VALIKKO
9.2.2019 14:20

The Favourite -elokuva: Game of Thrones ilman lohikäärmeitä

Olivia Colman näyttelee Englannin ailahtelevaista kuningatarta. © 2018 Twentieth Century Fox FIlm Corp. All Rights Reserved.

Erinomaisen erilainen historiallinen elokuva The Favourite sai juuri ensi-iltansa Suomessa. Kreikkalaisen Yorgos Lanthimosin (The Lobster) ohjaama filmi sijoittuu 1700-luvun Englannin kuningattaren hoviin, mutta se ei keskity historialliseen eeppisyyteen. Sen sijaan elokuva esittää ruohonjuuritason draaman kahdesta serkuksesta, jotka kilpailevat kuningattaren suosiosta kaikin keinoin. Dramaattinen, vaikuttava ja yllättävän hauska, The Favourite on mainio elämys, joka on ansainnut 10 Oscar-ehdokkuuttaan.

Omalaatuisen kuningatar Annen (Olivia Colman) hallitsema Englanti on sodassa Ranskan kanssa. Kuitenkin kihdin ja melankolian kiusaamaa kuningatarta eivät valtion asiat juuri kiinnosta. Maata hallitsee eduskunta, jonka johdosta kinastelevat kuningattaren rautainen neuvonantaja/ystävä lady Sarah (Rachel Weisz) sekä opposition keikarimainen johtaja herra Harley (Nicholas Hoult). Asiat mutkistuvat entisestään, kun hoviin saapuu Sarahin määrätietoinen serkku Abigail (Emma Stone), joka aikoo hankkia takaisin menettäneensä ladyn aseman. Kuinka pitkälle kukin on valmis menemään ollakseen oikukkaan kuningattaren suosikki?

Hovin valtataistelut voivat olla yhtä naurettavia kuin aateliston peruukit. © 2018 Twentieth Century Fox FIlm Corp. All Rights Reserved.

The Favourite on monisävyinen ja hahmopainotteinen elokuva, jolla on paljon sanottavaa. Sen kolme johtavaa naishahmoa ovat kaikki vahvoja persoonia, joiden halut ja moraalit ajavat tarinaa eteenpäin. Englanti saattaa olla sodassa Ranskan kanssa, mutta todellinen draama tapahtuu hovin naisten välillä. Deadpan-huumori, juonenkäänteet ja petokset ovat kaikki olennaisia osia tarinaa, joka ei pysähdy hetkeksikään. The Favouriten valtataistelut ja hahmot tuovat mieleen Game of Thronesin – tosin ilman miekkoja ja lohikäärmeitä.

Erityisen hienoa elokuvassa ovat näyttelijöiden suoritukset. Colman, Stone ja Weisz suoriutuvat kaikki loistavasti rooleistaan, mikä on elinehto tällaiselle elokuvalle. Mikäli he eivät saisi kaikkea irti hahmoistaan, tarina tuskin veisi mukanaan niin tehokkaasti. Mutta he heittäytyvät hankaliin hahmoihinsa, mikä herättää heidän passiivis-aggressiivisen valtataistelunsa eloon.

The Favourite on kiehtova katsaus Englannin hoviin ja sen pelaajiin. Se ei tingi tyylistään, mutta osaa naurattaa ja yllättää katsojaansa pysyäkseen viihdyttävänä alusta loppuun.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.