VALIKKO
17.6.2019 10:00

Faktoja avaruudesta

Lapsena oli siistiä olla auton kyydissä yöllä, kun näkyi tähtitaivas. En silloin vielä osannut selittää, että mitä ne tähdet ovat, mutta silti tykkäsin ihailla niitä ja samalla minulla nousi mielenkiinto avaruuden tutkimiseen. Aloin selaamaan verkkosivuja, joissa selitettiin kaikkea avaruudesta ja kaikkialla puhuttiin, että avaruus on erittäin suuri – silloin minä aloin miettimään, että onko Maapallon kaltaisia planeettoja olemassa enemmänkin tai mitä kaikkea avaruudesta voi vielä löytyä? Edes tiedemiehet eivät tiedä näihin vastausta. Tähän aikaan toivoin olevani astronautti, joka pääsisi avaruusraketilla kaikkiin planeettoihin ja vastaamaan noihin kysymyksiin!

Edelleen tykkään ihailla tähtitaivasta. Viimeksi ihailin talvella kymmenien minuuttien ajan, kun makasin paljussa. Tähtitaivaan tarkkailu on erittäin rentouttavaa ja siinä tajuaa, että miten pieni sitä oikeasti on. Edelleen tulee ainakin kerran viikossa luettua avaruus -aiheisia uutisia. Toivottavasti tulette nauttimaan näistä faktoista! 🙂

1. Apollon astronauttien jalanjäljet pysyvät Kuun pinnalla noin 100 miljoonan vuoden ajan, koska vesi ja tuuli eivät ole niitä kuluttamassa.

2. Olympus Mons on korkein ihmisen tuntema vuori ja se sijaitsee Marsissa. Se on kolme kertaa Mount Everestiä suurempi, eli Olympus Monsin korkeus on 29 kilometriä.

3. 40 valovuoden päässä sijaitsee 55 Cancri e -eksoplaneetta, jonka pinta on todennäköisesti grafiittia ja timanttia.

4. Kukkien tuoksu riippuu useista ympäristötekijöistä, kuten lämpötilasta ja kosteudesta, joten kuvat haisevat avaruudessa erilaiselta, kuin Maan päällä.

5. Ensimmäinen nainen avaruudessa oli Neuvostoliiton kosmonautti Valentina Tereshkova, joka lensi Vostok 6:ssa 16. kesäkuuta 1963.

6. Musta aukko on äärimmäisen tiheä aika-avaruuden massakeskittymä, jonka painovoima on äärimmäisen voimakas, ettei yksikään hiukkanen tai sähkömagneettinen säteily pääse pakenemaan alueelta. Ensimmäinen vahvistettu musta aukko on Cygnus X-1 vuonna 1964.

7. Kosmiset säteet ovat erittäin energisiä hiukkasia, jotka tulevat aurinkokuntamme ulkopuolelta, mutta niiden alkuperää ei tiedetä.

8. Tutkijoiden mukaan linnunrata on vain yksi 140 miljardista galaksista, joista monet ovat suurempia kuin meidät. Monet tähtitieteilijät väittävät myös, että kehittyneitä sivilisaatioita on miljoonia avaruudessa.

9. Ulkoavaruudesta on tehty kansainvälinen sopimus, joka säätelee avaruuslakia. Siinä todetaan, että ulkoavaruutta saa tutkia kuka tahansa, eikä kukaan saa vaatia sitä omaksi. Sopimuksessa kielletään myös ydinaseiden asentaminen avaruuteen.

10. Vanhin tunnettu tähti on punainen jättiläinen HE 1523-0931, joka on 13,2 miljardia vuotta vanha. Se on melkein yhtä vanha, kuin maailmankaikkeus.

Lähteet: Theplanets, Futurism, Thefactsite ja Factretriever

Parhaat fakta -aiheiset postaukset:

Karmivia faktoja

Maailman omituisimmat lait

Viisi julmaa kidutusvälinettä

Selvittämättömät murhat

Omituisia sairauksia

Faktoja Instagramista

15 faktaa ihmiskehosta

Omituisia faktoja

Mitä tykkäsit faktoista? 🙂

Kommentit

  • Nico

    Tämä oli mielenkiintoinen ja opin myös uutta! Jatka samaa malliin vaan

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.