VALIKKO
14.4.2019 17:57

Lentämistä pitäisi rajoittaa

 

Lentämistä ei pitäisi missään nimessä kieltää kokonaan, sillä mielestäni on hienoa, että Suomessa vierailee silloin tällöin huippujulkkiksia. Useat maat elävät pelkällä turismilla, joten lentämisen kieltäminen aiheuttaisi monille maille taloudellisia ongelmia.

Jotkut saattavat miettiä, että miksi lentämistä pitäisi rajoittaa, mutta sitä on rajoitettava, koska se on huonoin kulutusvalinta ilmastolle. Perttu Virkajärven mukaan Helsingistä Thaimaan pääkaupunki Bangkokiin lentäminen tuottaa kasvihuonekaasupäästöjä noin 3 396 kiloa. Naudanlihan syöminen vuoden ajan kuormittaa ympäristöä 420 kilolla kasvihuonekaasupäästöjä, eli yhdellä (Helsinki-Bangkok) lennolla saisit syödä yli kahdeksan vuotta naudanlihaa.
Lähde: Maaseuduntulevaisuus

Tälläkin hetkellä maailmalla on ilmassa noin 10 000 lentokonetta, joissa matkustaa yli 1,2 miljoonaa ihmistä. Taistelu ilmaston puolesta on aloitettava ja meidän on keksittävä parempia ratkaisuja lentomatkojen korvaamiseksi.

Nyt haluan puhua ihmisistä, jotka matkustavat useita kertoja kuukaudessa ottaakseen muutamia kuvia omille somekanaville. Kuvat ovat hienoja, mutta onko järkevää matkustaa kauas lentokoneella jokaisella aivopierulla? Ei ole! Jatkuvaan matkustamiseen itse suosisin ainakin laivoja, junia tai lyhyitä lentomatkoja, jos on päästävä monta kertaa kuukaudessa etelään.

Olen kasvanut osana sukupolvea, jossa lentäminen on ollut halpa kuljetustapa. Tulevaisuudessa toivon lentoveroa (ja bussilippujen hintojen alenemista entisestään, varsinkin kotimaan matkustamisessa. Useissa maissa, kuten Briteissä lennot ovat välillä jopa halvempia kuin bussiliput.

Nykyään pidän huolen, että mistä tilaan tavarani. Mielestäni somevaikuttajan ei pitäisi seuraajille näyttää esimerkkiä, että ostaa Kiinasta kertakäyttöistä halpatavaraa. Haluan vähentää mahdollisimman paljon omaa hiilijalanjälkeä, koska olen huolissani Maasta, jossa puhutaan paljon, mutta ei tehdä sopimuksia, joista jokainen pitäisi kiinni. On löydettävä oikea polku, jota monet kulkisivat.

Minun on helppo puhua lentämistä vastaan, kun en harrasta matkustamista. Ymmärrän, jos ihmisten täytyy töiden takia matkustaa tai jos tahtoo silloin tällöin käydä rantalomalla. Haluan tänä vuonna matkustaa enemmän, kuin viime vuonna, mutta aion suosia tänä vuonna kotimaan matkailua. Uskon tänä vuonna kotimaan matkailun olevan kovassa suosiossa.

Ratkaisuni lentämisen vähentämiselle

Miten lentämistä pitäisi rajoittaa? Todennäköisin vaihtoehto on lentovero, jolla saataisiin lentomatkojen hintoja nostettua. Äkkilähdöt ja halpalentoyhtiöiden erittäin halvat hinnat houkuttelevat liian paljon turisteja lomamatkalle ulkomaille. Myös mielestäni olisi hienoa, jos lentämistä voitaisiin rajoittaa kolmeen kertaan kuukaudessa, esimerkiksi ”lentokortilla”. Ne jotka joutuvat töiden takia matkustaa saisivat matkustaa lentokortilla rajattomasti. Junilla ja laivoilla saisi jatkossakin matkustaa vapaasti.

Myös mielestäni olisi hienoa, jos ihmisille mainostettaisiin enemmän luontoystävällisempiä matkustustapoja, kuin lentäminen.

Tiivistelmä

Harva tuskin tulee ajatelleeksi, että miten paljon lentomatkat saastuttavat ilmastoa, mutta onneksi ilmastonmuutos on jo melkein kaikkien tietoisuudessa. Ihmiset, jotka rakastavat matkailua pitäisi alkaa tutustumaan luontoystävällisempiin vaihtoehtoihin. Lentämisestä tuskin tulee koskaan kokonaan kiellettyä ja hyvä niin, sillä moni maa joutuisi ahdinkoon ilman turismia.

Jos et pysty rajoittamaan lentämistä, mieti edes mistä ostat pakettisi. Jos ostat Kiinasta tavaroita, niin osta jotain laadukasta, älä kertakäyttöistä tavaraa, joka joutaa heti roskikseen. Kiinasta ostetut paketit tulevat lentokoneella Suomeen hetkessä, mutta päästöt ovat suuret!

Ratkaisuni lentomatkojen vähentämiseen on mm. lentovero, joka otettaisiin käyttöön. Sen avulla himomatkustajat saattaisivat vähentää turhaa lentämistä.

Mitä mieltä sinä olisit lentämisen rajoittamisesta?

 

Kommentit

 • Ella

  Lentämistä EI PIDÄ RAJOITTAA EIKÄ KIELTÄÄ, vaan jokaisen täytyy kohtuullistaa omaa matkustamistaan ja miettiä seuraamuksia. Jos Suomessa kiellettäisiin lentäminen niin se olisi silloin liikkumisvapauden estämistä. En ymmärrä itsekään henkilöitä, jotka matkustavat joka viikonloppu johonkin lentokoneella.. Lentovero kuulostaisi hyvältä ratkaisulta.

   1
 • Persu

  En ole samaa mieltä kanssasi, mutta silti on hienoa, että kirjoitit aiheesta. 🙂 Jos lentovero otettaisiin käyttöön, niin köyhät perheethän tästä kärsisivät.

   0
 • Kirsi

  Olet oikeassa, että lentämistä täytyy rajoittaa. Lentovero on varmasti tulossa jossain vaiheessa, mutta milloin? – toivottavasti pian. On mielestäni hyvä, että ihmiset ovat tietoisia muistakin matkustusvälineistä, kuten nyt esimerkiksi junista. Juna saastuttaa 50 kertaa vähemmän kuin lentokonematka.

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.