VALIKKO
21.1.2016 13:24

Minä ruma ankanpoikanen

Olen lähipäivinä törmännyt sattumalta tarinaan ruma ankanpoikanen, se on muutoinkin ollut ajatuksissani viime aikoina. Johtunee kai siitä, että itsetunto on ollut koetuksella työnhau’n suhteen. Tarina on ollut pienestä pitäen yksi lempi tarinoitani ja vasta myöhemmin olen alkanut ymmärtää sen syvällisemmän merkityksen. Kertauksena tarina tuosta: Ruma ankanpoikanen .

Lapsena ihailin, että voiko se elämä mennä noin? Voiko pienestä, hiljaisesta, kömpelöstä ja rumasta ankasta kasvaa kaunis ja uljas joutsen? Voiko se itsensä ulkopuoliseksi tuntenut pikku olento kuulua johonkin laumaan, onko sille olemassa oma paikka? Kuinka sisältä kaunis voi olla ulkoisesti kaunis, en silloin ymmärtänyt mitä se oikein tarkoittaa.

Sallavaan_lapsikuva_itsetunto

Huomaan ympyrän sulkeutuneen vasta vanhemmalla iällä. Olin lapsena hieman reppana. Olin ujo, hiljainen ja omalla tavallani sulkeutunut. Joskus näytinkin vähän hassulle, kiitos vanhemmat 😛 Olin tyytyväinen siihen mitä minulla oli ja mitä sain. Olin luova ja nautin tekemisistäni omissa oloissa. Toisinaan oli rankkaa. Koulumatkoilla tuli ”köniin”, milloin lumipesut, milloin nimittelyä, julkista nolaamista ja porukasta pois sulkemista. Kanavoin tunteeni pienempänä kirjoittamiseen ja piirtämiseen. Monesti niinä hetkinä muistan ajatelleeni, että minä olen ruma ankanpoikanen ja vielä minä johonkin kuulun. Löydän paikkani ja eivät ne minua aina pilkkaa. Päätin silloin: minusta tulee hyvä ihminen.

 

Itsetunto

Ihmisen itsetunto muokkaantuu lapsena ja osittain tällaisten kokemusten kautta. Minulla on toisinaan ollut todella vaikea hyväksyä itseni tällaisena kuin olen, on vielä joskus nykyisinkin. Huonoina päivinä erityisesti. Mutta miten tämä liittyy tarinaan ruma ankanpoikanen, on se miten näen itseni tässä hetkessä. Olen ylpeä saavutuksistani, rohkeudestani ja siitä, että tänä päivänäkin uskallan olla oma itseni, oma aito itseni. En ole sallinut itseni jäädä jalkoihin vaan olen uskonut, että siitä hassusta ankasta tulee vielä joutsen, upea ja uljas joutsen.

Oikeasti se lapsen usko on pysynyt aina mukana ja antanut toivoa erityisesti niillä hetkillä kun seisoo lumihangessa korvat täynnä lunta ja silmät kyynelissä. Näitä vastaavia hetkiä tulee aikuisuudessakin, ei niin kirjaimellisesti tosin ja niitä oppii käsittelemään eri tavoin. Kaikista niistä hetkistä selviää yleensä voittajana. Kasvuprosessi on osa elämäntarinaa. Täytyy vaan muistaa, että elämässä ei ole kukaan vielä luovuttamalla päässyt tavoitteisiinsa. Tarinan suurin opetus on ollut itselleni se, että sinä itse määrittelet itsesi, ei muut, ei muiden mielipiteet, eikä menneisyys. Sinusta tulee joutsen, kun vaan jaksat uskoa siihen.

”Se ei ole katkera koettelemuksistaan mutta ei toisaalta ylpistynytkään, sillä sillä on hyvä sydän. Ei siis ole haitaksi syntyä ankkatarhassa, jos on ollut joutsenen munassa.” 

