VALIKKO

Retkikeitin

5.8.2018 08:53

Erilainen viljelykesä Mankolassa

Joukko kestävän gastronomian restonomiopiskelijoita ja pari opettajaa on hoitanut tänäkin vuonna kasvimaata Mankolan yhtenäiskoulun kasvihuoneen vieressä. Yhdessätoista lavassa on riittänyt kastelemista ihan eri tavalla kuin kahtena aiempana viljelykesänä!

Kasvimaa huhtikuussa ja heinäkuussa

Tänä kesänä projekti oli siinäkin mielessä erilainen, ettemme tehneet varsinaisesti yhteistyötä Gradian puutarhapuolen opiskelijoiden kanssa, kuten aiemmin. Gradian opettaja Heikki Korhonen on toki antanut meille arvokasta konsulttiapua. Mankolan koulun oppilaat auttoivat kasvimaan kunnostustöissä ja kasvattivat meille taimia huhtikuussa kasvihuoneella.

Maissintaimia kasvihuoneella – ja siten kukkimassa heinäkuussa

Ilman taimikasvatusta esim. maissimme eivät nyt varmaan olisi yli kaksimetrisiä, tulossa isoja tähkiä. Mankolan kasvihuoneella oli heinäkuussa kesätöissä parin viikon jaksoissa neljä koululaista, hekin auttoivat mm. rakentamalla kasvimaalle hyönteishotelleja ja siivoamalla kalustevajan.

Upouudet hyönteishotelllit

Kesätyöntekijät Krista j a Annika keräävät kasvimaalta herkkuja kanille

Istutus- ja kylvötyöt teimme kesäkuun alussa. Ja sitten vaan kävimme odottelemaan, mitä kesä tuo tullessaan!

Mia, Emilia ja Riikka istutushommissa

Ja toihan se ainakin edeltävistä kesistä sään puolesta erilaisen kesän. Myös hieman erilaisen lajikevalikoiman – nyt innostuimme istuttamaan kokonaisen lavan perunaa ja maissia, lisäksi paljon syötäviä kukkia. Kaalien kanssa toiveet olivat korkealla, istutimme noin 10 eri lajiketta – mutta lopulta meidän oli pakko luovuttaa koko sato kaalikoille.

Perunan kukka on yllättävän kaunis

Tuoksuhermeet ehtivät tänä kesänä hyvin kukkaan – tuoksu on huumaava

Kasvimaan hoitovuoroviikot sovittiin kesän alussa. Vajassa säilytämme perustyökaluja ja ohjekansiota – kysymyksiä, neuvoja ja vaikkapa reseptivinkkejä olemme jakaneet Facebook- ja Whatsup-ryhmässä,

Perushoitosetti

Helteinen heinäkuu on ohi ja koulut alkavat ensi viikolla. Koululaisilla on parina ensimmäisenä koulupäivänä mahdollisuus vierailla kasvimaalla, jossa kerromme heille viljelyprojektista ja samalla maistelemme ja tunnnistelemme kasveja. Kestävän gastronomian opiskelijat kirjoittavat myös piakkoin Retkikeitin-blogiin viljelyprojektin tiimoilta kukin blogikirjoituksen osana Kestävä ruokatuotanto-opintojaksoa.

Teksti ja kuvat: Minna Junttila, restonomikoulutuksen kestävän gastronomian opettaja (ja yksi Mankolan kasvimaan viljelijöistä)

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.