VALIKKO
17.2.2017 13:49

Vaiana, Disneyn vahva paluu perinteisiin

Polynesian paratiisimaiset maisemat ovat ikävä vertailukohta Suomen talvelle [(c)2016. Disney].

Tässä vaiheessa on jo päivänselvää, että Disney on jälleen Jylhäkallion kuningas. Sen todistaa heidän viimeaikainen sarjansa hittejä, jonka hännänhuippua koristaa viime vuoden ilmiömäinen Zootropolis sekä heti sen kannoilla kulkeva Vaiana (alk. Moana). Kuvankaunis, huolella tehty ja luotettua kaavaa suurenmoisesti soveltava Vaiana enemmän kuin ansaitsee paikkansa klassikkojen joukossa.

Nuori Vaiana on polynesialaisen saaren päällikön tytär. Ikiaikaiset velvollisuudet ja perinteet sitovat hänet saareen, jossa hänellä on hyvä olla, mutta meri ja sen mysteerit kutsuvat häntä. Vaiana saa tilaisuuden seurata unelmaansa, kun pelottava luonnonmullistus uhkaa saarta. Pelastaakseen kotinsa nuoren seilaajan on lähdettävä tutkimattomille vesille etsimään Maui-puolijumalaa – sekä itseään.

Vaiana on Disneylle paluu perinteisiin: vanhanaikainen musikaaliseikkailu, joka seuraa hyväksi havaittua mallia nuoren päähenkilön seikkailuista ja sisäisistä kiistoista. Se ei riko rajoja perinteisellä tarinankerronnallaan, mutta elokuvan sisua, sanomaa ja sydäntä ei sovi sivuuttaa. Sympaattiset hahmot, lumoava animaatiotyö ja vaikuttava musiikki ovat kaikki valtteja, mitä filmi hyödyntää komeasti.

Dwayne Johnson ja uusi löytö Auli’i Cravalho tuovat hahmonsa henkiin [(c)2016. Disney].

Erityisen hienoa on nähdä, miten elokuva panostaa hahmoihinsa. He eivät ole käveleviä luonteenpiirteitä tai juonen palasia, vaan monipuolisia ja kiinnostavia henkilöitä. Etenkin upeasti tulkitut Maui (Dwayne ”The Rock” Johnson) ja itse Vaiana (ensikertalainen Auli’i Cravalho) ovat kaikkine vikoineen ja vahvuuksineen erittäin vaikuttavia luomuksia.

Olen aina uskonut, että elokuvassa tarina ei ole niin tärkeä kuin tuntemukset, joita se katsojassa herättää. Vaiana on elokuva, jonka parissa saa nauraa, samaistua ja pohtia. Disney onkin usein parhaimmillaan, kun sen käsissä on sympaattinen nuori päähenkilö, joka yrittää löytää itsensä vaatimusten täyttämässä maailmassa.

Disneyn uusin hitti valjastaa rutkasti vanhoja vahvuuksia ja nostaa panoksia modernilla arvomaailmalla ja osaamisella. Lopputulos on piristävä hyvän mielen tarina, jota on mukava katsoa ja seurata. Vaiana on Disneytä parhaasta päästä ja odotan innolla päivää, jolloin voin lisätä sen kokoelmaani. Mutta pahus, nyt minun pitää tehdä top 10 -listani uusiksi.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.