VALIKKO

Retkikeitin

30.4.2016 01:17

Amalian limonadi ja muita tarinoita

Viimeinen vierailukohteemme oli Amalias limonad –tehtaalla Lemlandin kunnassa, missä Tony Asumaa kertoi meille limonaditehtaan toiminnasta. Tehtaan tilat ovat entisessä vanhassa ladossa, joka on uudistettu kokonaan, ja yläkerrassa on pieni ”showroom”, jonka voi myös vuokrata omaan käyttöön. Kaikki tuotteet tehdään käsityönä. Limonadeja löytyy Ahvenanmaan lisäksi esimerkiksi muutamista helsinkiläisistä ravintoloista.

Isäntä Tony esittelee limonadivalikoimaa

Isäntä Tony esittelee limonadivalikoimaa

Makuja löytyy yhteensä kahdeksan: mustikka, mansikka, vadelma, mustaviinimarja, karpalo, sitruuna, omena ja päärynä. Heillä on myös erilaisia kausituotteita, ja tilauksesta voidaan tehdä erilaisia makuyhdistelmiä. Puristetuista marjoista tehdään myös marjarouhetta, jota voi käyttää esimerkiksi mysleissä tai puuroissa. Mustikan makuista limonadia tarjoiltiin viimeisimmissä linnanjuhlissa, jonka jälkeen sen myynti kasvoi huomattavasti. Lisäksi Amalias limonad on huomioitu maailman medioissa, esim. Euro News teki yrityksestä uutisen. Limonaditehtaan yhteydessä on myöskin majoittumismahdollisuudet.

Amalias limonadia myydään perinteisissä pulloissa kauniine etiketteineen

Amalias limonadia myydään perinteisissä pulloissa kauniine etiketteineen

Tony toimii Ahvenanmaalla myös opetusministerinä, ja hän ystävällisesti kutsui meidät tutustumaan Ahvenanmaan omaan eduskuntaan (Lagtinget). Siellä hän kertoi meille Ahvenanmaan nykytilanteesta sekä työstään, ja saimme myös kysellä meitä askarruttavista asioista.

Lagtingetin istuntosali

Lagtingetin istuntosali

Vierailun jälkeen alkoikin sitten matkamme kotia kohti, ensin Viking Gracella Maarianhaminasta Turkuun, ja siitä sitten bussilla takaisin Jyväskylään. Koemme, että matkalla varsinkin ruotsin kuullun ymmärtämisemme kehittyi valtavasti, ja oli muutenkin mukavaa päästä käyttämään ruotsinkieltä käytännössä, ruotsinkielisellä alueella. Opimme myös paljon Ahvenanmaan ruokakulttuurista, ja sen, että siellä kaikki tuottajat puhaltavat yhteen hiileen, ja kilpailuhenkeä ei paljoakaan ole näkyvissä.

Matka oli meille antoisa, ja porukka oli aivan loistava. Silti on nyt mukavaa päästä takaisin kotiin, ja omaan sänkyyn. Borta bra, men hemma bäst!

Teksti: Rosa Lehtonen, Anna Mäkinen, Hanne Leppänen, Janita Hämäläinen, Liisa Keskinen

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.