VALIKKO
12.5.2019 11:16

Mikä minua pelottaa?

Minulta on usein kysytty, että mitä minä pelkään ja vastausta pohtiessani tajusin pelkääväni monia asioita. Nuorempana sitä ei osannut pelätä mitään, mutta vanhetessa olen huomannut uusia piirteitä itsessäni – asiat, jotka tuntui ennen helpoilta ovat nykyään pelottavia. Olen kuullut, että jokainen ihminen pelkää jotakin, joten seuraavasi minä kysyn: mitä sinä pelkäät? Älä anna pelon hallita elämääsi, vaan hallitse sinä pelkoa. Pelko on ihmisen suojamekanismi, jolla pyritään välttämään vaaratilanteita.

Akrofobia = korkeiden paikkojen pelko

Lapsena korkeat paikat eivät aiheuttaneet minulle mitään ongelmia, mutta nykyään pidän huvipuistojen hurjimpana laitteena maailmanpyörää. Tämä pelko on kummallinen siinä mielessä, että yleensä tällainen pelko ei tule yhtäkkiä. Muistan, että ensimmäisen kerran aloin pelkäämään korkeita paikkoja, kun menin Saimaan ”näköalahissiin”, joka nousi hitaasti ja täristen ylös. Olin kiitollinen koko maailmalle, kun selvisin siitä hengissä!

Ampiaisten pelko

Minua ei ole koskaan pistänyt ampiainen, kun olen osannut varoa niitä. Rakastan kesää, mutta inhoan kaikista eniten ampiaisia, jotka hyökkivät päälle. Minulle tulee välittömästi ”pakenemisrefleksi”, kun näen tai kuulen ampiaisen tulevan luokseni.

Nyktofobia = pimeiden paikkojen pelko

Erityisesti lapsena pelkäsin pimeää, mutta nykyään pelkään vain hieman. Edelleen välillä tulee fiilis: ”mitä jos tuolla on joku?” Vuosia sitten jouduin nukkumaan valot päällä huoneessani, mutta nykyään pärjään ilman valoa. Edelleen tuottaa vaikeuksia mennä pimeälle kadulle tai pimeään metsään. Onneksi olen oppinut hallitsemaan tätä pelkoa enemmän.

Pellepelko

En ennen osannut pelätä pellejä, mutta jouduttuani lapsena sairaalaan siellä oli pelle viihdyttämässä sairaita lapsia. Minua lähinnä ahdisti pellen olemassaolo huoneessa, sillä en tiennyt kuka sen naamion takana on. En pysty nykyään edes katsomaan mitään kauhuelokuvia, joissa on pellejä.

Kiitos lukemisesta! 🙂

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.