Sallavaan_jrpic_itsetunto

Kommentit

 • Lasse Lindqvist

  Andersenin sadut ovat mahtavia! Ne ovat syvällisiä, vahvasti vertauskuvallisiakin, ja siksi pidän niistä enemmän kuin muista saduista.

  Myös minua on kiusattu nuoruudessani, jolloin olin hyvin ujo ja varautunut, joten oli helppoa samastua kirjoitukseesi. Selvisin raskaista ajoista voittajana ja aloin hiljalleen muuttua vahvaksi. Nykyään positiivista elämänasennettani on vaikea horjuttaa, koska olen selvinnyt elämässäni niin monenlaisesta rääkistä. Enää en ihan vähästä lannistu. Periksiantamattomuuteni on syntynyt siitä, että olen oppinut kestämään raskaitakin asioita. Tietynlainen riittämättömyyden tunne, joka välillä pyrkii pintaan, on kuitenkin jäänyt muistoksi nuoruusvuosilta. Mä olen nykyisin luonteeltani kuitenkin ulospäinsuuntautunut ja iloinen kaveri, mikä osoittaa, että täyskäännös on mahdollinen. Ujoudestakin voi päästä irti, jos todella haluaa ja tekee päämäärätietoisesti töitä asian eteen.

  Ai niin, melkein kaikista eniten mä muuten vihaan luovuttamista.
  Urheiluhenkisenä on todettava, että eihän luovuttaminen ole edes vaihtoehto 😉

  Tsemppiä Salla, sä pystyt melkein mihin haluat, kun vaan jaksat uskoa itseesi ja tehdä kovasti töitä tavoitteidesi eteen. Nämä sun blogikirjoituksetkin tuntuvat jopa paranevan koko ajan 🙂

  Mun mottoni on nykyään tämä netistä löytämäni viisaus:
  ”You want to know the difference between a master and a beginner?
  The master has failed more times than the beginner has even tried”

   0
  • SallaVaan

   Kiitos taas palautteesta Lasse! Kiva kun jaksat lukea ja pidän siitä, että kirjoitukseni herättelevät ihmisiä joilla on ollut raskaitakin aikoja. Tämä kirjoitus oli ”kolmas kerta toden sanoo” josta tuli sellainen tunne, että näinköhän vielä parempaan pystyn 😀 Jääköön se nähtäväksi. Sinulla on muuten hyvä motto!

    0
 • Lasse Lindqvist

  Kiva kuulla, Salla. Älä ota liikaa paineita parantamisesta, vaan jatka samalla mentaliteetilla kuin tähänkin asti. Siten, positiivisella mielellä kirjoittaessasi, onnistut varmasti. En mä ole kriittisesti vertailemassa jokaista sun postia keskenään (enpä! :D) vaan etsin niistä enemmänkin fiksuja ajatuksia, samastumisen mahdollisuuksia ja ihan vaan viihdettäkin. Anna tekstin virrata vapaasti aina kun siltä tuntuu.

   0
 • Juku

  Mulle oot aina ollu joutsen

   0
 • Meri

  Salla! Huippua tekstiä, jatka samaan malliin! Joku ilta vois skumppailla tai käydä vaikka kävelemässä eli lenkillä

   0
  • SallaVaan

   Kiitos! Niin muuten voiskin, katotaan joku sopiva väli lähiviikoille… skumppa lenkki 😉

    0
 • Sanna täti

  Ihana Salla <3

   0
 • Anna

  Ihana kirjoitus, löysin vasta Twitterin kautta. Oon rakastanu tota tarinaa lapsesta asti, enkä vähiten siksi, että miun lempinimi oli ja on vieläkin Ankka 🙂 Oot joutsen, usko vaan siihen! 🙂

   0
  • SallaVaan

   Kiitos palautteesta. Kyllä tässä aletaan pikkuhiljaa joutsenen lailla jo liihotella 🙂 Ja onneksi meitä joutsenia mahtuu monta tähän maahan, vaikka Ankaksi kutsuttaisiinkin 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.