VALIKKO

Siivousala on likaista työtä

Otsikon voi ymmärtää monella tapaa. Siivousala on ”likaista” työtä monesta eri näkökulmista.  Tämä aihe on ollut minulla takaraivossa jo vuosia. Sain ensimmäisen palkallisen siivoustyöpaikkani vuonna 2006, mutta aloittelin tutustumista alaan 2002. Minä olen kulkenut tähän päivään pitkän matkan ja nähnyt monta kehitystä tulevan ja menevän. Nyt ei ole tarkoitus kritisoida yhtään aiemmista työnantajistani jokaisesta työpaikasta olen kiitollinen. Kysessä on nyt turhautuminen siihen, ettei ala vaan mene eteenpäin. Minulla oli joskus vielä salainen haave jäädä siivouspuolelle töihin, koska näin niin paljon kehitettävää ja uskoin, että saisin ajettua agendaa ”Siivoustyö on siistiä duunia”. Hyvin harva organisaatio oli valmis aloittamaan brändin rakennuksen. Harva tekee sitä vieläkään.

Olen yrittänyt miettiä onko olemassa toista alaa joka on yhtä aliarvostettu, aliarvostettu niin monen tilaajan, palveluntarjoejan ja työntekijän näkökulmasta. Alalta puuttuu ammattiylpeys, asiakkailta käsitys mistä he todellisuudessa maksavat, työtehojen laskijoilta työntekijän näkökulma ja alan sovelluskehittäjiä tuskin montaa voi nimetä. Itse en ole ollut esimiehenä alalla vuosiin, mutta voisin vannoa, että ohjelmistot eivät ole päivittyneet 2016-luvulle. Toki tämän voi korjata. Totuus on se, että edelleen mitoitetaan siivousaikataulut niin minimiin kuin vain mahdollista. ”Sinulla on 8 minuuttia aikaa tehdä tämä ja tämä” -lausetta kuulee todella usein. Mitä jos esimerkiksi rakennustyömaalla sähkömiehelle sanottaisiin, ”sinulla on kahdeksan minuuttia tehdä nuo wc:n sähköt, teet minkä ehit jääköön loput, sovella”. Eihän ihmisen ole mahdollista sopeutua sellaiseen työskentelytyyliin. Tästä en voi suoranaisesti syyttää myöskään esimiehiä tai tarjouksen laskijoita. Siivousalalla yleensä kilpailutukset voittaa se joka tarjoaa edullisinta sopimusta ja silloin tarjotaan minimi, jotta kilpailu voitetaan. Siivouspalvelun tuottajat alkavat kohta olla siinä pisteessä, että kustannukset ovat suuremmat kuin työstä saatu tulos. Hinta on tehnyt alasta aivan älytöntä juoksua.

Siivooja on ihminen, hänelle tulee puhua kuin ihmiselle

imurin suulake

 

Siivousalan koukerot

Koko siivousala on ollut jo vuosia oravanpyörässä. Paljon on myös totuttu siihen, että ennen oli aikaa. Niin sitä oli ja liikaakin. Osittain se työskentelymalli on johtanut siihen, että nykyään on aina kiire. Jokaisesta ammattikunnasta löytyy valittajia, sekä niitä joita ei kiinnosta ajatella omaa työtään pidemmälle. Siivoustyössä kaikki perustuu tänäpäivänä saumattomaan työn organisointiin. Jos työ aiotaan suorittaa sovitussa ajassa on suunnittelu erittäin tärkeää ja sitä joutuu tekemään yhdessä kohteessa kuukausia. Erilaisia mallejakin olisi hyvä soveltaa. Tällaisessa tilanteessa suurimpia haasteita ovat sairauspoissaolot ja työntekijävaihtuvuus. Työn suorittaminen on liian raskasta ja ennen kuin suunnittelu on hiottu huippuunsa on sairasloma kierre jo alla. Mahdollisesti tilalla on jo uusi työntekijä. Ei varmasti ole mitään uutta, että siivousalalla sairauspoissaolot ovat suurin ylimääräinen kuluerä. Pitäisi varmasti alkaa miettimään voiko alan luonteessa tosiaan olla vikaa. Meillä on edellytykset ergonomiseen työskentelyyn ja välineet alkavat olla huippulaatuisia, samoin kun aineet. Miksi silti mahdollisuudet työn suorittamiselle ovat kehnot.

