VALIKKO
29.3.2017 14:21

Omenahyve

Olipa kerran seiskaluokkalainen Henna, joka valmisti omena-kaurapaistosta ensimmäistä kertaa kotsan luokassa. Henna tykästyi kovasti siihen herkkuun, ja alkoi valmistaa sitä silloin tällöin kotona. Ja koska Henna on hyvin kokeilunhaluinen muuttui resepti aina vähän kerrallaan.

Nyt, seitsemän vuotta myöhemmin, Henna sai valmistaa tätä herkkua poikaystävälleen ensimmäistä kertaa. Ja niin nimi muotoitui Hennan poikaystävän toimesta: Omenahyve.

Mitä tähän omenahyveeseen sitten tarvitaan? Resepti olisi helppo googlettaa, mutta minä kerron teille miten minä sen valmistan:

  • 4-5kpl omenoita
  • 200g voita
  • n.6dl kauraa. Lisäile mieltymysten mukaan. Itse tykkään vähän heitellä runsaasti tätä.
  • 1 dl Fariinisokeria. (Älä edes kokeile tavallista sokeria)
  • oman maun mukaan kanelia. (Minun paistoksissani? No paljon!)

Ihan ensimmäiseksi: Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Koska ei sitä muistaisi muuten, jos sitä ei mainitsisi. Tai minä ainakin aina sen unohdan, en sitten tiedä sinusta. Itse käytän tuota poikaystävää muistuttamaan. Tai hän muistaa aina sen uunin, ja minä olen jo siinä vaiheessa keittelemässä kauraosuutta.

Pilko ja pese omenat. Tai toisinpäin, pese ensin. Tai oikeastaa, jos omaat yhtä hankalat ja kipeät kädet kuin minä, niin laita se poikaystävä pilkkomaan. Sellaiset pienet, noin sormenpään kokoisen palaset on just passeleita! Laita pilkotut omenat vuokaan. Tähän toimii vaikka millaiset! Itse suosin Marimekon kulhoa, jonka sain joululahjaksi. Toinen toimivaksi todettu on irtopohjavuoka.

Sulata margariini ja sokeri kattilassa. Muistutan nyt, se keitos on sitten todella kuumaa. Älä anna sen kuplia, sillä ne kuplat poksahtelee ja aiai roiskeita lentää iholle ja hyi sitten sattuu! Muista, että kylmää vettä kun juoksuttaa palovamman kohdalla, niin välillä ei saa kurkkia, mitä vammalle kuuluu, vaan pidä se vamma siellä kylmän alla. (Jotain jäi mieleen yläasteen kemiantunneilta!) Ja kyllä, tämä oli tärkeä informaatio valmistusohjeeseen.

Mihin jäätiin? Ainiin! Tässä vaiheessa, kun margariini ja sokeri on sulaneet, ja palovammat on hoidettu, niin lisää kaurahiutaleet. Itse heitän sitä melkein niin paljon kuin vain seos imee, sillä enempi parempi. Ja muista kaurahiutaleiden laatu. Hyi niitä Rainbowin hiutaleita! Oikeita Nalleja niiden olla pitää! Tulee paljon pehmeämpää ja maukkaampaa.

 

Kun olet nyt ihan varma kaurahiutaleiden määrästä, lisää lopuksi kanelia. Jos olet aamulla herättyäsi päättänyt, että ”Tänään on kanelipäivä!” niin lisää sitten sen mukaan. Mutta jos taas mietit, että hyi, liian jouluista, ei vielä, niin lisää sitten vaikka ihan pikkuisen vain.

Sitten lopuksi aika tärkeä osuus, maista, että seos on sopivaa, lisää tarvittaessa kanelia tai sokeria. Ja kun olet nyt sitten päättänyt, että tästä tulee loistava peitto omenilleni, niin lisää seos omenoiden päälle vuokaan. Ja vuoka uuniin. Ja jos edelleen omaat samankaltaiset kädet, niin käytä sitä poikaystävää nostamaan se vuoka. Vuuat on nimittäin joskus aika painavia.

Pidä vuokaa uunissa se 20 minuuttia suunnilleen. Ihan vain mielenterveytesi ja palovaroittimesi kannalta, kannattaa katsoa välillä, miten omppuset siellä uunissa voivat, ettei syödä sitten iltapalaksi palanutta paistosta.

Ja kaiken tämän kruunaa joko vaniljakastike tai -jäätelö. Ja tähän vinkkinä: Oatlyn vaniljakastike on herkkua! Sopii niin vallan mainiosti! Sekä maidottomille, että vegaanisille! Ja jos tarvitsee valmistaa vegaanisena omenahyve, niin käytä margariinina sitä sinistä keijua. TOIMII!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.