VALIKKO

Retkikeitin

30.7.2017 19:18

Mankolassa viljellään jälleen

Viime kesän hyvien kokemusten innostamana jatkamme hyötykasvimaamme viljelyä Mankolassa tänäkin kesänä. Viljelyssä tosin yksikään kesä ei ole samanlainen – mutta sehän on juuri se homman juju, aina saa oppia jotain uutta!

Kuvio on sama kuin vuosi sitten: yhteistyö Jyväskylän ammattikorkeakoulun restonomikoulutuksen, JAOn Jämsän puuutarhurilinjan ja Mankolan yhtenäiskoulun kesken. Paikka, esikasvatusta ja välineitä Mankolasta – tietotaitoa suunnitteluun, perustamiseen,  hoitoon, taimenten kasvatusta sekä helpdesk -palvelu JAOlta –  ja varsinainen kasvimaan hoito kesän aikana jamkilaisilla. Restonomikoulutuksesta mukana on yksi opettaja ja neljä kestävän gastronomian opiskelijaa, joilla on mahdollisuus liittää kesän kokemus osaksi Kestävän ruokatuotannon opintojaksoa alkavana syksynä.

Kylvö/istutus kesäkuun alussa tapahtui kylmässä sateisessa säässä, raekuurojen säestämänä!

Hoidossamme on 11 kasvilavaa ja olemme jakaneet kesä-elokuun ’vastuuviikkoihin’ – eli joka viikko jokaisen ei tarvitse maalla työskennellä. Mutta saa, jos haluaa ja ehtii. Kuten myös sadosta voimme nauttia läpi kesän. Koska alkukesä oli hyvin viileä, peitimme viljelmät alkuun harsoilla ja uskalsimme ottaa ne kokonaan pos vasta juhannuksen jälkeen. Harsojen alta löytyikin sitten rehevä kasvimaa!

Tilanne kesäkuun lopussa

Opiskelijat kirjoittavat kokemuksistaan myöhemmin tänne blogiin. Monenlaista on tapahtunut: on kitketty ja harvennettu, levitetty kuorikatetta, niitetty, pystytetty tukirakennelmia, kasteltu, lannoitettu. On myös torjuttu tuholaisia, tosin niitä on tähän mennessä ollut vähemmän kuin viime kesänä. En tiedä, ovatko jokaiseen laatikkoon istuttamamme samettikukat karkottaneet joitain öttiäisiä, toivottavasti!

Samettikukkatorjunnan väriloistoa

Nyt tarvittaisiin lisää lämpöä ja aurinkoa, jotta kasvit innostuisivat. Tosin aika innokkaita useimmat ovat olleet kasvamaan – yrttejä, salaatteja ja pinaattia on yllin kyllin. Kyssäkaalta, parsakaalta, sipulia, lehtiselleriä…. Kohta saamme kesäkurpitsasatoa ja kesäkukat rupeavat kukkimaan.

Kesäkurpitsat kypsyvät

Harvennuksesta hyötykäyttöön

Satoa kotiin heinäkuun puolivälissä (Kuva: Riikka Soikkala)

Tänä vuonnakin kasvit ovat hyvässä järjestyksessä, omat laatikot juurikasveille, sipuleille, kaalille, palkokasveille, kukille, yrteille jne. Mutta saimme lisäksi käyttöömme ns. jokerilaatikon kokeilujamme varten. Sinne istutimme mm. maissia, juuripersiljaa, mangoldia, tuoksuhernettä.

Etualalla jokerilaatikkomme

Kasvimaan vieressä on useampi kompostilaatikko – osassa kasvaa kurpitsaa, osasta tuntuu putkahtavan esille yllätyksenä yhtä ja toista, kuten kuvassa.

Kompostin upea pioniunikko iloisena yllätyksenä meille

Vielä on kesää jäljellä. Ja koskapa tänä kesänä viileiden säiden takia kaikki on vähän myöhässä aikataulusta, viljelemme Mankolassa varmasti vielä syyskuun lopulle saakka – näin koululaisetkin jälleen pääsevät tutustumaan kasveihin ja loppusatoa voidaan hyödyntää kotitaloustunneilla ja keittiössä.

Kurkkuyrtin kauniita kukkia voi käyttää vaikkapa jääpaloissa

Teksti ja kuvat (jos ei kuvatekstissä muuten mainittu): Minna Junttila, JAMK, restonomikoulutuksen opettaja

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.