Työ yritetään tehdä niin, että se ei häiritse asiakasta. Miksi siivoojan on oltava näkymätön, me kaikki ihmiset emme tahdo olla näkymättömiä. Ymmärrän kyllä eri kohteiden vaatimukset, joissain on oltava pois alta, että asiakkaan työn suorittaminen on mahdollista. Silti on paikkoja joissa tahdotaan, että siivooja ei näy. Kenenkään ei pitäisi joutua olemaan näkymätön vastoin tahtoaan.

siivoushanskat-kumihanskat

Tulevaisuus

Missä te näette siivousalan tulevaisuuden, otan mielelläni kommentteja vastaan ja toivon, että myös siivousala ottaa huomioon digiajan tarjoamat mahdollisuudet. Olisi myös hyvä tietää onko alalle tulossa uusia sovelluksia ja onko niistä apua päivittäistä siivoustyötä tekevälle. Tahdon myös sanoa siivouspalvelua tilaavalle, että älä aina anna hinnan ratkaista, ajattele ihmistä, ajattele siivoojaa, joka tahtoo tehdä työnsä kunnolla. Ja jos et ole valmis maksamaan, älä tuomitse tai toru. Yleensä vika ei ole edes siivoojassa vaan ajatusmallissa, että joku korjaa kaikki jälkesi ja kun siivous on tilattu kattaa se kaiken. Tiedä mitä tilaat ja huomioi se, että monesti siivooja tekee sopimuksen ulkopuolisia töitä joita kukaan ei välttämättä edes huomaa.

Alalle tekisi hyvää jos palveluntuottajille annettaisiin mahdollisuus myydä enemmän siivoustunteja. On aika selkeää, että varsinkin Jyväskylän alueella on paljon kohteita jotka ovat tällä hetkellä paljon huonommassa kunnossa mitä olisivat muutamien lisätuntien jälkeen. Siivousala tarvitsee mahdollisuuden ja uusia työkaluja, jotka helpottavat työn mitoitusta ja suunnittelua. Jokainen kohde on erilainen ja se käyttäjineen pitäisi tuntea läpikotaisin, ennen kun voidaan sanoa meneekö lasketut tunnit yksiin.

Siivoojavinkitsiivooja-nainen-retro

 • Pidä tasopinnat tyhjänä edes yhtenä päivänä viikossa
 • Sovi siivoojan kanssa erityistilanteista
 • Jos sinulle sattuu vahinko siivoojan jo käytyä, korjaa itse
 • Jos havaitset epäkohdan kysy onko kyseessä inhimillinen erehdys
 • Jos siivoojaa ei olisi, oma liiketoimintasi saattaisi kärsiä
 • Hyvin mitoitettu siivouspalvelu voi kiinnittää tulevien omien asiakkaittesi huomion
 • Siivoojalla ei aina ole mahdollisuutta ottaa joka nurkkaa ja monet sopimukset sallivat sen
 • Mieti onko havaitsemasi lika oikeasti hengenvaarallista
 • Muista, että siivoojatkin pitävät työstään he eivät ole ”vain siivoojia”
 • Siivooja on ihminen, hänelle tulee puhua kuin ihmiselle (uskokaa olen kuullut kaikenlaista)
 • Siivousalalla on paljon työntekijävaihtuvuutta, tiedosta ja ole kärsivällinen
 • Älä kyttää, vältä neuvomista, ellei siivoja ole kotonasi
 • Kiitä!

 

Vinkkinä työvaatevalmistajille: siivosalallekin saa tehdä tyylikkäitä ja näyttäviä työvaatteita.

(Kuvat pixabay.com)

Kommentit

 • Päivi

  Erittäin hyviä pointteja! Piti laittaa ihan jakoon koska nää siivousalan ongelmat on tuttuja niin itselle kuin monille tutuillenikin ja tästä täytyisi puhua huomattavasti enemmän!

   0
  • SallaVaan

   Kiitos Päivi! Mietityttää miksi avoimuus ei ole päätynyt siivousalalle vaan kaikki tehdään omassa ”hys hys”-lokerossa. Ei ongelmia hiljaiselolla ratkaista.

    0
 • Nimetön punaposki

  Kyllä! Totta puhut ja tähän voisi myös helposti linkittää sisäilma sairaudet. Niitähän tämä kiire tuo tullessaan kun paikkoja ei aikataulun puitteissa voi siivota hyvin. Yläpölyt on aika hurjia, näen itse kun parasta aikaa muista syistä koluan työpaikan ilmastointikanavia

   0
  • SallaVaan

   Näinpä ja kiitos kommentista! Siisteys on yksi suurimpia terveyteen vaikuttavia seikkoja julkisissa tiloissa, joten sen arvostus tulisi olla korkeammalla. Sanotaan kyllä, että arvostetaan, mutta todellisuus on vuodesta toiseen sama. Monet sopimukset sallivat yläpölyjen olevan ”hurjia” ja toiset taas puolestaan menevät ylireagoinnin puolelle, riippuu paikkakunnasta. Yksi mielenkiintoinen näkökulma on myös ilmastointien säätely kesä-/sulkuaikaan minimiin tai pois. Silloin käsittääkseni olisi paras saada kiinteistöstä kosteus haihtumaan ilmastoinnin avulla.

