VALIKKO
25.3.2016 14:51

Top 10: Disney-klassikot

Disney on haluttua tavaraa, mutta kaikilla on siitä oma näkemyksensä. Hehe. See what I did there? (Kuva: Disney Enterprises, Inc)

Juuri ilmestyneen Disneyn 55. klassikon eli Zootropoliksen (arvostelu) kunniaksi päätin tehdä ensimmäinen top 10 –listani, eli Disneyn 10 parasta animaatioklassikkoa. 90-luvun lapsena Disney oli melkoisen iso osa kulttuurillista sivistystäni, ja näin ollen studio on aina ollut sydäntäni lähellä. Ikävä kyllä en ole aivan kaikkia 55 elokuvaa nähnyt, mutta haluaisin silti jakaa mielestäni parhaat 10 tältä kunniakkaalta listalta. Huom! Nostalgia saattaa olla vahva vaikuttaja.

10: Nalle Puhin elokuva (Winnie the Pooh, 2011)

Nalle Puhin elokuva on (ainakin toistaiseksi) Disneyn viimeinen perinteinen 2-D animaatio. Kolmiulotteisten elokuvien vallatessa alaa Disney palasi perusteisiin nostalgiaa, hyvää mieltä ja huumoria pursuavalla kokoelmalla Nalle Puhin seikkailuista. Animaatio on erittäin laadukasta, meininki hassunhauskaa ja tunnelma ihastuttavan hölmö. Nalle Puhin elokuva on lyhyt, mutta rikollisen aliarvostettu elokuva, joka onnistuu kevyesti Disneyn lopullisessa tavoitteessa: hupia ja viihdettä niin lapsille kuin vanhemmillekin.

 

9: Bambi (1942)

Toisen maailmansodan ja kiistanalaisen viestin takia Disneyn viides elokuva Bambi jäi vähäiselle huomiolle ilmestyessään. Sittemmin se on kuitenkin huomattavasti parantanut mainettaan. Tänään Bambi nähdään todellisena animaatioklassikkona, joka myös maksoi itsensä moninkertaisesti uudelleenjulkaisuilla. Luova, avarakatseinen ja välillä pelottavan vakava elokuva nuoresta peurasta ja vuodenaikojen vaihteesta on kaikkien vuosien jälkeenkin kunnioitettava saavutus. Filmi muistetaan ennen kaikkea shokeeraavasta juonenkäänteestään sekä kauniista luonnon ja elämän kuvauksestaan.

 

8: Tangled – Kaksin karkuteillä (2010)

Disneyn klassikko numero 50 oli juuri se, mitä studio tarvitsikin tiukkojen aikojen ja kohtuullisten menestyksien jälkeen. Tangled edustaa paluuta perusteisiin, mutta modernilla otteella. Kyseessä on Tähkäpää-satuun perustuva prinsessa-elokuva, joka yhdistää draamaa, huumoria, musiikkia ja taikaa. Animaatio on rikasta ja vaikuttavaa, hahmot hyvin kirjoitettuja ja tarinan elementit erinomaisesti tasapainossa. Tangled on jännittävä, äärimmäisen huvittava ja moderniin arvomaailmaan sopiva satu: prinsessa ei odota pelastajaansa, vaan kohtaa vaarat paistinpannulla aseistautuneena.

 

7: Frozen – Huurteinen seikkailu (2013)

Myönnän: maailman tuottaneimmaksi animaatioksi kohonnut ilmiö nimeltä Frozen ei ole täydellinen, mutta silti äärimmäisen vaikuttava. Frozen on Tangledin lailla modernilla tavalla perinteinen teos, joka tavoittelee erityisesti Disneyn 90-luvun henkeä. Nokkelasti kirjoitettu, teemoiltaan säväyttävä, upeasti animoitu ja tarttuvaa musiikkia taitavasti hyödyntävä Frozen on mallikelpoinen esimerkki siitä, miten koko perheen elokuvienkin tulisi kurotella korkeuksiin. Hauska, komea, sympaattinen ja koskettava elokuva itse asiassa palautti minun uskoni animaatioihin. Se myös toi Disneylle sen ensimmäiset Oscar-palkinnot sitten 90-luvun.

 

6: Aladdin (1992)

Vuoden 1992 tuottanein elokuva, yleisön suosikki Aladdin on osa niin kutsutta ”Disney Renessanssia”, eli aikakautta 1989–1999, jolloin Disney nousi rappiosta takaisin valtavaan suosioon. Elokuva on loistava esimerkki ajanjakson hengestä: se on vauhdikas, musikaalinen ja riemukas seikkailu täynnä muistettavia hahmoja ja siteerattavia kohtauksia. Kaduilla kasvanut orpopoika haluaa elämältään enemmän, ja silloin kaikkien aikojen mahdollisuus avautuu hänelle. Hauska fakta: elokuvan suomidub sai Disneyltä virallisen tunnustuksen ”parhaasta dubbauksesta”, ja erityismaininnan sai suurenmoisesti lampun Henkeä tulkitseva Vesa-Matti Loiri.

