VALIKKO

Penan loki

15.4.2018 16:27

Turun Saaristolaismarkkinat

Olen koko lapsuuteni asunut Boren talossa aivan Aurajoen tuntumassa. Siihen aikaan joen yli kulki lautta, joka myöhemmin korvattiin sillä kuuuisalla sillalla, joka meinasi luhistua jokeen. Asuimme Boren talon neljännessä kerroksessa ja suuri parveke oli joen suuntainen. Hullussa nuoruudessani pidin kilpailuja, kuka saa kiekkomaisten vinyylilevyjen lentämään joen toiselle rannalle. Kukaan ei koskaan siinä onnistunut mutta parhaimmat ulottuivat melkein vastakkaiselle rantatielle.

Joki on tältä kohdin melko leveä

Asuin alhaaltapäin toisen parvekkeen asunnossa

En ole pitkään aikaan tänne kirjoitellut mutta kun kauniina päivänä kuljeskelin Aurajoen rantoja tulvahtivat lapsuuden muistot mieleen. Aurajoen rannoilla on jo vuosisatoja käyty kauppaa ja nykyisin ovat perinteisiä syksyllä silakkamarkkinat ja näin keväällä saaristolaismarkkinat. Yleensä syksyllä sataa mutta näin keväisin on sää yleensä suosinut markkinayleisöä ja tietenkin myös myyjiä. Nytkin oli ihmisiä tavallista enemmän auringon paisteessa ja kevään tuoksuissa. Kevään tuoksuihin sekoittui mukavasti erilaisten grilliruokien öljyiset tuoksut. Oli saatavana silakkaa, muikkua, lohta ja grillimakkaraa.

Paistettuja silakoita


Paistettuja muikkuja

Mikähän siinä on, että tämmönen sosiaalinen tapahtuma saa ruoankin maistumaan tosi herkulliselta. Erilaisten kalatelttojen lisäksi on tarjolla terveellistä hunajaa ja erilaisia marjamehuja. Näin keväällä on tarjolla purkitettuja maustekaloja vähemmän kuin syksyn silakkamarkkinoilla mutta kauppa kävi silti vaikkei varsinaista kilpailua käytykään eri valmistajien kesken. Silakkamarkkinoilla palkitaan parhaimmat tuotteet. Olen itse suurena valkosipulin ystävänä ollut muutamana vuotena arvioimassa erilaisia valkosipulisilakoita ja voittajan tuote on yleensä viety käsistä.
Savolaisetkin olivat uskaltautuneet Turun markkinoille

Irene Partasen savolaiskukkoja

Ennen vanhaan Aurajoen jäät lähtivät kohisten ja vauhdilla kun Halisten äijät alkoivat juoksunsa merta kohden. Nykyisin jäät yleensä sulavat paikalleen ja jokunen jäälautta on vielä voimissaan

Viimeisiä talven merkkejä

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.