VALIKKO
9.10.2016 13:25

Hyväksy muutos ja sairaudet

Asioiden ja sairauksien hyväksyminen on ollut iso prosessi, jota olen koko elämäni käynyt läpi. Kuinka pysäyttävät voikaan olla sanat ”Tästä et parane koskaan, tämä pysyy sinulla koko elämäsi.” Varsinkin, kun sairaudessa on menossa hankalampi ja kivuliaampi vaihe, ja olet nuori ihminen, noita sanoja ei haluaisi millään kuulla. Tälläiseksikö elämäni jää, enkö enää kävele, mistä joudun luopumaan?

Suuri prosessi tältä osalta oli, kun heräsin leikkausesta ja tajusin, etten pysty enää liikkumaan.

 

dsc_0357

Asia ei kuitenkaan tullut ihan täysin shokkina. Leikkauksessa minulta poistettiin kasvain, joka löydettiin jo vuonna 2006, kun olin kymmenkesäinen.  Oli siis aikaa käsitellä, ja samalla pelätä asiaa.

img_20151202_140523

Ennen leikkausta minulle luvattiin, että kävelen ja liikun normaalisti herättyäni. Millaiset mahdollisuudet minulle lupailtiin sitten kun asia tajuttiin, että en liiku? En tulisi enää liikkumaan omin voimin. Tulisin olemaan sairaalassa kuukausia kuntoutumassa ja minut siirrettäisiin Helsinkiin kuntoutumaan. Miten asia todellisuudessa meni? 5 viikkoa ja minä seisoin ja kävelin omin jaloin, vältin myös kuntoutuslaitoksen. Miksi näin nopeaa? Minä en halunnut uskoa.

En halunnut antaa periksi. Minä päätin, että kuntoudun ja kävelen. Kun fysioterapeutti ehdotti, että siirretään päivän treenejä, lepää vähän, minä painoin menemään.

 

dsc_0365

Asian kielsi itseltään. Kielsi kaikin keinoin ja siirsi syrjään. Ajatus oli kyllä mielessä, että minä olen nyt selkäydinvammainen, alaraajahalvaantunut. Tiedäthän, ne ovat vain sanoja mielessä, eivät ne tarkoita mitään. Vasta myöhemmin asian ymmärsi ja oivalsi. Minä todella olen halvaantunut, minulla on vamma. Asia ei iskenyt kerralla. Asia on iskenyt moneen kertaan tänä aikana. Ensin tulee epätoivo. Sitten hiipii mieleen lista asioista, jotka eivät enää onnistu tai suju. Sitten lohduton itku ja parku. Sitä saa kestää hetken, korkeintaan muutaman tunnin, sitten pistän sen poikki. ”Ajattele mitä sinulla on, mitkä asiat ovat hyvin, mitä kaikkea uutta ja kivaa tämä on tuonut elämääsi. Olet kokenut kovia, mutta kokemukset kasvattavat ja avaavat aina uusia ovia. ”  Lohduttomuutta seuraa onnellisuus. Minä elän, minä hengitän (todella vaivaisesti, mutta hengitän kuitenkin.)

img_20151203_121834

Asia, jonka J minulle totesi, on ollut hyvin lohduttava ja ajatuksia herättävä. Vapaasti muotoiltuna: Ne eivät ole sairauksia, ne ovat ominaisuuksiasi. Niin, totta. Sairaudet eivät määrittele kokonaan sitä mikä minä olen. Sairaudet ovat ominaisuuksia, jotka kertovat millainen minä osittain olen. Ne ovat ominaisuuksia ominaisuudet -listani lopussa. Aivan kuten hevari, pelaaja, käsityöihminen, valokuvaaja.  Listan loppuun vain lisätään sanat alaraajahalvaantunut, selkäydinvammainen, kipupotilas, liikuntarajoitteinen… 

 

 

Semmoinen, tai tämmöinen minä siis olen. Hyväksymällä ominaisuuteni hyväksyn myös itseni, ja annan itselleni luvan olla minä.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.