 

5: Tarzan (1999)

Kunnianhimoinen ja sykähdyttävä Tarzan tunnetaan viimeisenä Renessanssi-aikakauden elokuvana. Viidakon kuninkaan kasvusta kertova tarina muistetaan erityisesti esimerkillisestä animaatiostaan sekä Phil Collinsin rumpupainotteisesta musiikista. Mutta niiden lisäksi se on myös huvittava, samaistuttava ja harvinaisen toimintatäytteinen seikkailu. Teema on aina tärkeä osa elokuvan hohtoa, ja Tarzanin matka löytää oma paikkansa on monella tapaa kaunista katsottavaa. Hieno loppu upealle aikakaudelle, Tarzan oli pitkään viimeinen Oscar-palkittu Disney-elokuva.

 

4: Lilo & Stitch (2002)

Mitä tulee teemoihin ja samaistuttavuuteen, harva animaatioelokuva yltää Lilon & Stitchin tasolle. Elokuvan charmi ja sydän paistavat niin vahvasti, että naurettavalta kuulostava juonikin saadaan toimimaan. Stitch on geneettinen kokeilu ulkoavaruudesta, joka pakenee Maahan ja löytää turvapaikan havaijilaisen perheen luota. Perheen nuori tyttö Lilo kaipaa kipeästi ystävää, ja hän päättääkin adoptoida Stitchin perheen koiraksi. Ratkiriemukas, koskettava ja kypsä kertomus rikkoutuneesta perheestä sekä itseään etsivästä avaruusoliosta toimii yhtä varmasti kuin sen Elvistä pursuava soundtrack.

 

3: Zootropolis (Zootopia, 2016)

Disneyn uusin on myös yksi sen parhaista. Zootropolis on elokuva, joka säkenöi luovuutta, yritystä ja tunnetta. Film noir -henkinen tarina jäniksen ja ketun rikostutkimuksesta tarkastelee modernin yhteiskunnan vikoja aivan uniikilla tavalla. Ajankohtainen, perinteitä kunnioittava, pohdiskeleva ja uskomattoman monipuolinen elokuva tarjoaa huvia, jännitystä, kiinnostavia hahmoja ja miettimisen aihetta koko perheelle. Elokuva ottaa kiitettävästi oppia edeltäjistään, loihtien oikeasti kompleksin ja hyvin suunnitellun juonen, joka rakentuu saumattomasti teeman ympärille. Akatemia voisi säästää kaikkien aikaa ja ojentaa Oscarin elokuvalle saman tien.

 

2: Leijonakuningas (The Lion King, 1994)

Ennen Frozenia ei ollut oikein mitään Leijonakuninkaan kaltaista. Legendaarinen, valtaisa, eeppinen ja rakastettu eepos nuoren leijonan kasvusta oli pitkään maailman tuottanein animaatio, jota seurasi valtava läjä sivutuotteita. Jo sen komealta kalskahtavan nimen kuuleminen saa huuleni hymyyn. Leijonakuningas. Säveltäjälegenda Hans Zimmerin innoittunut soundtrack, muistettavat hahmot, eloisa huumori sekä Shakespearelta mallia ottanut juoni ovat kaikki valtteja, joita elokuva hyödyntää esimerkillisesti. Elokuvan suurimpana antina maailmalle saattaa kuitenkin olla sen murskaava juonenkäänne, jonka kaikki 90-luvun lapset varmasti muistavat tippa silmässä. Kauan eläköön kuningas.

 

1: Kaunotar ja Hirviö (Beauty and the Beast, 1991)

Disneyn kruunujalokivi, Kaunotar & Hirviö oli se elokuva, joka todisti uuden aikakauden alkaneen. Se on Disneyn tyylipuhtain suoritus maalata satu kuviksi, kertoa ajaton ja kaunis tarina. Pitkäaikainen prosessi, paineisiin sekoittuva kunnianhimo ja tekijöiden vimma kohottaa studio takaisin huipulle takasivat, että elokuvan myötä animaatiot kohosivat laadukkaaksi ja vakavaksi viihteeksi. Kaunotar & Hirviö on lähes täydellinen sekoitus huumoria, seikkailua, romantiikkaa ja taikuutta. Se sisältää lähes kaikki Disneyn vahvuudet puhtaimmillaan. Elokuva keräsi kuusi Oscar-ehdokkuutta ja jäi historiaan ensimmäisenä animaatioelokuvana, joka sai ehdokkuuden Parhaasta elokuvasta. Tyylikäs, innoittava ja musikaalisesti mahtipontinen, Kaunotar & Hirviö on mitä olennaisin osa Disneyn perintöä.

