VALIKKO
17.3.2017 13:26

Top 10: Supersankarielokuvat

Joskus on vaikea sanoa kumpi on suositumpi: sankari vai hänen arkkivihollisensa. (c) 2008 Warner Bros.

Yksi 2000-luvun suurimmista ilmiöistä on supersankarigenren voittokulkue. Genre on ollut maisemissa jo 40-luvulta lähtien, mutta se on kokenut satunnaisia nousuja vuosikymmenten aikana. Kuitenkin 2000-luvun alussa lajityyppi nousi aivan uuteen ulottuvuuteen: elokuvat kuten ensimmäiset X-Men ja Hämähäkkimies osoittivat, että taitavalla käsikirjoituksella ja realistisilla tehosteilla sarjakuvahahmoista saatiin ennennäkemättömän cooleja.

Äskettäin ilmestyneen Loganin kunniaksi päätin tehdä toisen top 10-listani, nimittäin 10 suosikkisupersankarielokuvaani. Koska en ole erityisen perehtynyt genren juuriin, listani kattaa ainoastaan tämän vuosituhannen elokuvat, mutta pojat, valinnoissa löytyi. Oma mielipiteeni on, että mitä ihmismäisempänä nämä sankarit esitelään, sitä kiehtovampi heidän tarinansa on.

 

10: Ant-man (2015)

Frendeistä tuttu Paul Rudd on mainio lisä Marvelin hurmaaviin roikale-sankareihin.

Tehtyään jokusen vuotta hittileffoja kaikkien tuntemista supersankareista ja heidän koiristaan, Marvel lausui: ”Hitot. Tehdään elokuva Muurahaismiehestä!” Ja yleisö näki, että näin oli hyvä. Yllätyshitti Ant-Man on ruohonjuuritason tarina murtovaras Scott Langista (Paul Rudd), jolla on suuri suu ja kultainen sydän. Lang vapautuu vankilasta ja yrittää saada elämäänsä ja suhdetta tyttäreen kuntoon, kun hän joutuu mukaan aheen korporaatio-pahiksen juoniin. Ant-Man on energinen, ratkiriemukas ja hilpeä pienten panosten seikkailu, joka on erittäin tervetulletta vaihtelua alien-invaasioihin ja räjähteleviin pilvenpiirtäjiin. Se ei yritä liikoja ja kantaa painonsa loistavasti.

 

9: Deadpool (2016)

Deadpool ei ole mallikelpoinen sankari, mutta hän on malliksi kelpaava antisankari. © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Deadpoolin tähti Ryan Reynolds taisteli pitkään ja hartaasti saadakseen Deadpoolin valkokankaalle. Hahmo on kuuluisa suuresta suustaan, meta-huumoristaan sekä arvaamattomuudesta väkivaltaisuudestaan, mikä osoittautui haasteeksi tuotannolle. Kuitenkin lopputulos oli yhtä herkkua faneile: räävitön, röyhkeällä huumorilla höystetty, lapsilta kielletty ja asenteellinen Deadpool rikkoi ennätyksiä ja avasi ovia erilaisille supersankaritarinoille. Deadpoolin kaltaiselle huuliveikolle mikään ei ole pyhää, ja elokuva pilkkasi avoimesti muun muassa genren kliseitä, tekijöitään ja paikoin myös elokuvan faneja. Aivan kuten mainontakin lupasi, sellaista supersankarielokuvaa maailma ei ollut vielä nähnyt.

 

8: Captain America: Winter Soldier Return of the First Avenger (2014)

Ei puvuille, kyllä Kapteenille, ehdottomasti kyllä Scarlett Johanssonille: näin syntyi Winter Soldier.

Steve Rogers aka Kapteeni Amerikka (Chris Evans) on pitkään ollut suosittu sarjakuvissa, mutta hän jäi elokuvadebyytissään kylmäksi. Siispä hänet erotettiin ylivoimaisista kollegoistaan, laitettiin uskottavampiin tilanteisiin ja annettiin leipoa pahiksia kunnolla naamaan. Winter Soldier kertoo, kuinka Steve yrittää sopeutua moderniin elämään ilman sotaa, missä hänet taottiin. Hahmo nousi nopeasti yhdeksi fanien suosikiksi, kiitos Winter Soldierin poliittisille ulottuvuuksille, uskottavalle hahmokehitykselle ja tyylikkäille toimintakohtauksille. Elokuva kunnioitaa hahmoa vanhan koulukunnan meiningillään ja polttavilla kysymyksillään, mitä Kapteeni pohtii yrittäessään pitää kansalaiset turvassa.

 

7: X2 (2003)

Hugh Jackman oli kerran nuori, mutta aina karvainen.