    0
 • Venla

  Tosi hyviä pointteja ja hyvä että uskalsit tuoda julki! Itse olen tänä kesänä ollut hotellissa kerrossiivoojana ja täytyy sanoa että osaa nykyään arvostaa siivoojien työtä aivan eri tavalla. Mutta voin samaistua moniin sunkin ajatuksiin:)

   0
 • SallaVaan

  Kiitos palautteesta! Moni joka itse kokeilee siivoustyötä niin huomaa sen vaativuuden varsin pian 🙂

   0
 • Piipa

  Juu tää on aika jännä ala, joka kumminkin tuo firmoille rahaa, mutta palkkakustannukset pitää saada pieniksi, jotta voitto olisi maksimaalinen,,,
  Siksi tuo minuuttiaikataulu on tärkeää,,,
  Mutta kirjanpitäjäni mukaan, siivousala on aika hyvä tuottamaan, suosittelen monelle yrittäjäksi ryhtymistä.

   0
  • SallaVaan

   Kiitos kommenteista Pirkko, hyvä näkökulma! Yksityis/pienyrittäjän näkökulmasta tilanne onkin varmasti eri. Silloin työntekijän hyvinvointi on yleensä parempi. Itsekin kannattaisin siivousalaa yrittäjänä, voi määrittää itse kuinka työ tehdään ja kenen ehdoilla. Isoissa firmoissa kuulee paljon, että ei sillä palkalla elä, eikä suunnittele tulevaa kovin pitkälle. Pienyrittäjä puolella asiakaspalvelu on usein parempaa, juurikin sen vuoksi että ihminen yleensä kohdataan ja siivooja on ns. ”meidän siivooja”.

    0
 • Janita

  Hieno teksti! Oon itse tehnyt siivoojan hommia kolme kesää ja kiire tuli enemmän kuin tutuksi. Tosi monta kohdetta, tiukka aikataulu (jossa ei oo huomioitu siirtymistä kohteesta toiseen) ja siihen päälle se, että kaikki pitää juurikin tehdä näkymättömänä eli ennen kello kahdeksaa. Kyllähän sitä aamuheräämisiin tottuu samoin kun yötyöhönkin, mutta ärsytti vaan, että mun heräämisen taustalla oli se, että kaikki pitää saada tehtyä ennen asiakkaiden saapumista, ettei kukaan vaan näkis mua… Ja sitten ne ”kiitolliset” asiakkaat. Tein yhtenä kesänä ikkunanpesua monille yrityksille, jonka työntekijöille oli etukäteen kerrottu, että siivooja tulee heidän lomansa aikana pesemään ikkunnat. Ja kas, kun pääsen työhuoneisiin, on kaikkien ikkunoiden edessä kasveja, kuvia yms. tavaroita, jotka mun toki piti siirtää – sitten sain myöhemmin kasan valituksia siitä, etteivät tavarat olleet sentilleen oikeilla paikoillaan. Että kiitos puhtaista ikkunoista vaan 😀

   0
  • SallaVaan

   Kiitos! Kuulostaa tutulta Janita. Onneksi nykyään hiljalleen aletaan siirtämään tavaroita kun toitotettu paljon sitä, että jos pinta ei ole tyhjä ei tehdä. Välillä kyllä saa olla aika taikuri tuon tavaran liikuttelun kanssa 😀

    0
 • Kaija Ryynänen

  Kyllä siivoojan homma on todella aliarvostettua. Luultavasti kaikkien niiden toimesta, jotka eivät ole sitä työtä koskaan tehneet. Mun mielipide on, että ns. hienommat työnimikkeet eivät oikein auta asiaa: nykyisin ei puhuta siivoojasta vaan siistijästä ja kerrossiivooja on palveluvastaava. Mitä väliä sillä on, mikä työnimike siinä työsopimuksessa lukee?

