VALIKKO
18.1.2019 15:31

iPhone XS Max & Apple Watch 4


Hei!
 Tein kolme viikkoa sitten heräteostoksen ja ostin itselleni iPhonen. Se on ensimmäinen iPhone -puhelimeni koskaan. Olen vuosien ajan vältellyt Applea, koska Applen tuotteet ovat olleet minulle kalliita. Nyt kuitenkin päätin siirtyä Androidista iPhoneen ja ostin itselleni ”suurimman ja parhaimman” iPhonen, eli XS Maxin. En olisi koskaan uskonut, että iOs pystyisi korvaamaan Androidin, koska olen rakastanut Androidissa vapautta. iOs ei pysty tarjoamaan vapautta, mutta tarjoaa kuitenkin Androidia paremman käyttökokemuksen. Vielä kolme vuotta sitten olin innostunut muokkaamaan Androidissa kaikkea, mutta vuosi vuodelta olen alkanut arvostamaan enemmän nopeutta.

En siirtänyt tietojani Androidista iPhonelle, koska halusin aloittaa puhtaalta pöydältä. Androidin tietojen siirtäminen iPhonelle pitäisi onnistua helposti erilaisilla sovelluksilla, mutta en osaa tähän paremmin vastata, kun ei ole kokemusta.

Edes Samsungin huippupuhelimet eivät kyenneet tarjoamaan minulle sulavaa toimintaa, vaan sovellukset kaatuilivat useita kertoja päivässä. Nyt kolmen viikon ajan iPhonea käyttäneenä olen huomannut, ettei mikään sovellus ole kaatunut, enkä ole huomannut mitään takkuilua. Kaverilta kuulin, että monta vuotta vanha iPhone 6 toimii myös erinomaisesti ikäänsä nähden (ja saa yhä suuria päivityksiä!)

On myös asioita, joista en tykkää iPhonessa. Esimerkiksi kuvakkeiden koko iPhone XS Maxilla on mielestäni ruma. Tulee mieleen ”seniori” -käyttöjärjestelmä. Olisi kiva, että yhdelle sivulle saisi enemmän kuvakkeita, koska silloin iPhone XS Maxin suurempi näyttö pääsisi paremmin oikeuksiinsa. Itselleni iPhone XS Maxin näyttö on sopiva, mutta pienempi kätisille suosittelisin perus XS-mallia tai halvempaa XR-mallia.

iPhonessa rakastan myös Siriä, joka toimii myös Suomeksi. Siriltä voi kysyä nopeasti päivän säätä, lähettää kaverille viestin, avata sovelluksen ja paljon muuta – pelkällä puheella onnistuu nämä. Kaikkeen Siri ei osaa kuitenkaan vastata, mutta paremmin se kuitenkin vastailee, kuin kilpailijoiden tekoälyt.

Suurin pelko uudessa iPhonessa oli kasvontunnistus. Androidilla tykkäsin sormenjälkitunnistimesta, koska se oli nopea ja turvallinen tapa avata älypuhelin. Uusissa iPhoneissa ei ole enää sormenjälkitunnistinta, vaan tilalle laitettiin kasvontunnistus. Yllätyin, miten hyvin Face ID toimi. Vaikka olin pimeässä huoneessa, pipo päässä ja silmälasit kasvoilla, silti Face ID toimi ongelmitta. Se ei kuitenkaan ole yhtä nopea tapa avata puhelin, kuin laadukkaat sormenjälkitunnistimet esimerkiksi Samsungeilla. Se on kuitenkin riittävän nopea minulle (ja mahtavaa että Face ID:tä voi hyödyntää ostoksissa sejä kirjautumisissa eri sovelluksiin / sivustoihin). 

Välillä jouduin syöttää pääsykoodin, kun Face ID ei tunnistanut kasvojani, mutta onneksi nämä tapaukset ovat harvinaisia. Vielä kun Face ID:stä kehitetään nopeampi ja varmempi, ei tule enää sormenjälkitunnistimia ikävä. Saa nähdä palaako Apple vielä joskus Touch ID -teknologian pariin, kun kilpailijat asentavat näytön alle jo sormenjälkitunnistimia.

iOsin ja Androidin kamerasovelluksilla on valtavia eroja. iPhonella on selkeämpi kamerajärjestelmä, mutta vähemmän ominaisuuksia, kuin Samsungin kamerajärjestelmällä. Suosittelen iPhonen käyttäjille Moment -nimistä kamerasovellusta, sillä siitä löytyy enemmän ominaisuuksia. Jos et ole himo valokuvaaja riittää iPhonen peruskameran ominaisuudet hyvin.

