VALIKKO
1.7.2017 14:08

Vaihto on ohi – miltä nyt tuntuu?

Thank you for visiting. Pohjois-Irlannissa usein satoi ja paistoi samaan aikaan.

Tammikuun lopulla nousin bussiin, suuntana lentokenttä. Vuorokautta myöhemmin nukuin opiskelija-asunnossa Irlannissa. Kolme ja puoli kuukautta eteenpäin ja olin taas kotona. Siitä kaksi kuukautta eteenpäin ja huomaan, että olen vaihtokrapulassani laiminlyönyt blogiani.

Kolme ja puoli kuukautta tuntuu samaan aikaan pitkältä ja lyhyeltä ajalta. Siihen mahtui paljon tuntemuksia ja ajatuksia, opittavaa ja koettavaa, mutta ei pelkkää positiivista. Syyni vitkasteluun blogin kanssa on sama, miksi hämmennyn aina kun joku kysyy vaihdostani: en ole oikein varma, mitä mieltä siitä olen.

Pojat, pojat, ei ne asiat vaihtamalla parane

Olen saattanut mainita, että en ole erityisen matkustelevaa tyyppiä. Matkaamisen liittyy aika lailla hässäkkää ja asioita, joiden oletan automaattisesti menevän kaameasti pieleen. Mieluummin otan vakaan arkihauskan kuin loikkaan tuntemattomaan, kiitos vain.

Ehkäpä tämän takia en onnistunut nauttimaan vaihdosta muiden lailla. Usein kuulen muiden vaihtareiden hehkutuksia vaihdostaan: vaihto on takana, mutta ikuisesti se jää mieleen; Neljä unohtumatonta kuukautta; Elämän muuttava kokemus. Monet sanovat, että he jättivät sielunsa vaihtokaupunkiinsa, mutta minulta jäi lähinnä lompakko (ba-dum tss!).

Totuus on, että en nauttinut vaihdostani erityisesti. Kämppikseni olivat elinikäisiä ystäviä, mikä sai minut tuntemaan itseni ulkopuoliseksi. Kursseillakin oli hyvin tiiviitä ryhmiä, joihin ulkomaalaisena oli vaikea päästä mukaan. En oikein onnistunut lähentymään vaihtareidenkaan kanssa.

Tutoreita ilmeisesti oli, mutta en havainnut vähäisintäkään vihjettä moisten olemassaolosta. Vaihto-opiskelijoille suunnatut aktiviteetit usein joko peruttiin tai niistä tiedotettiin huonosti (ts. loman aikana tai päivää etukäteen). Yhteisiä hengaustiloja ei ollut ja ”viikoittainen peli-ilta” järjestettiin kuudentoista viikon aikana yhden kerran. Mutta oli siinä plussaakin: aikaa oli niin paljon, että hain onnistuneesti moderaattoriksi redditiin! vain kuukaudeksi Harry Potter-palstalle

Irlanti oli parhaimmillaan, kun siihen lisättiin hiukkasen Suomea.

 

Onko vaihto kaikkia varten?

Vaihdosta tulleilta kuulee enimmäkseen, miten elämänmullistavan upea kokemus se on. Aurinko paistaa, ihmiset hymyilevät ja pilvet laulavat. Kuitenkin omaan reissuuni sisältyi jännän ja hauskan lisäksi melko lailla epävarmuutta ja yksinäisyyttä. Siitä harvemmin kuulee puhuttavan.

Toukokuun alussa odotin kotiin pääsyä. Vaikka matkustuspäivä olikin pitkä ja täynnä odotusta sekä puutumista, olin silti koko päivän täpinöissäni. Päästyäni asuntooni reilusti keskiyön jälkeen en halunnut mennä nukkumaan, koska oli niin paljon, mitä halusin tehdä. Oloni oli heti paljon vapaampi kuin Irlannissa. Näiden kahden kuukauden aikana en muista kertaakaan kaivanneeni takaisin.

Vaikuttaa hieman siltä, että vaihto ei välttämättä ole kaikkia varten. Monet siitä nauttivat ja se on hienoa, mutta omaan makuuni se ei iskenyt. Aikani Pohjois-Irlannissa oli melkoinen kokemus ja opin paljon, mutta en ole kiireellä lähtemässä uudestaan.

Seuraavaksi kohti uusia haasteita: huomenna muutan Karstulaan kahdeksi kuukaudeksi aloittaakseni kesäpestin Viispiikkinen-sanomalehden kesätoimittajana!

Kommentit

 • Anette

  Hitto just tota oon miettiny! Haluaisin kans vaihtoon mutta sit taas.. En oo välttämättä se sosiaalisin perhonen nii oisko se vaa päivien laskemista siinä negatiivisemmassa mielessä. 😀 Toisaalta ehkä sit kuitenkin katuis enemmän jos ei lähtis ees kokeileen. Hmmm. Koetko ite olevas Suomen leveleillä miten sosiaalinen?

  Mutta siis joo, kiitos kun kirjotit tostakin puolesta! Kyllä se on vaan se hehkutus mitä aina kuulee, tiedä sitten eikö osa vaan viitti puhuu vastoinkäymisistä kun vaihdossa ”pitäis” olla niin hauskaa ja silmiä avartavan ihanaa 24/7. 😀

   0
  • Panu Vuorela

   Hmm.. En taida olla niin sosiaalinen kuin tykkäisin olla. Olen ihan luonteva tutussa seurassa, mutta uusien ihmisten tuomio saattaa hirvittää.

   Itsekin tuntui usein että vaihdossa ”pitäisi” olla huippukivaa, joten välillä mietin että mitähän tässä teen väärin. Vaikuttaa just siltä ettei vaihto ole ihan kaikille, ja itse vaan satun olemaan väärää tyyppiä siihen 😀

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.