VALIKKO

Retkikeitin

6.4.2018 21:01

Ahvenanmaa opetti

 

Aamulla jätimme jäähyväiset Hotelli Cikadalle ja lähdimme kohti viimeistä vierailukohdettamme, Ålands Lagtingia, joka on ahvenanmaalaisten oma eduskunta.

Siellä Ahvenanmaan opetus-ja kulttuuriministeri Tony Asumaa kertoi meille mielenkiintoisia faktatietoja Ahvenanmaasta.

Ahvenanmaan asukkaista 60% on syntyperäisiä ahvenanmaalaisia. Opiskelijat suuntaavat korkeakouluopintoihin yleensä Ruotsiin, jonka valitsee noin 70% opiskelijoista. Opiskelupaikakseen opiskelijat valitsevat Ruotsin tämän sijainnin ja parempien opiskelumahdollisuuksien vuoksi.

Meille Ahvenanmaa näyttäytyi rauhallisena. Varsinainen turistikausi alkaa heinäkuussa ja kestää noin kuusi viikkoa, jolloin saarella riittää säpinää.

Kulunut viikko on ollut meille antoisa. Kestävän gastronomian opiskelijoina olemme saaneet nähdä, kuinka teoria muuttuu käytännöksi. Lähiruoka ja verkostoituminen ovat saarella täyttä totta. Yrittäjähenkisyys on ahvenanmaalaisilla verissä ja yhteistyö eri toimijoiden kesken on vahvaa.

Ahvenanmaalaiset näyttävät olevan erittäin ylpeitä omista ruokatuotteistaan. Luonnonmukaisuus ja kestävä kehitys ovat saarelaisille sydämen asia. Toivottavasti viemme matkalaukuissamme mukanamme mantereelle myös hitusen tätä asennetta ja oppimamme asiat tulevat toimimaan vaikutteina jatko-opiskeluissamme ja työelämässämme.

Opiskelijat kiittää!

Tekijät ja kuvat: Restonomiopiskelijat Matti Holma, Sanna Korpela ja Annukka Suomalainen

Kommentit

 • Ihana Ahvenanmaani

  Muistan kuinka ensimmäisillä vierailuillani kiinnitin huomiota tuohon ”ylpeitä ruuastaan”; miten hyvällä tavalla kaupoissakin nostetaan paikalliset tuotteet esille. Ja onneksi nostavat, onhan ne niin hyviä vaan!

   1
  • liisa

   Kun menen Thaimaahan lomalle voin puhua mitä kieltä tahansa, kukaan ei odota, että osaisin thaita ! Ja palvelu pelaa !!!

    0
 • liisa.

  Olet sinä Tony Asumaa törppö ! Jos suomalainen haastattelee sinua puhut ruotsia, etkö uskalla puhua silloinkaan suomea, vaikka osaat.Olen kymmeniä vuosia sitten käynyt Ahvenanmaalla, en tule enää.Pitäkää kallionne.Ei ole kummoinen mökkikylä.Mutta elättäkää itsenne ja puolustakaa, jos vaikka Venäjä hyökkää.Inhoan teitä,jatkuvasti rahaa vailla,olette Suomelle riippakivi !

   0
 • liisa

  Tony Asumaa : olet suomalainen, Vaasassa syntynyt ja koulutuksen ja terveydenhoidon olet saanut Suomesta ja Suomesta nykyinenkin elantosi tulee ! Mene hyvä ukko Ruotsiin jos et ilkiä sanoa olevasi suomalainen ! Ahvenanmaa on meille valtava riippakivi, myydään siis Venäjälle !

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.