VALIKKO

Retkikeitin

12.5.2017 13:45

Streetfoodia Tanskassa

Saavuimme Kööpenhaminan juna-asemalle päivällä ja vietyämme tavarat hotellille lähdimme kohti Torvehallernea. Joka on käytännössä kahdessa eri rakennuksessa oleva ruokatori, jonka erottaa toisistaan välissä oleva tuoretori, jossa myytiin kaikenlaisia vihertuotteita vihanneksista kukkiin. Torvehallernessa voit kokeilla erilaisia ruokia ja juomia sekä ostaa niitä myös kotiin. Ensimmäisenä silmiimme pisti streetfood -tyylistä ruokaa ja erityisoluita. Kokeilimme siellä brioche -leipään tehtyä pizzapatonkia, suklaasormia, rapeaa kalakakkupatonkia, tapaksia (ciabatta -leivän päällä hammastikulla läpi pistetty esimerkiksi juustoa, kinkkua, pekonia tai vaikka juustoa, aurinkokuivattua ja pestoa), pølse hotdogia niin sanotusta gourmet hotdog -ständiltä. Torvehallernesta löytyi myös lihatiskejä, kala-altaita, eri tyylisiä streetfood paikkoja, kahviloita, jäätelöä, pizzaa, viinikojuja

Torvehallernin herkullisia leivonnaisia brioche doréen myyntipisteellä

Torvehallenin myyntipisteiltä löytyi myös todella herkullisen näköisiä leivoinnaisia, mm. erilaisia kakkuja

Sieltä löytyi myös ihastuttavia jäätelöitä

Hallernes smørrebrødin uskomattomia voileipäluomuksia

Tapas -leipiä, tapa del toron tapas- baarissa

Rapea fishcake- patonki Torvehallernessa

Siellä hetken kierreltyämme siirryimme seuraavalle streetfood -alueelle Papirøen Nyhavnin kupeessa kesustassa. Siellä oli paljon kojuja, joista sai etnistä katuruokaa laidasta laitaan – chilisivellyistä teriyaki -katkaravuista vähän fiinimpään streetfoodiin ja siitä taas burgeriin. Kaikki tämä oli vanhan paperitehtaan tiloissa, auki enää vuoden 2017 loppuun saakka. Kyseisessä paikassa sai myös paljon erilaisia oluita, siidereitä, viinejä ja erilaisia drinkkejä. Tunnelma ja asiakaskunta oli nuorekas, paikan ulkonäkö ns. satamamainen, monet kalusteet olivat kierrätettyjä ja tyyliä DIY. Vaikutuksen teki koko rakennuksen keskellä oleva takka ja sen ympärillä olevat tuolit ja pöydät, ne loivat kauniin tunnelman ja siitä huokui lämmin tunnelma sekä kirjaimellisesti sekä kuvainnollisesti. Täällä vietimme alkuillan, kunnes siirryimme Rubyyn, joka on top 50 cocktailbaari, baari ollut jo kaksi kertaa maailman kymmenen parhaan joukossa.

Urbaanitaidetta Papiröenista

Papiröenin ruokailualue

Ruokakojuja

Surf and turf -hampurilainen

Papiröenissa tarjottavia käsityöoluita

Kööpenhaminan tunnelma oli aivan eri luokkaa kuin Suomessa: rento, näimme asioita, jotka eivät Suomessa ravintola-alalla olisi mahdollisia. Suomessa monet ruokaständit olisi suljettu ja lyöty sakkoa perään ja heilutettu sormea, että eipäs tehdä näin tai saat maksimimäärän vankeutta. (insert bad humor here) Kuitenkin siellä homma toimi moitteetta, hygieniasta ei ollut mitään ongelmaa, koska kojujen pitäjät pitivät siitä itse tarkasti kiinni.Paikalliset ihmiset auttoivat meitä mielellään, jos olimme hukassa ja meitä neuvottiin hyviin ruokapaikkoihin, kun kysyimme lähistöllä olevia streetfood -mestoja. Baareissa ei ollut järjestyksenvalvojia, koska baarissa ei ollut siihen tarvetta, työntekijät tuntuivat luottavan siihen, ettei järjestyshäiriöitä tule. Yölläkin ihmiset asiallisesti osasivat neuvoa oikeaan suuntaan – rento kaupunki.

Kuvat ja teksti: Restonomiopiskelijat Arttu Pekonniemi ja Frans Kuusisalo

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.