Yksi modernin genren edelläkävijöistä, X2 oli uskalias jatko-osa, joka kehtasi ylittää alkuperäisensä. Elokuva keräsi kokoon valtavan läjän hahmoja ja sitoi heidät kaikki taitavasti yhteen selkeän teeman ympärille: kuinka vaarallisia mutantit ja ihmiset toisilleen ovat? Jo elokuvan alkukohtaus, jossa uusi hahmo Nightcrawler mellakoi läpi Valkoisen talon, kertoo itsevarmasti, millainen elokuva on edessä. Mainio näyttelytyö, komeat toimintakohtaukset ja pohdiskeleva asenne takasivat, että X-Men -sarja tulisi jatkumaan vielä hyvän aikaa.

 

6: The Avengers (2012)

Joo mutta siis, eikös ”Avengers” ole aika epätarkka nimi?

Kukaan ei voi kiistää, etteikö Avengers ollut ilmestyessään valtava menestys. Pitkän tuotannon tulos, elokuva yhdisti monta eri hahmoa, jotka olivat jo debytoineet omissa seikkailuissaan, ja toi heidät kilpailemaan ruutuajasta valtaisassa blockbuster-tehostejuhlassa. Vaikka elokuvassa on puutteensa, se tasapainoitteli hienosti monia hahmoja, heidän keskinäisiä kiistojaan ja ennen kaikkea loistavaa kesäviihdettä. Avengersin todelinen valtti on loppupuolen kaoottinen lopputaistelu, mutta onneksi sillä oli myös kärsivällisyyttä määritellä hahmonsa sitä ennen. Hauska, vauhdikas ja siteerattava, Avengers on mainio loppuhuipennus Marvel-elokuvien ensimmäiselle aallolle.

 

5: Spider-man 2 (2002)

Hämähäkkimies junailemassa uusinta tempaustaan. (Melissa Mosely & SPE Imageworks.)

Vuosituhannen alun Hämähäkkimies-trilogia on yhä yksi genren kulmakiviä. Onnistuneen ensimmäisen osan jälkeen tuotantoyhtiö kerääntyi kokoon ja ylitti itsensä tavalla, joka oli kunniaksi jatko-osille. Peter Parker (Tobey Maguire) jatkaa kaupungin suojelijana, vaikka oma elämä, ura ja parisuhteet saavat otteen lipsumaan. Lopulta hänen on valittava, millainen mies hän todella tahtoo olla. Inhimillinen lähestymistapa, kiehtovan monipuolinen roisto ja uskomattoman luonteva toiminta takasivat sen, että Hämis heilautti itsensä suoraan huipulle. Se myös inspiroi pitkän liudan videopelejä, jotka ihme kyllä eivät edes olleet huonoja!

 

4: X-men: Days of Future Past (2014)

Days of Future Past halusi kaikki hahmot, kaikkina eri versioinaan, nyt heti.

Supersankarielokuvat törmäävät lähes kiistatta samaan ongelmaan: kuinka tasapainoittaa kaikkia hahmoja ja juonikuvioita, joilla on ollut vuosikausia aikaa kehittyä sarjakuvien sivuilla? Seitsemäs sarjassaan, X-Men: Days of Future Past ei mennyt sieltä, missä aita on matalin. Dystopisessa lähitulevaisuudessa mutantit on metsästetty lähes sukupuuttoon. Aina yhtä tehokas Wolverine (Hugh Jackman) lähetetään menneisyyteen korjaamaan vakavaa virhettä, joka saattaa koitua koko lajin kohtaloksi. Vaikka mukana on kaksi aikajanaa, tusinoittain vanhoja tuttuja liki 15 vuoden elokuvasarjasta ja enemmän hulinaa kuin koskaan, Days ei kertaakaan hellitä otettaan. Taitavasti koottu, nostalginen, jännittävä, kaunis katseltava ja uskomattoman tehokkaasti kaikkia elementtejään hyödyntävä elokuva olisi ollut loistava päätösjakso sarjalle, ellei sillä olisi niin pirun paljon potentiaalia.

 

3: Ihmeperhe (The Incredibles, 2004)

Onko se Fantastic Four, onko se Avengers? Ei! Se on tosi ihmeellinen perhe!

Kyllä, tämä on supersankarielokuva. 1960-luvun sarjakuvien ja vakoojaelokuvien inspiroima Ihmeperhe on Pixarin kuudes tuotanto, ja monen mielestä yksi parhaita animaatioita ikinä. Ilari ja Elli Vaara ovat entisiä supersankareita, jotka ovat asettuneet aloilleen ja sopeutuneet ”normaaliin” elämään. Kuitenkin Ilaria vaivaa tavallista pahempi keski-iän kriisi, joka saa supermiehen etsimään entisiä seikkailuja, mikä puolestaan saattaa koko perheen vaakalaudalle. Ihmeperhe pursuaa alusta alkaen asennetta, sydäntä ja painavaa asiaa setviessään perhe-elämää suhteessa tukahdettuun tahtoon auttaa ihmisiä. Se on nokkela, koskettava ja erittäin tasokas koko perheen seikkailu, mistä löytyy runsaasti hienoja sitaatteja. ”Kultaaa! Missä mun superpuku?!”

