neljän ryhmän näkökulmista tapahtuneeseen, jolla tulee olemaan maailmanlaajuiset seuraukset.

Sosiaalisesti kiusallinen tohtori Burry pitää huolen omistaan. Pysyvästi kiukkuinen, mutta idealistinen Wall Street –veteraani Mark Baum (Steve Carell) yrittää saada selkoa, miten näin pääsi tapahtumaan.

Nuori ja innokas sijoittajakaksikko (John Magaro & Finn Wittrock) eivät täysin ymmärrä tapahtuman vakavuutta.

Pankille työskentelevä jared Vennett (Ryan Gosling) viis veisaa, kunhan tienaa itse. Wall Streetillä kaikella on hintansa – myös katastrofeilla.

Ohjaaja McKay todistaa kykynsä löytää tavallisia, jopa tylsiä, asioita ja tehdä niistä korkean luokan viihdettä. Ron Burgundyn legendan luoja kirjoitti The Big Shortia yli kaksi vuotta, eikä aika selvästikään mennyt hukkaan.

Elokuva ylittää potentiaalinsa ja tarjoaa katsojilleen hyvinkin ainutlaatuisen kokemuksen täynnä asenteellista kuvausta, nokkelaa huumoria, röyhkeää sääntöjen taivutusta ja karismaattisia näyttelijöitä.

Kuitenkin myös tapahtuman vakavuus osataan huomioida ja tuodaan esiin aika ajoin, tuoden filmiin uusia ulottuvuuksia.

Elokuvan kertojana toimii Goslingin näyttelemä sutki ja ihastuttavan epäkelpo Vennett. Hänellä on valta pysäyttää elokuva ja tarjota katsojalle informaatiota puhumalla suoraan kameraan.

Tämä ”neljännen seinän rikkomisena” tunnettu efekti toistuu elokuvassa usein, mikä paitsi selkeyttää ekonomisista epäkohdista kertovaa juonta, myös tekee siitä hauskaa.

Tämän lisäksi Vennett kiskoo kameran eteen tuon tuosta julkkiksia (esimerkiksi näyttelijä Selena Gomez ja huippukokki Anthony Bourdain) selittämään, mitä vaikeammat talouskäsitteet käytännössä tarkoittavat.

Elokuva pursuaa asennetta ja energiaa, jotka hyvin kompensoivat epätavallisen kuivaa aihetta komediaelokuvalle. Mutta filmiä ei kannata lähestyä kevyenä viihteenä, sillä se vaatii katsojansa täyden huomion.

Tämän huomion elokuva sitten palkitsee viihdyttävällä ja moniulotteisella näkemyksellä yleisälle kenties tuntemattomaan, mutta sitäkin merkittävämpään katastrofiin.

Christian Bale käy töissä t-paita ja shortsit yllään (kuva: Jaap Buitendijk).

Christian Bale käy töissä t-paita ja shortsit jalassa (kuva: Jaap Buitendijk)

Vaikka katsoja ei olisikaan erityisen valveutunut ekonomian asioissa, kerronta tekee loistavaa työtä käsitteiden avaamisessa, tapahtumien yksinkertaistamisessa ja kokonaiskuvan antamisessa.

The Big Short on hilpeän harmaaksi väritetty näkemys rahan maailmaan, joka selventää vakavaa kriisiä huumorilla ja päättää tarinansa traagisien seurauksien kuvaamisella ja syyttävän sormen osoituksella.

Teos on epätavallinen ja ajatuksia herättävä kertomus ahneudesta ja sen kauheista seurauksista. Se tullaan muistamaan sekä viihdyttävyydestä että opettavaisuudesta, mikä on kunnioitettava saavutus mille tahansa elokuvalle.

 

tähtimerkki45
Ohjaaja: Adam McKay
Pääosissa: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Melissa Leo, Hamish Linklater, John Magaro, Rafe Spall, Jeremy Strong, Marisa Tomei, Finn Wittrock
Ensi-ilta: 19.2.2016
Kesto: 2h 10 min
Ikäraja: 12

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.