Androidilla sovellukset kaatuilivat jatkuvasti, mutta iPhonessa mikään sovellus ei ole vielä kaatunut kolmen viikon aikana. Tein vähän vertailua nopeuksissa Samsung Galaxy Note 9:lla ja iPhone Xs Maxilla – vaikka Samsungilla jotkut sovellukset käynnistyivät hieman nopeammin kuin iPhone XS Maxilla, niin silti sovellusten toimivuus oli epävarmaa. Kaiken kaikkiaan Note 9:lla sovellukset pyörivät ihan hyvin, mutta saa nähdä miten kauan pyörivät hyvin, kun Android-sovelluskehittäjät ”unohtavat” optimoinnin vanhoilta malleilta uusien mallien tullessa markkinoille. Se on ymmärrettävää, koska Android-puhelimia tulee markkinoille satoja vuodessa, kun taas iPhoneja maximissaan kolme.

Androidilla on vissiin enemmän sovelluksia, mutta siellä on myös paljon turhia sovelluksia. Kaikki ei-niin-tärkeät sovellukset Androidilla löytyy myös Applen sovelluskaupasta.

Apple Watch 4

Mietin pitkään, että onko minulla tarvetta älykellolle, mutta kuusi päivää älykelloa käyttäneenä olen saanut älykellosta ”läheisen ystävän”. Älypuhelimen käyttö on vähentynyt, kun kaikki iPhoneen tulevat ilmoitukset näkyvät suoraan kellossa – ja samalla myös puheluihin vastaaminen onnistuu Apple Watchilla. Myös olen liikkunut enemmän, kun kaikki suoritukset tallentuvat helposti Apple Watchilla. 

Olenko tyytyväinen ostoksiini?

Olen tyytyväinen. iPhonessa arvostan kokonaisuutta, johon kuuluu markkinoiden tehokkain mobiiliprosessori ja paras puhelinnäyttö yhdistettynä iOssiin. Kaikki toimii, kuten pitää. Applen laitteet ovat kalliita, mutta laitteet tarjoavat rahalle vastinetta paljon. Aluksi mietin, että onkohan iPhone XS Max liian suuri minulle, mutta ei se ollut – se pysyy hyvin yhdellä kädellä, mutta käytän sitä mieluiten kahdella kädellä. Tahdon vielä suuremman näytön!

Jos sinulla on vuoden 2017 X-malli, en suosittele vaihtoa XS-malliin, koska päivitykset ovat hyvin pienet. Jos sinulla on vanhempi iPhone, kuin X, on vaihdos paljon järkevämpi, sillä saat suuren näytön, kasvojentunnistuksen ja muita uudistuksia.

Apple Watch 4:n kohdalla odotukset eivät olleet korkealla, mutta nyt en vaihtaisi Apple Watchia mihinkään. Vielä on vaikea sanoa Apple Watchista mitään, koska olen laitetta käyttänyt vasta vähän aikaa, mutta jos mietit kumman ostaisit: vuoden vanhemman Watch 3 vai uuden Watch 4, niin valitse nelonen, koska Watch 4 tarjoaa suuremman näytön kuin Watch 3. Apple Watch 3:ssa näytön koko oli 38 ja 42 milliä – ja nyt Nelosessa mitat ovat 40 ja 44 milliä. Myös Apple Watch 4:sta saat tuoreinta teknologiaa (yllätys, yllätys..).

Kommentit

 • Flexaaja

  weird flex but ok..

   0
 • Androidfani

  Android is best, Apple vois painua pois maailmasta

   0
 • Android

  Applen laitteet ovat mielestäni turhan kalliita. Enemmän Androideissa on tehoa ja silti hinta alle puolet.

   0
 • iPhone

  Itselläni on monta vuotta vanha iPhone 6 ja toimii edelleen hyvin

   0
 • Aino

  Haluaisin itselleni iPhone XS Maxin, mutta kun ei ole varaa. Todennäköisesti ostan itselleni XS-mallin, kun se on hieman halvempi ja ehkä sopivampi käteeni. Apple Watch tulee ostettua sitten jouluna.

   0
 • Mini

  Olen käyttänyt Applen laitteita useita vuosia ja viime vuonna siirryin hetkeksi Android-leiriin, niin oli pakko palata melkein heti takaisin Applen laitteisiin. Android on vaan niin surkeasti optimoitu, ettei mikään kunnolla pyöri siinä.

   0
 • Note

  Itselläni on Samsung Galaxy Note 9 enkä vaihtaisi sitä mihinkään muuhun. Rakastan Androidia, koska se on avoin käyttöjärjestelmä. En tykkää yhtään iOsin rajoittuneisuudesta.

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.