  Oon ollut itse kerrossiivoojana useammassa työpaikassa useamman vuoden ajan. Kyllä sitä vaan on nähnyt ja kuullut kaikenlaista kommenttia siitä, miten paskaa duunia se on. No hei haloo, eihän se kovin hohdokasta ole jynssätä jonkun kiinnipalaneita kakkakikkareita pöntöstä, mut työtähän sekin vain on! Jokaisen pitäisi koittaa tehdä siivoojan hommia edes vähän aikaa niin näkisi, että työ on fyysisestikin aika kuluttavaa. Ja ne työvaatteet… En edes aloita niistä! 😀

   0
  • SallaVaan

   Kiitos Kaija kommenteista! Itse kuulin monesti juuri tuosta nimikkeestä, että suosittaisiin siistijä -nimeä kun siivoja on ”loukkaava”. Asiakas pyysi kerran anteeksi kun sanoi siivoojaksi, kun meillä on nykyään ne uudet nimet 😀 Minusta siivoustyö on hyvää työtä ja omalla tavallaan säännöllistä ja ”tasapainoista”. Jos hyvinvointiin panostettaisiin hitunen enemmän ja monia epävarmuustekijöitä karsittaisiin, niin sitä varmasti pystyisi tekemään enemmän ja mielellään. Joo työvaatteet 😀

    0
 • Moppi

  Kiitoksia Salla hyvistä pointeista 🙂

   0
 • muksis

  Totta turiset. Työn hyviä puolia on että saa työskennellä itsenäisesti ja tehdä omaan tahtiin, huonot puolet tulivatkin esiin. Niitä on myös ettei ole mahdollisuuttaa vaikuttaa oman työn määrään koska siivojalta ei kysytä työstä ja monella työkohteessa on vaatimuksia muttei tietoa työmäärästä.

   0
  • SallaVaan

   Kiitos kommentistasi!Itse pidin myös siivoustyön itsenäisyydestä ja rutiininomaisesta luonteesta, toki epävarmuustekijät söivät toisinaan viihtyvyyttä. Jospa pikkuhiljaa lähtisi ala eteenpäin!

    0
 • Amanda

  hyvää Sanna!

   0
 • monessa mukana ollut...laitoshuoltaja

  26 vuotta siivousalalla olleena olen nähnyt kuinka työvälineet on muuttuneet ja tullut uusia koneita…lliian paljon/usein siivousta kilpailutetaan.ei kenenkään pää kestä semmoista stressiä.työntekijät.ns.”pikkupomotkin”on kovilla.tiedän sen koska itse kokenut tuon useaan kertaan….olisi hyvä vaihtaa siivouskohdetta välillä jos mahdollista.näin ei tulisi sitä jokapäiväistä suorittamista ja työ olisi mielekkäämpää…sairaala maailmassa on ihan erillainen.kuin koulu.-tai toimisto..sairaalassa ei oo yhtään samanlaista päivää.kun taas koulussa teet joka päivä samat työt melkeen samoihin aikoihin ….tänä päivä työt on mitoitettu liian tiukalle tehdäksesi kunnon jälkeä.paljon pitää saada aikaiseksi pienessä ajassa.olla tehokas…tietää mitä tehdä‼ Mutta kyllä se lähtee omasta itsestä ja arvostuksesta omaa työtä ja ammattia kohtaan ensimmäisenä. Tänä päivänä on hyvät mahdollisuudet kouluttautua ja kouluttaa itseään.että pysyy mukana muuttuvassa maailmassa…miehiäkin on tullut alalle.ei vain maahanmuuttajia vaan on myös suomalaisia.mikä ilahduttaa….miehet monesti niitä parhaimpia työkavereita.joidenka kanssa pärjää….tästä asiasta vois kirjoittaa enemmänkin.hieno asia että otit esiin…

   0
  • SallaVaan

   Kiitos kommenteista, olen samaa mieltä. Oma asenne ratkaisee hirmuisesti, harmillisesti moni vaan ”alentuu” tekemään vähän ylimääräistä ja omalla ajalla. Jokaisen siivoojan tulisi arvostaa itseään huomattavasti enemmän! Mitä miehiin tulee niin hienoa, että heitä tulee naisvaltaiselle alalle. Itsellänikin ollut miestyöpareja, ehkä enimmäkseen maahanmuuttajia jotka ovat olleet koulutettuja alalle, heidän kanssaan on kiva tehdä töitä! Miehet sopivat hommaan todella hyvin koska ovat toisinaan jopa fyysisempiäkin. Tuo onkin hyvä idea seuraavia juttuja miettiessä, nuo miessiivoojat!

    0
 • Janne

  Se on kyllä jännä, miten toimistosiivooja on usein muiden silmissä täysin aave. Kyllä sitä minusta nyt sentään kiitos voisi sanoa 🙂

   0
  • SallaVaan

   Aivan totta, ”kiitos ei oo kirosana”. Yritän itse töissä ilmasita kiitokseni tyhjentämällä pöytäni joka viikko, koska siivoojaa en näe. Meidän työpaikan siivooja tiskaa myös tiskit ja se yleensä on extraa mitä noita sopimuksia tunnen 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.