 

2: Iron Man (2008)

Ennen oli koneet puuta ja miehet rautaa. Nyt on… koneet rautaa ja miehet myös.

Muistan, kun näin Iron Manin ensi kerran. En ollut kuullutkaan koko hahmosta enkä odottanut elokuvalta paljoa. Mutta kuten muukin maailma, sen nähtyäni lensin tuoliltani. Tony Stark (unelmaroolinsa löytänyt Robert Downey, Jr) on itsekeskeinen ja sanavalmis roikalemiljonääri, joka surkeiden ja traumaattisten sattumusten kautta löytää itsestään sankarin. Lahjakas kasti, ammattimainen kerronta ja energinen toiminta ovat vain osa elokuvan hyvistä puolista. Sen kirkkaimpana tähtenä loistaa Downeyn karismaattinen tulkinta omaatuntoa etsivästä nerosta, mikä pelasti miehen uran kertaheitolla. Iron Man on modernin Marvel-elokuvan malliesimerkki, sisältäen sanailua, räjähdysmäistä toimintaa, megalomaanisen konnan sekä ennen kaikkea rakastettavan päähenkilön.

 

1: Yön ritari (Dark Knight, 2008)

The Knight is dark and full of terrorists. (c) 2008 Warner Bros.

Listaa laatiessani en missään vaiheessa kyseenalaistanut, mikä olisi numero yksi. On hyvin vaikea sanoa mitään Yön ritarista, mitä ei olisi jo tuhansiin kertoihin sanottu. Ohjaaja Christopher Nolanin mestariteos Batmanista nykypäivänä ei ole vain erinomainen supersankarielokuva, se on myös yksi vuosituhannen hienoimmista teoksista. Batman (Christian Bale) on vakiinnuttanut asemansa Gothamissa, kun aivan uusi uhka tuo itsensä ilmi. Jokeri-niminen konna (Heath Legder) ei hae rahaa eikä mainetta, hän haluaa vain nähdä maailman palavan. Yön ritari on elokuva, jonka tuntuu viimeistä piirtoa myöten käsintehdyltä: sen musiikki, kuvaus, tunnelma ja tarina ovat kaikki maailmanluokkaa, ja kirsikkana päällä on Ledgerin ilmiömäinen rooli Jokerina. Sen liki täydellinen totetuus nitoutuu saumattomasti harmaan sävyttämän teeman ympärille, ja lopputuloksena on aito kulttiklassikko. Synkkä, inspiroiva, mukaansatempaava ja syvällinen, Yön ritari on modernien supersankarielokuvien esikuva, jonka loistoa monet muut ovat turhaan tavoitelleet.

 

Sellainen on listani! On ollut hienot parikymmentä vuotta genrelle, mutta meno on vasta alussa. Jo ilmestyneen Loganin lisäksi tälle vuodelle yksin ovat tulossa ainakin Guardians of the Galaxy 2 (toukokuu), uusi Spider-Man (heinäkuu), Wonder Woman (heinäkuu), Thor 3 (marraskuu) ja Justice League (marraskuu). Ja tämä listaus jättää huomiotta lukuisat tv-sarjat, joita tällä hetkellä pyörii. Tuntuu siltä, kuin kaikki mahdolliset sankarit kiskottaisiin esiin ja tönittäisiin kiireesti valkokankaalle. Jos Hollywood jotakin osaa, niin takoa, kun rauta on kuumaa.

Kommentit

 • Kaija Ryynänen

  Olen kyllä samaa mieltä tuosta nro ykkösestä (kuten aika moni muukin tällä planeetalla). Yön Ritari on kyllä julmetun hyvä elokuva, ehdottomasti yksi suosikeistani!

   0
  • Panu Vuorela

   Juuri näin! Yleensä kun teen listaa niin aloitan pohjalta, mutta tässä tapauksessa oli helppo aloittaa ensimmäisestä! 😀

    0
 • Jenna

  Olen aika vähän katsonut supersankarileffoja, mutta näistä suurimman osan nähnyt ja ne ovat kyllä aika hyviä! Odotan innolla syksyllä ilmestyvää suomalaista supersankarileffaa .. 🙂

   0
  • Panu Vuorela

   Onhan nämä aika kaksipiippuisia. Miltei poikkeuksetta ne ovat hauskoja ja vauhdikkaita, mutta toisinaan myös ennalta-arvattavia tai vain päämäärättömiä. Rendel vaikuttaa aika kiinnostavalta, ja olisi kieltämättä mukava saada Suomelle muitakin onnistuneita brandeja kuin Angry Birds 😀

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.