VALIKKO

Sarpe Diem

5.10.2019 07:00

Luonnon lumoa: Keski-Suomen TOP 10+1

Keski-Suomessa on rikas luonto: erilaiset maaston muodot ja jääkauden muovaama maisema antavat oivan mahdollisuuden hämmästellä maakuntamme monimuotoisuutta. Ja mikä parasta, et tarvitse kuin hieman seikkailuhenkeä ja reipasta mieltä – kaikki on käden ulottuvilla.

Luonto on meille kaikille yhteinen – on ihan mahtavaa että luonnonpuistot ja -kohteet ovat ilmaisia ja hyvin hoidettuja. Kaikilla on siis mahdollisuus nauttia näistä ihanista keitaista, joita löytyy ihan läheltä, kulman takaa.

Luonnolla on myös parantava voima, eri tutkimusten mukaan jo puolen tunnin reippailu luontopolulla tai kansallispuistossa laskee stressiä. Välillä on syytä irrottautua digitaalisesta maailmasta ja ottaa askel luontoon, vaikutus on välitön.

Olen viimeisen parin vuoden aikana kiertänyt lukuisia luontopolkuja, ja tässä postauksessa mielestäni parhaat tärpit.

Pyhä-Häkin lumoa

 

Oravivuori – Struuven ketju

Happi virtaa!

Osaan kohteista kannattaa varata aikaa ja eväitä, kuten Kulhanvuori tai Leivonmäenkansallispuisto. Osassa mestoista on kiva pistäytyä kiireisen työviikon jälkeen katsomassa maisemia ja hakea perspektiiviä maailmaan menoon kuten Hyyppäänvuori tai Paljaspään luontopolku.

Useimmissa kohteissa kannattaa vierailla eri vuoden aikoina, Etelä Konneveden kansallipuisto on talvella häikäisevä ja kesällä pysäyttävä –  voit kulkea vaikka kolmen vuoren kierroksen, joka tarjoaa paljon erilaista nähtävää. Yksi tapa tutustua luontoon yöpyä siellä, Hankasalmelta löytyvässä Häähnintupa on retkeilijöiden käytössä.

Viimeisen kahden kuuman kesän aikana olen ihastunut paikkaan nimeltä Julmat Lammit, kohteesta löytyy täysin kirkas luonnon muovaama kalliolampi, jossa voi käydä virkistäytymässä patikoinnin lomassa. Aivan ihanaa pulahtaa veteen ja pulikoida upeissa maisemissa!

Suurimmasta osasta kohteita, riittää pelkkä nimi, lähes jokaisesta paikasta löytyy netistä kattavasti tietoa ja osoitteet, google maps on aina löytänyt perille.

Tämä maisema Etelä-Konneveden kansallispuistossa oli yksi niistä, mikä sai minut lopullisesti hurahtamaan luontoon

Keski-Suomen TOP 10+1 luontokohteet

 

 1. Häähnintupa

 2. Hyyppäänvuori

 3. Leivonmäen kansallispuisto

 4. Pyhä-Häkin kansallipuisto : Luonnon lumoa: Pyhä-Häkin kansallispuisto

 5. Salamajärven kansallispuisto

 6. Julmat lammit

 7. Etelä-Konneveden kansallispuisto

 8. Struven ketju

 9. Paljaspään luontopolku

 10. Kulhanvuori

 11. Karhunahdas

 

Järjestys on satunnainen – näitä uniikkeja paikkoja ei voi verrata 🙂

Tässä siis valmis lista sinulle- ei muutakuin paikan nimi navigaattoriin, lenkkarit jalkaan ja reppu selkään. Takaan ettet pety!

Karhunahdas on lumoava satumetsä – luulen että tuossa tönössä asustaa rölli …

PS- Puuttuuko mun listasta joku must see?

Ilmianna lempiluontokohteesi, niin saan lisää kohteita omalle to-do -listalle!

Paljaspään laella

Kommentit

 • reikäsukassa

  Siis Hyppäänvuori
  Missä Hitonhauta? Entä Kanavuori?

   2
 • Sarpe Diem

  Loistavia lisäyksiä! Hitonhauta on kyllä upea ja jylhä, olen käynyt vain nopeasti – täytyy tehdä kyllä uusi visiitti! Ja pakko myöntää että Kanavuori on vielä käymättä, jes, heti tuli lisäystä mun listaan!

   1
 • Nimetön Nimetön

  Isojärven kansallispuisto

   2
  • Sarpe Diem

   Isojärvi on ollut pitkään to-do listallani! Kiitos muistutuksesta, täytyy laittaa tapahtumaan piakkoin 🙂

    2
 • Nimetön Nimetön

  Hitonhauta on Laukaan valkolassa.

   2
 • Sini

  Tuolla Karhunahtaalla olen joitakin vuosia sitten käynyt ja tarina sen takana oli tosi pysäyttävä! Reissumme aikana tuo kuvissa mökin etualalla näkyvä joki oli ihan täynnä jotain kummallista vaahtoa, se jäi kyllä mieleen 😀

   2
  • Sarpe Diem

   Ehkä juuri se tarina lisäsi paikan viehätystä! Ihanteellinen paikka myös eväsretkelle, koska laavu oli lyhyen matkan päässä parkkikselta.. Ja nyt kun sanoit niin tuota vaahtoa oli myös silloin kun mä kävin – olisikohan jollain tietoa mitä se on?

    1
 • M

  Synninlukko Jämsässä. Tarina kertoo että sotien aikana paikkaan mentiin vihollisia ja pommituksia pakoon. Eräänä päivänä lampeen hukkui vasikka ja vaikka sitä yritettiin löytää, ei vasikkaa lammessa enää näkynyt. Seuraavana päivänä vasikka löytyi Jämsänjoen rantatörmäältä. Tarinan mukaan synninlukon lammesta onkin jokin salainen yhteys Jämsänjokeen.
  Paikka on siis rotkolaakso Jämsän ja Jämsänkosken välissä. Pienenä äiti vei meidät sinne usein retkelle ja näiltä retkiltä tarina on jäänyt mieleen. Alueella kasvaa myös harvinaisempia kasveja. 🙂

   3
  • Sarpe Diem

   Kiitos kun jaoit tämän tarinan! Ehdottomasti tämäkin paikka menee omalle listalleni syksyn retkille!

   On tullut niin paljon hyviä vinkkejä että täytyy varmaan tehdä jatko-osa tälle listaukselle 🙂

    1
 • Nimetön Roope Kirkinen

  Laulavan mörön polku! Hienoo ja erillaista maisemaa koko reitin ajan:)

   1
  • Sarpe Diem

   Mörönpolku kuulostaa hyvälle? Mistä päin Keski-Suomea löytyy?

    1
   • Nimetön Roope

    Suolahden ja sumiaisten välistä löytyy reitin keskikohta mistä on hyvä lähteä molempiin suuntiin 🙂

     2

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.