VALIKKO
17.3.2016 14:26

Zootropolis; Disneyn vahvuudet yhdessä paketissa

Jos olet millään tavalla animaatioiden ystävä: tee itsellesi palvelus ja mene katsomaan Zootropolis (Kuva: Disney).

Sillä on Robin Hoodin DNA, Frozenin arvot, Topin ja Tessun sydän, Leijonakuninkaan varmuus ja aivan oma identiteettinsä. Se yhdistää upeasti vanhaa ja uutta, luoden sekä ajattoman että erittäin ajankohtaisen modernin sadun. Se tarjoaa viihdykettä ja pohdittavaa sekä lapsille että aikuisille. Sen nimi on Zootropolis ja se viimeistään todistaa, että Disney on uusi Disney.

Eletään modernissa maailmassa, jossa ihmismäiset eläimet käyttävät vaatteita, ajavat autoilla ja käyttäytyvät kaikin tavoin kuten ihmiset. Kuitenkaan kyseessä ei ole Robin Hoodin tapaan tarina ihmisistä, joita vain esitetään eläiminä. Kaikki eläimet ovat oma lajinsa, joita leimaavat sekä hyvät että huonot ominaisuudet. (Jänis on nopea, kettu on ovela, lammas on arka ja niin poispäin.)

Tarinan päähenkilö on nuori idealistinen jänis Judy Hopps (Ginnifer Goodwin). Judy haluaa muuttaa suurkaupunki Zootropolikseen tullakseen sen ensimmäiseksi jänispoliisiksi. Kaupunkiin saavuttuaan Judy kohtaa runsaasti eri lajeja, ennakkoluuloja sekä ongelmia. Eläimiä katoaa mystisesti. Jänispoliisille ei tunnu löytyvän paikkaa. Onko kaupunki todella idyllinen utopia kaikille lajeille?

Avukseen Judy värvää luikurin huijariketun nimeltä Nick Wilde (Jason Bateman). Kaksikon dynamiikka tarjoaa eri näkemyksiä kaupungin todellisuuksiin ja toimii myös monenlaisen huumorin lähteenä.

Elokuvan hämmästyttävin ominaisuus on sen monipuolisuus. Se toimii todella hyvin niin nuorille kuin vanhemmillekin elokuvakävijöille. Nerokas idea, fiksu toteutus, syvälliset teemat, sympaattiset hahmot ja ennen kaikkea samaistuttava, tarkkaan mietitty tarina nostavat teoksen modernin klassikon asemaan ensi-istumalta.

Filmissä on lähes yhtä monta ulottuvuutta kuin sen nimikkokaupungissakin. Osalta se on jännittävä ja hauska seikkailu perheen pienimmille. Osalta se on ajankohtainen ja osuva yhteiskuntakriittinen teos, jolla on mainio opetus. Sillä on myös aikaa pilkata Disneyn kliseitä.

Mutta se on myös yksityiskohtia pursuava etsiväelokuva, joka kunnioittaa film noiria tavalla, jollaista ei ole perheanimaatioissa ennen nähty. Se on monivärinen, huvittava, nokkelasti kirjoitettu, välillä synkkäkin ja upeasti tasapainotettu elämys kaikille ikäluokille.

Seuraten menestyksiä Tangled, Frozen ja Big Hero 6, Zootropolis varmentaa Disneyn paluun animaation huipulle. Uutta syleilevä ja vanhaa kunnioittava teos kuuluu ehdottomasti studion parhaimmistoon. Jos olet animaatioiden ystävä, Zootropolista paremmaksi ei moni vedä.

 

tähtimerkki45

 

 

Kommentit

 • Foxin lautapeli

  Mitä nämä on nämä yhden ja kahden virkkeen kappaleet?

   0
  • Panu Vuorela

   Hauskaa kyllä, lyhensin kappaleita kännykällä lukevien palautteen takia.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.