VALIKKO
7.6.2019 10:00

Miksi kieltäytyminen on vaikeaa?

Olen koko elämäni ajan ollut tottelevainen, välttänyt taisteluja ja yrittänyt saada ihmisiä onnelliseksi. Olen mielestäni onnistunut hyvin näissä asioissa, enkä ole joutunut koskaan vaikeuksiin. Olen tajunnut, että nämä asiat ovat vaikuttaneet minuun hyvin paljon, koska välillä minulla on ollut vaikeuksia pitää omia puolia. Itse asiassa olen vain palvellut ”vihollisiani”, jotta en olisi epämukava kenellekään.

Se vie paljon voimia, kun on kiltti ja terapeutti henkilöille, joista ei pidä. Välillä mietin, että miksi on vaikea sanoa: ei – se on vain muutama kirjain. Enemmän minulla pitäisi olla vaikeuksia sanoa: kyllä, kun on lievä puhevika. Todennäköisesti minulla on ”kiltin tytön syndrooma”, joka on henkinen tila, jossa on vaikea sanoa ei.

Jos kieltäydyin jostain minulle tuli hyvin epämukava olo ja hetken kuluttua saatoin perua puheeni ja sanoa: kyllä. Olin vähän kuin tikkataulu, johon sai vapaasti heitellä tikkoja. Onneksi nykyään olen hieman tiukempi, mutta edelleen minulla on vaikeuksia sanoa heti ei, vaan minun täytyy ottaa aikalisä ja kerätä voimia, jotta voin kieltäytyä.

Olen pystynyt alkamaan ajattelemaan, että minun on turvattava oma henkinen hyvinvointi.

Tämä saattaa kuulostaa ikävältä, mutta olen nykyään pystynyt kertomaan lukuisille henkilöille asioita, joita he eivät halunneet kuulla. Minulle on tullut tästä jopa hyvä fiilis, kun olen pystynyt sanomaan henkilöille faktat, jotka ovat ajatelleet voivansa kävellä minun ympärillä ja hyödyntää minua. Olen pystynyt alkamaan ajattelemaan, että minun on turvattava oma henkinen hyvinvointi.

Olen kiitollinen itselleni, että olen pystynyt kieltäytymään epämukavista asioista, vaikka se välillä edelleen tuottaa vaikeuksia. Pystyn elää elämääni tärkeiden ihmisten kanssa, eikä piireihini kuulu enää epämukavia ihmisiä. Toivon, että jokainen teistä pystyy kieltäytymään asioista, jotka on epämiellyttäviä. Jos et pysty kieltäytymään, niin opit sen vasta, kun olet sanonut ensimmäisen kerran ei, jonka jälkeen kynnys kieltäytymiseen suurenee.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.