VALIKKO
12.4.2017 09:10

Turistina Dublinissa

Dublin on sellainen paikka, jossa kelpaisi kuvata Lord of the Rings-elokuvia.

Vaihdon paras ajanjakso on täällä! Viime perjantaina tyttöystäväni Inga saapui luokseni pääsiäisloman ajaksi. Yliopistoni on suljettu peräti kahden viikon ajaksi, joista puolentoista ajan Inga asuu kanssani. Menin häntä perjantaina vastaan Dubliniin, jossa myös vietimme viikonlopun.

En ole juurikaan matkustellut Belfastin ulkopuolelle vaihtoni aikana. Syinä ovat surkea suuntavaistoni ja taipumukseni mennä paniikkiin, mikäli internet ei toimi. Siksi matka Dubliniinkaan ei ole aikaisemmin houkutellut, sillä en keksi paljon kurjempaa kohtaloa kuin eksyä ulkomailla. Onneksi Ingalla on paljon parempi suuntavaisto kuin minulla.

Pörräsimme ympäri kaupunkia, kävimme puistossa ja eläintarhassa, nukuimme hotellissa ja ihmettelimme paikallisia omituisuuksia. Vaikka välillä uhkasi mennä hermot liikenteeseen, hyvä reissu tuli tehtyä. Ensivaikutelma Dublinista oli, että kaupunki on turisti-ystävällinen, mutta kiireinen.

Turistit turisee.

 

Irlantilaiset ihmiset

Tähän asti olen asunut Pohjois-Irlannissa, eli Yhdistyneiden kuningaskuntien puolella Irlannin saarta. Näin ollen paikalliset ihmiset ovat olleet jonkinlaisia britti/irkku-hybridejä, joilta on hengenvaaral epäkohteliasta kysyä kansalaisuudesta. Dublinissa tapaamamme irkut olivat ihan eri porukkaa kuin belfastilaiset.

Viikonloppuna opin että irlantilaiset miehet ovat tajuttoman pelottavia. Sen näköisiä karpaaseja, että juoksisin karkuun, jos kääntyisin kulman taakse ja törmäisin yhteen. Mutta kuitenkin he ovat myös mahdottoman mukavaa ja avuliasta porukkaa. Monet olivat sellaisia, että lopettivat kaiken tekemisensä näyttääkseen turisteille tietä kädestä pitäen, vaikka näyttivätkin siltä, että söisivät turisteja aamiaisen ja iltapäiväteen välillä.

Irlantilaiset naiset puolestaan taas näyttävät erehdyttävästi haltioilta korvineen, keijusilmineen ja kiharine hiuksineen… mutta jostain syystä ovat paljon huonompia neuvomaan tietä.
”Menen siis Dome streetin kautta O’Connelille?”
”Ei, kun menette Dome streetin läpi kunnes pääsette O’Connelille.”
”Eli bussi vie meidät O’Connelille?”
”Ei, kun menette Aston Quaylle, josta pitää kävellä O’Connelille.”

Hmm. Se itse asiassa on aika haltiamainen tapa antaa neuvoa.Salainen bambumetsä & seepra/kirahvi-aitaus.

Irlantilainen liikenne

Dublin on suuri ja kiireinen kaupunki. Käy järkeen, että siellä on valtaisa julkisen liikenteen verkosto. Mutta sen toteutus ei välttämättä käy järkeen, tai sitten se muuten vaan koettelee hermoja. Bussipysäkkejä on valehtelematta 50m päässä toisistaan, ja tästä johtuen bussi lähtee liikkeelle, köröttää muutamankin sekuntia ja pysähtyy. Yhdessä vaiheessa näin hölkkääjän ohittavan linikkamme, emmekä saaneet häntä enää kiinni.

Bussit ovat täynnä kiljuvia lapsia. Matka keskustan reunalta toiselle kestää yli puoli tuntia, ja bussi oli vartin myöhässä. Liikenneympyrät ovat niin piskuisia, että autot ajavat niiden päältä, töyssyineen päivineen. Ajurit saavat tämän tästä varoa fillareita ja hevosvankkureita. Suojateiden vihreät valot kestävät noin viisi sekuntia. Mutta ikävin sattumus tapahtui lähdön päivänä… itse asiassa lähdön hetkenä.

Kun sunnuntaina yritimme ehtiä Dublin-Belfast linja-autoon, myöhästyimme ainoastaan sekunneilla. Bussimme lähti matkaan, kun olimme näköetäisyydellä siitä. Juoksin sen kiinni kolmea laukkua kantaen ja viitoin epätoivoisesti, että ottaisitko kyytiin, kiitos. Kuski katsoi minua, pudisti päätään ja ajoi pois. Onneksi kukaan ohikulkija ei ymmärtänyt, mitä huusin bussin perään. Onpahan se etu kielessä, jota ei puhuta missään muussa maailman kolkassa.

Vauhdikkaan vieraan myötä reissaamiseni määrä lisääntyi äkisti. Tällä viikolla suunnitelmissa on vierailla toisessa eläintarhassa, kahdessa linnassa, C. S. Lewis -puistossa sekä Game of Thrones- kuvauspikoilla. Vaikuttaa siltä, että pääsiäisviikosta on tulossa kiireinen, mutta jännittävä.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.