Siinä siis listani! Se ei ole kiveen hakattu eikä tähtiin kirjoitettu, mutta ne ovat omat suosikkini. Jos te haluaisitte jakaa omanne, kuulisin niistä mielelläni! Mutta pyydän, älkää tulko puhumaan minulle Lehmäjengistä

Kommentit

 • Anniina

  Mun lemppari on aina ollut Peter Pan! Olen loppujen lopuksi katsonut Disney-leffoja aika vähän, en ainakaan muista niistä hirveästi mitään. Täytynee katsoa uudestaan ja paikata aukot sivistyksessä 🙂

   0
 • Hanna Laine

  Ooh, Disney <3 Ne onkin ainoat DVD:t, mitkä olen kotonamme säilyttänyt. Pieni Merenneito oli sellainen, minkä VHS:nä loppuunkulutin. Kaunotar ja Hirviö painui mieleen erityisesti siitä syystä, että sen katsottuani ensimmäisen kerran tuli hirviö painajaisena uneen. Aladdin ja Leijonakuningas on myös todella kovia. Omalle suosikkilistalle nostaisin myös Herkuleksen ja Notre Damen kellonsoittajan.

  Tuo uusi Disney kiinnostaa harvinaisen paljon kerta on saanut niin hyviä arvosteluja.

   0
  • Panu Vuorela

   Joo, Herkules ja Notre Dame oli lähellä päästä ”kunniamaininnat” osiolle, mutta sitten tajusin, että siihenhän pitäisi tunkea puolet tuotannosta eikä listassa olisi silloin paljoa järkeä 😀

   Mutta mene ihmeessä katsomaan Zootropolis jos mahdollista! Ilman Inside Outia julistaisin sen saman tien vuosituhannen parhaaksi animatioksi!

    0
 • Kaija Ryynänen

  Hyvä lista, erityisen samaa mieltä olen kahden kärjestä. Leijonakuninkaassa vain on sitä jotakin! Sen verran monta kertaa on tullut se pienenä (ja isompanakin) nähtyä, että suomenkieliset vuorosanat muistaa lähes ulkoa. Ja kyllähän Kaunotar ja Hirviö on ei pelkästään Disneyn elokuvana, mutta myös yleensäkin animaationa tai elokuvana aivan omaa luokkaansa. Jo pelkästään elokuvan visuaalisuus on mykistyttävää!

  Aladdinin näin vasta muutama vuosi sitten ensimmäisen kerran suomenkielisenä (jostain syystä olen nähnyt sen lapsena vain venäjänkielisenä vaikken juurikaan venäjää puhu) ja olin myyty. Veskun Henki on nerokas! Ja musiikeista tulee kylmät väreet.. Ah, Disney! Klassikoita hyvästä syystä. 🙂

   0
  • Panu Vuorela

   Näin on, kummasti sitä muistaa repliikkejä ulkoa, kun on tarpeeksi tullut katseltua! Aladdinissa varsinkin on niin värikkäitä hahmoja, että iskostuvat mieleen paremmin kuin mikään koulussa opittu 😀

    0
 • Päivi

  Oma lemppari on 101 dalmatialaista, oli jo lapsena mutta vasta näin aikuisena tajusin kuinka vanha leffa sekin on. Disneyn klassikot on kyllä <3

   0
 • Juuso Puranen

  Hieno listaus, josta etenkin kärkikaksikon allekirjoitan aivan täysin! Ymmärrettävästä syystä omiin lemppareihini kuuluvat juuri ne elokuvat, joita lapsena 90-luvulla kulutin puhki. 🙂

  Oikeastaan uudet Disneyt ovat jääneet vähemmälle huomiolle sen takia, etten usko niiden yltävän lapsuuteni suosikkien tasolle. Pitäisi pikaisesti korjata tämä aukko sivistyksestä ja antaa myös uudemmille animaatioille mahdollisuus. 🙂

   0
  • Panu Vuorela

   Aah, juuri sama ongelma vaivasi minuakin Lehmäjengistä aina toissa vuoteen saakka! Ajattelin, että uudet eivät maistuisi miltään verrattuna 90-luvun suosikeihin (ja olen aika niuho, mitä tulee animaatioihin).

   Sitten katsoin Frozenin ja loikkasin saman tien takaisin Disneyn kelkkaan. Voin vakuuttaa, että nykyäänkin tehdään pahuksen laadukasta tavaraa. Varsinkin Frozen, Tangled, Inside Out ja Zootropolis olivat kaikki erittäin positiivisia yllätyksiä.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.