VALIKKO
8.5.2016 19:32

Köyhän lapsen oikeudet

apilan kukka ja kysymys yhdessä kesä lapselle

Voimmeko yhdessä auttaa lapsia, joilta puuttuu perusoikeus lapsuuteen, leikkiin ja lomailuun? Niitä lapsia, jotka ovat jääneet jalkoihin alempaan yhteisluntaluokkaan. Eikö tunnu hieman pistona sydämessä ajatus, että joku lapsi murehtii kesäisin mistä saa ruokaa ja toinen sukeltamisesta etelän lämmössä. Ei ole itsestään selvää, että jokaisella lapsella on paikka johon mennä kesäisin tai muutoinkaan. Toisilla lapsilla itsestäänselvyys on huolehtia päihtyneestä äidistä tai isästä. Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole hakea syyllistä yhteiskunnan ongelmiin vaan etsiä yksittäisiä pieniä ratkaisuja, joita me kaikki voimme tehdä.

Koko tämä ajatus lähti luettuani Vuoden Luokanopettaja Maarit Korhosen artikkelin, Opettaja näkee Suomen karun todellisuuden: ”Ekaluokkalaiset voivat sanoa, ettei heillä ole rahaa ruokaan”. Lukekaa artikkeli, jatkakaa sitten.

”Aina huolehditaan perustulosta, mutta vaadin myös peruslapsuutta kaikille.”

Minä tunnuistan monia asioita omasta lapsuudestani tuossa artikkelissa. Minä olin veljeni kanssa se onnekas, joka pääsi kesäisin kesäkotiin, kiitos Pelastakaa Lapset Ry:n. Siellä tutuksi tuli maataloustyöt, lehmien lypsämisestä moniin arjen askareisiin. Viikon kohokohta oli perjantain kauppa-auto ja karkit. Ilman näitä kokemuksia ei olisi ollut paljoa mistä puhua kesän jälkeen. Vanhempamme onneksi osasivat hakea meille tällaista  palvelua. Kaikkien vanhemmat eivät siihen pysty ja ne perheet yleensä tämänkaltaista toimintaa tarvitsee.

Joukkorahoitus

Tahtoisin, että tämä juttu tavoittaa mahdollisimman monet, koska haluaisin yhdistää eri toimijoita kampanjoimaan kesäsiirtolajärjestelmästä, kesäkodeista tai vastaavasta toiminnasta, joka voitaisiin rahoittaa joukkorahoituksella. Kesäsiirtoloita ja leirejä on vielä muutamia, mutta kuten moni tietää pelko niiden jatkuvuudesta on tätä päivää. En tiedä vielä ollenkaan kuinka joukkorahoitus käytännössä toimisi, mutta yhdessä me ihmiset saamme aikaan muutoksia. Joskus ei vain voi luottaa kuntien tai valtion apuun, joka toki tässä suhteessa olisi toivottua. Heillä on välineet tavoittaa eri yhteiskuntaluokkien ulkopuolelle jääneitä ja välineet ohjata lahjoituksia. Nyt kysyn itseltäni ja teiltä kaikilta, mitä me voisimme tehdä paremman peruslapsuuden puolesta?

Minun ensiaskeleeni on tämä kirjoitus, jonka toivon tavoittavan ne tahot kenen kautta tällaista voi laittaa alulleen ja kenen avulla rahoitus ohjattaisiin eteenpäin.

Toivoisin, että yhdessä saisimme hyvän kiertämään ja jotain liikettä alulle lasten hyvinvoinnin puolesta, koska kaikilla ei ole varaa edes sinne ruokakauppaan.

Ehkä tälle kesällä tämä suunnitelma on liian myöhäinen ja kunnianhimoinen, mutta kesätoiminnan jatkuvuuden kannalta luultavasti tarpeellinen.

Kaikki, joilla olisi pienintäkään hajua kuinka tällaista toteuttaa, ottakaa ihmeessä yhteyttä. Jos jollain olisi mielessä kohde, jolle ohjata lahjoitukset ja jo olemassa oleva keräyslupa kaikki apu on tervetullutta.

Miten olisi, yhdessä kesä lapselle?

 

Alla jotain linkkejä kesän aktiviteetteihin ja tietoa joukkurahoituksesta tai muista toimijoista:

Pelastakaa lapset ry

Lasten Kesä

Tampereen kesäsiirtola

Seinäjoen kesäsiirtola

Hukkatila Tampere

Helsingin koululaisten lomavirkistysyhdistys

Mesenaatti-rahoitus

#kesälapselle  kesalapselle.com

Kommentit

 • jepjep

  Joukkorahoitus ei käytännössä toimi Suomessa erittäin typerän ja vanhentuneen lain takia. Kielletään kaikki.

   0
  • SallaVaan

   Onhan se ehkä tehty hieman mutkikkaaksi, mutta täytyy ainakin kokeilla. Mesenaatin kautta olen itse seurannut muutamaa projektia, jospa sieltä saisi vinkkejä 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.