VALIKKO
18.6.2019 11:35

Identiteettivarkaus sosiaalisessa mediassa

Hei! Onko sinulle tullut vastaan henkilö, jolla on toisen henkilön profiilikuva tai onko vastaan tullut  jopa henkilö, jolla on sinun profiilikuva? Eräänä päivänä olin Instagramissa ja vastaan tuli somevaikuttajan kommenteissa henkilö, jolla oli minun profiilikuva. Menin välittömästi katsomaan, että mistä mahtaa olla kyse, mutta Instagram-tili oli yksityinen, eikä hän hyväksynyt minua seuraajaksi. Käskin minun kaverin menemään seuraamaan häntä ja hänet hyväksyttiin 10 minuutissa. Pian selvisi, että henkilö oli varastanut täysin minun identiteetin, sillä hän oli kopioinut jokaisen minun kuvan ja kuvatekstin, sekä esiintyi minuna muille henkilöille. Karmivinta tässä oli, kun valeprofiililla oli enemmän seuraajia, kuin minun oikealla tilillä siihen aikaan.

Käskin välittömästi muiden ilmiantaa kyseinen tili, jotta se saataisiin mahdollisimman pian lukituksi. Kesti kaksi päivää, että käyttäjä suljettiin. Kyseinen henkilö tiesi, että häntä ilmiannettiin, joten hän päätti viimeisenä tekona kommentoida törkeyksiä muiden ihmisten kuviin minun kuvalla ja nimellä. Tästä oli haittaa minulle, koska ihmiset luulivat, että se oli oikeasti minun käyttäjä ja sain pitkään kuulla siitä, että olen törkeä ihminen. Se ei silloin tuntunut kovinkaan kivalta, kun piti selitellä muiden, että kaiken takana oli tuntematon ihminen. Onneksi tästäkin ”katastrofista” selvittiin hengissä!

Minusta tuntuu, että Tinderissä on kaikista eniten feikkikäyttäjiä.

Tänä vuonna minulta kysyttiin, että onko minulla Tinder? Siihen vastasin, että ei ole ja sitten seuraajani laittoi minulle pari kuvankaappausta Tinder-käyttäjästä, jolla oli minun kuvat ja esittelyteksti varastettu minun entisestä blogista. Kyseinen tili sulkeutui hetkessä, kun pari ihmistä kävi ilmiantamassa. Minusta tuntuu, että Tinderissä on kaikista eniten feikkikäyttäjiä. Mietin myös, että tekevätkö ”botit” valeprofiileja, sillä minun kaverilla on tullut vastaan lähes jokainen kaveri, joilla ei ole Tinderiä.

Kavereiden kanssa mietittiin, että kuka jaksaa nähdä niin paljon vaivaa valeprofiilin tekemiseen. Eräs kaverini ei uskaltanut mennä ulos viikkoihin, kun tuntematon ihminen oli valeprofiililla tehnyt törkeitä statuspäivityksiä Facebookissa yleisiin ryhmiin. Mielestäni on pelottavaa, että kenen tahansa maine voi mennä pilalle valeprofiilin takia, eikä syyllistä välttämättä saada koskaan tavoitettua. Rahallista hyötyä valeprofiilien tekijät eivät meistä saaneet, joten se oli puhdasta kiusantekoa.

Protip: Joskus valeprofiili voi jäädä kiinni identiteettivarkaudesta, kun tarkistat Googlesta kuvan alkuperän.

Mitä pitää tehdä jos joutuu identiteettivarkauden uhriksi sosiaalisessa mediassa?

Jos näkisin jonkun tekevän minusta nyt valeprofiilin, ottaisin paljon kuvankaappauksia valeprofiilista ja tekisin rikosilmoituksen. Valitettavasti tekijät joutuvat harvoin vastuuseen, koska internetin perusteella poliiseja ei kiinnosta valeprofiilit. Ehkä tärkeintä on kuitenkin ottaa yhteyttä palveluntarjoajaan (esimerkiksi Instagramiin) ja käskisin heidän poistamaan valeprofiilin.

Oletko sinä nähnyt valeprofiilin tai joutunut identiteettivarkauden uhriksi?

Kommentit

 • Kirjarakkautta

  Olipa järkyttävä kokemus sinulla!! Todella törkeää ja käsittämätöntä tuollainen toiminta. En tajua mitä ne ihmiset oikein saavat siitä. Eikö heillä ole omaa elämää?Ilmeisesti ei…

  Itse en ole törmännyt näihin, mutta kuullut olen… Kun kuulee kaikkea tällaista, joskus tekisi siitä ja muistakin syistä häipyä somesta ja netistä kokonaan ja jatkaa vanhan hyvän ajan ”luomuelämää”…

   5
  • Severi Suominen

   Sitä itsekin olen ihmetellyt, että onko valeprofiilien tekijöillä omaa elämää? Todennäköisesti ei, kun haluavat mielummin ”elää toisen ihmisen henkilöllisyydellä”. Internetissä saa olla varovainen jos tulee uusia tuttavuuksia vastaan, sillä ei voi olla koskaan täysin varma, että kuka siellä ruudun takana oikeasti on. Kiitos kommentista!

    6

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.