VALIKKO
18.1.2019 14:00

Meret lämpenevät nopeammin kuin ennustetaan

Tutkijoiden arvioiden mukaan, Maan valtameret ”imevät” jopa 90 prosenttia ihmisen hiilidioksidipäästöjen aiheuttamasta lämpenemisestä. Tutkijat ovat varmoja siitä, että valtameret lämpenevät odotettua nopeammin. Jo vuosia sitten tutkijat ihmettelivät ilmastonmuutospaneelien alhaisia arvioita.

Suurin osa ihmisistä ajattelee, että ilmastonmuutos koskee vain maaperää. Tutkijat, jotka tutkivat ilmastonmuutosta, ovat alkaneet tutkimaan meriä, sillä heidän mukaan meri on paras planeetan lämpömittari. Merta tutkimalla tutkijat uskovat saavansa selville, miten nopeasti valtameret tulee lämpenemään, jonka avulla saadaan selville kuinka herkkä Maa on kasvihuonekaasupäästöille.

Nopea lämpeneminen on suuri huolenaihe valtamerien ekosysteemeille. Pahimmillaan korallit katoavat ja jotkut lajit siirtyvät viileämpiin vesiin. Lähes neljännes valtamerten kalalajeista hyödyntää koralliriuttoja elinympäristönään. Tämän vuoksi korallieläimet kärsivät kaikista eniten ilmastonmuutoksesta. Jos pintavesi jatkaa nousuaan, katoavat koralliriutat pahimmillaan kokonaan. Lämpenemisen seurauksena myös merenpinta nousee.

Yli 20 vuotta sitten tiedemiehet laittoivat meriin ”kelluja”, joiden avulla pystyi seuraamaan veden lämpötiloja. Kuitenkin ennen 2000-luvun alkua, tiedemiehet seurasivat lähinnä kulkevia aluksia. Tämän vuoksi merten lämpötilan havaintoja ei raportoitu. Nykyään tiedemiehet käyttävät kelluvia verkkoja lämpötilojen analysointiin. Uudet arviointiraportit ovat myös samaa mieltä, että valtameret lämpenevät nopeasti.

Uuden analyysin perusteella tavanomainen ilmastoskenaario voi aiheuttaa lähes 1,5 asteen valtameren lämpenemisen. Pariisin sopimuksen ilmastotavoitteiden saavuttaminen saattaa vähentää sen lämpenemistä puoleen. Tiedemiehet eivät ole pelkästään kiinnostuneita valtamerien lämpenemisestä, vaan myös siitä, mitä tapahtuu kun merenpinta nousee. Lämpötilojen noustessa veden lämpölaajeneminen lisää meriveden tilavuutta. Tämän seurauksena merenpinta nousee.

Eräässä tutkimuksessa, joka julkaistiin National Academy of Sciencesissa, todettiin myös, että valtameret vievät vähintään 90% ilmakehän ylimääräisestä lämmöstä. Tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos on alkanut jo 1800-luvun lopulta. Tutkimuksessa todetaan, että valtamerien suuret virtaukset ovat muuttuneet useasti viime vuosikymmeninä – tähän tutkijat yrittävät löytää vastausta, että miksi.

1950-luvulla Atlantin valtameren alueilla (tutkimuksen mukaan) oli varastoitunut ylimääräistä lämpöä, joka lopulta levisi muihin meriin. Tämän seurauksena merenpinta saattoi nousta. Nyt tutkijat yrittävät saada vastauksia siihen, mitä käy jos ylimääräistä lämpöä purkautuu lisää merialueilla.

Se on ainakin varmaa, että meriliikenteen seurauksena merenpinta tulee nousemaan tietyillä alueilla ja rannikkoalueet alkavat tulvia.

Kommentit

 • Huolestunut

  Ilmastonmuutos on vakava asia, eikä ihmiset ota sitä tosissaan. Vaikka media tätä tuputtaa jatkuvasti, niin silti nuoriso roskaa luontoa…

   0
 • Propagandaa

  Ilmastonmuutosta ei ole. Se on normaalia, että luonto muuttuu tietyin ajoin, eikä ihmiset ole siihen syyllisiä.

   0
 • ilmastonmuutos

  Eipähän se ilmastonmuutos onneksi vaikuta suomeen aphasti

   0
 • Huolissaan

  Ihmettelen samaa, että miksi ihmiset ei tee mitään, vaikka ilmastonmuutos on tullut pysyvästi osaksi sanastoamme ja maailmankuvaamme. Silti jatketaan samoja asioita, jotka saastuttavat meidän ekosysteemiä.

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.