VALIKKO
3.11.2016 11:38

Viikonloppuna tapasin idolini

Maailmankuulu sarjakuvataitelija (oik.) ja nolo fanipoju.

Koska olen kitsas ja köyhä opiskelija, en normaalisti matkustele erityisen mielelläni. Mutta aina silloin tällöin jossakin tapahtuu jotakin niin jännittävää, että on yksinkertaisesti pakko mennä itsekin katsomaan. Sellaisiin tapahtumiin kuuluu se, kun legendaarinen Aku Ankka -piirtäjä ja yksi idoleistani Don Rosa saapui Helsingin kirjamessuile viime viikonloppuna.

Hieman taustaa asiaan perehtymättömille: Keno ”Don” Rosa on amerikkalainen sarjakuvataitelijia, joka kirjoitti ja kuvitti noin 90 Aku Ankka -tarinaa vuosina 1987-2006. Häntä pidetään laajalti yhtenä maailman parhaimmista Disney -sarjakuvamaakareista, sekä myös Ankkalinnan luojan Carl Barksin työn jatkajana. Erityisesti Rosa tunnetaan 12 kappaleen luomuksestaan Roope Ankan elämä ja teot. Hän myös kasvattaa chilejä ja säännöllisesti paiskoo niillä fanejaan.

Minulle sanotaan toisinaan, että opin lukemaan selailemalla siskoni Aku Ankka -sarjakuvia. Eräs varhaisin muistoistani on olohuoneen lattialla istuminen akkari-pinojen ympäröimänä. Ahmin niitä lähestulkoon tauotta koko ala-asteen, myös ruokapöydässä ja piilossa mitä merkillisimmissä paikoissa. Viikon paras yllätys usein oli, jos keskiviikon sarjakuvan kansi julisti: ”Uusi Don Rosa -jatkosarja alkaa!” Jo koltiaisena huomasin, että ne olivat selvästi muita hauskempia, jännempiä ja parhaiten piirrettyjä.

Muiden taitojensa lisäksi Rosa hallitsee myös signeerauksen jalon taidon.

Don Rosan magnum opus sekä sitä nyt koristava signatuuri.

Rosalla on erityisen paljon faneja Euroopassa ja aivan erityisen erityisen runsaasti niitä löytyy Suomesta (Jee! Hypekavereita!). Siitä syystä mies käy miellyttävän usein Suomessa erilaisissa tilaisuuksia jakamassa nimikirjoituksia, chilejä ja mystistä viisautta. Serkkuni tapasi Rosan muutama vuosi sitten, ja onnistui myös keräämään rohkeutensa paljastaakseen, ettei voinut uskoa tapaavansa tätä oikeasti. Tämän inspiroimana minäkin päätin erottua edukseni ja suunnittelin rikkovani jään murjaisemalla itse kehittämäni vitsin: Does Don quack? No, but Carl barks. Badum-tssh!

Ikävä kyllä se myös jäi suunnitelmaksi, sillä tuolille istuutuessani menin tavanomaiseen julkkis-paniikkiin. Pokkani petti siinä kohtaa, kun tajusin joutuvani tavaamaan hänelle nimeni. Onneksi viime hetkellä sain koottua itseni sen verran, että sanoin ”Thank you so much for everything” ja tein sitten trademark fanipoika-poseni valokuvaa varten. Myöhemmin kyseinen kuva jaettiin Don Rosan virallisessa Instagramissa, joten ei päivä ihan hukkaan mennyt!

Tarinan opetus: jos tapaa idoleitaan, voi olla hyvä miettiä etukäteen, mitä sanoo. Mutta tärkeämpää on muistaa olla luonteva. Onnekseni minun tapauksessani on täysin mahdollista saada uusi tilaisuus. Nähdään mahdollisesti viiden vuoden sisällä, Don Rosa!

Kommentit

  • Marjo Peel

    Nyt istun aamukahvilla täällä Englannissa ihan kateudesta vihreänä!!!! Don Rosa on paras, tekisin varmaan aaltoja hänelle jos tapaisin 😀 ! Tuo Roope Ankan elämä ja teot on mestariteos. Olen lukenut sen ja muut Rosan tarinat erinäisiä kertoja ja en kyllästy. Tarinat ja kuvitus ovat aina huippuluokkaa. Wau!

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.