VALIKKO
10.3.2019 10:00

Minä ja älypuhelin

Olen tiennyt jo kauan, että käytän älypuhelinta päivän aikana paljon. Tänään päätin tarkistaa ensimmäisen kerran iPhonen asetuksista, että kuinka paljon käytän älypuhelinta suunnilleen päivän aikana. Sain vastaukseksi 10 tuntia ja 4 minuuttia. Tämä saattaa kuulostaa paljolta jonkun korvaan, mutta minua tämä vastaus ei yllättänyt. Älypuhelin on ainoa laite, jolla pääsen käsiksi Snapchatiin ja välillä tulee myös tehtyä muistiinpanoja blogipostauksia varten älypuhelimella.

Viikossa käytän puhelinta yhteensä 50 tuntia ja 26 minuuttia. Eniten minulla menee aikaa yhteisöpalveluihin (26t 51min), toiseksi eniten viihteeseen (15t 20 min) ja kolmanneksi eniten luovuuteen (11t 32min).

Kun alkaa miettimään, että mihin kaikkeen voisin 10 tuntia käyttää älypuhelimen sijaan, tulee hetkellinen jäätyminen. Mm, voisin matkustaa Maapallon ympäri kymmenessä tunnissa – ei ehkä ihan, mutta ainakin tolla tuntimäärällä luulisi pääsevän pitkälle Lappiin Jyväskylästä. Mitä jos olisin lapsena opiskellut 10 tuntia päivässä? Olisiko minusta tullut uuden sukupolven Einstein? – Tämä on mielestäni turhaa jossittelua, sillä olen päässyt tekemään asioita, joista pidän älypuhelimeni ansiosta, kuten somettamaan.


Kuva otettu Pixabaysta

Olenko puhelinriippuvainen?

Myönnän, että koen itseni puhelinriippuvaiseksi. Älypuhelin on nerokas keksintö, jolla hoituu työ ja muu elämä. Välillä sitä vaan miettii, että pitäisikö älypuhelimen käyttöä vähentää ja tehdä jotain järkevää. Olen huomannut, että miten ”elämäni pysähtyy”, kun kesken automatkan puhelimesta loppuu akku ja matkaa on jäljellä 20 minuuttia.

En ole kuitenkaan niin puhelinriippuvainen, että alkaisin käyttämään puhelinta muiden seurassa. Minulla täytyy olla aina jotain tekemistä, etten käyttäisi puhelinta, esimerkiksi kavereille juttelemisen aikana ei tulisi mieleenikään avata älypuhelinta.

Vielä neljä vuotta sitten ihmiset oli kauhuissaan, kun vanhemmat ostivat ykkösluokkalaiselle älypuhelimen. Nykyään se tuntuu jo normaalilta. Yleensä ykkösluokkalaiselle ostetaan noin 100€ puhelin. Monet eivät suosittele Samsungia, koska ne ”vanhenevat nopeasti”, mutta niin vanhenee myös monet muut mallit. 🙂 Ensimmäinen älypuhelimeni oli ala-asteella Samsung Galaxy Xcover, joka maksoi suunnilleen 215 euroa. Siitä lähtien olen ollut Samsungin fanipoika ja viime vuonna ”vaihdoin leiriä” Applelle. Voi olla, että jossain vaiheessa vielä ostan uuden Samsungin!

Uusien tutkimuksien mukaan älypuhelinriippuvuus on uusi kansantauti, joka tuhoaa keskittymiskyvyn ja ihmissuhteet. Olen samaa mieltä, sillä keskittyminen katoaa kokonaan, kun näkee puhelimen ruudulla uuden viestin. Se on hieman surullista, että nykyään ihmisten katsekontakti osuu omaan älypuhelimeen, eikä toisiin ihmisiin.

Miten vähentää älypuhelimen käyttöä?

Sammuta joidenkin sovellusten ilmoitukset

Suosittelen, että sammutat mahdollisimman monen sovellukset ilmoitukset. Sinun ei tarvitse aina tietää jokaisesta uudesta Instagram-kuvasta tai kaverin peli-ilmoituksesta. Menemällä sovelluksen asetuksiin, pystyt vähentää sovelluksen häiriötekijöitä. Jätä ilmoitukset päälle vain henkilökohtaisiin asioihin, kuten sähköpostiin, chat-sovellusviesteihin ja muihin tärkeisiin apuohjelmiin.

Suunnittele itsellesi aikataulu

Suunnittele itsellesi aikataulu, että milloin saat tarkistaa puhelimestasi ilmoitukset. Tarkista aluksi ilmoitukset 15 minuutin välein ja siirry sitten hiljalleen puolen tunnin välein. Kannattaa kertoa läheisille, että et ehkä vastaa heidän viesteihin heti.

Häiritsevät sovellukset pois aloitusnäytöstäsi

Pystyt piilottaa häiritsevät sovellukset pois aloitusnäytöstäsi. Tämä on loistava keino vähentää älypuhelimen käyttöä, sillä sinun ei varmasti tee mieli mennä etsimään sovellusta valikosta kokoajan tarkistaakseen vain ilmoitukset. Jos haluat ottaa suuremman askeleen, voit poistaa joitakin sovelluksia, kuten Youtuben, Facebookin ja Twitterin ja käyttää kyseisiä palveluita vain älypuhelimesi selaimessa.

Älä ota älypuhelintasi vuoteeseen

En suosittele, että älypuhelin on viimeinen asia, jonka näet yöllä ja ensimmäinen asia, jota käytät aamulla. Käyttämällä säännöllistä herätyskelloa ja lataamalla puhelimesi huoneesi toisessa päässä, et saa heti aamusta ”riippuvuutta” älypuhelimeesi.

Osta älykaiutin

Älykaiuttimet, kuten Amazon Echo tai Google Home, ovat suunniteltu henkilöille, jotka haluavat enemmän näytönvapautta. Älykaiuttimella pystyt puheen avulla kuulemaan uusimmat ilmoitukset ja vastata niihin äänellä. Myös musiikin ja podcastien kuuntelu onnistuu älykaiuttimilla.

Kommentit

 • Roosa

  Kävin katsoo, että paljon olen käyttänyt puhelinta ja iPhonen mukaan käytän vain 4 tuntia päivän aikana! Oikeastaan teen kaikki asiat tietokoneella, niin puhelin jää vain viestittelyyn.

   0
 • Emma

  Täytyy myöntää, että itsekin käytän älypuhelinta liikaa päivän aikana. Heti aamusta otan älypuhelimen käteen ja se on pois kädestä seuraavan kerran, kun olen menossa nukkumaan tai se on latauksessa. Kyllä tätä voi jo kansantaudiksi sanoa..

   0
 • Pilot

  Se on junttimaista käyttää älypuhelinta muiden seurassa. Hävettää mun kaverit jotka on kokoajan puhelimella..

   0
 • Ano

  Onhan tuo 10 tuntia aivan liikaa, ajatteli sitä millä päällä tahansa. Nyt pitäisi hälytyskellot soida ja vähentää älypuhelimen käyttöä, jos et halua 10 vuoden päästä olla aivokuollut.

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.