VALIKKO
7.5.2019 11:35

Minun suurimmat virheeni bloggaajana

Minun lukijoideni joukossa on monia, jotka on harkinnut bloggaamisen aloittamista. Tämän vuoksi ajattelin kertoa teille, että mitä virheitä minä olen bloggaajana tehnyt, jotta voisitte välttää minun tekemäni virheet.

Tauot

Tauoissa ei ole mitään pahaa, mutta tauon jälkeen olen sortunut virheisiin, kuten selittelyyn ja voivotteluun. Olen oppinut, että jos pidän tauon, ilmoitan siitä ajoissa blogipostauksessa ja tauon jälkeen jatkan normaalisti blogipostauksien tekemistä. Se on ymmärrettävää, että lukijat pitävät tauon selittelyä yleensä vain tekosyynä, koska yleensä niissä vähän ”ylidramatisoidaan”, jotta lukijat antaisivat tauon anteeksi. Uskon lukijoiden kuitenkin olevan sen verran viisaita, että ymmärtävät sisällöntuottajien olevan ihmisiä, jotka tarvitsevat myös taukoa.

Postasin väärään aikaan

Ennen julkaisin blogipostaukset keskellä yötä, koska tykkään iltaisin kirjoitella ja halusin saada blogipostaukset aina välittömästi näkyville. Se vaikutti lukijoiden sitoutuneisuuteen, sillä ei ollut selvää aikataulua, että milloin odottaa uutta blogipostausta. Nykyään tavoitteenani on saada blogipostaus ajastettua julkaistavaksi 14-19 aikoihin. Usein ajastan blogipostaukset 14:00, jolloin ihmiset osaavat odottaa jokatoinen päivä, että tiedossa saattaa olla uusi blogipostaus siihen aikaan. Tämän blogipostauksen ajastin nyt 11:35.

Moniaiheinen blogi

Minulla oli pitkään blogi, jolla ei ollut mitään tiettyä aihetta, vaan kirjoitin kaikesta mitä päähäni tuli mieleen. Edellisessä blogissani suosituin aihe oli faktat eri aiheista, jotka keräsivät paljon näyttökertoja, kun tein tavallisen arkeen liittyvän blogipostauksen, se ei kerännyt kovinkaan paljon näyttökertoja. Lukijani odottivat vain fakta -aiheisia kirjoituksia ja jättivät muut postaukset lukematta. Tämän vuoksi perustin aikoinaan kokonaan uuden blogin, johon kirjoitin pääasiassa lifestyle-aiheisia blogipostauksia. Edelleen kirjoitan pääasiassa lifestyle -aiheista sisältöä, vaikka välillä teen myös muutakin sisältöä. Yhteistöiden hakeminen oli myös vaikeaa, kun yritykset eivät osanneet lajitella blogiani mihinkään kategoriaan. Jos minulla olisi ollut ruokablogi, olisivat ruokayritykset todennäköisesti kiinnostuneet blogistani. Se on totta, että yhteistyö on onnistuneempi, jos blogilla on jokin kohderyhmä (kuten ruoasta kiinnostuneita).

Suunnittelemattomuus

Yhä sorrun tähän virheeseen, että alan kirjoittelemaan blogipostausta ilman mitään suunnitelmaa. Sen takia lopputulos voi olla lukijalle vaikeasti ymmärrettävää. Nykyään yritän kertoa lukijalle selvästi blogipostauksessa, että mistä on kyse. Suosittelen, että jokainen suunnittelee vähän etukäteen, että mistä kirjoittaa. Esimerkiksi minä kirjoitan älypuhelimellani muistiinpanoja WordPressiin, joista alan muodostaa blogikirjoitusta tietokoneella.

Lupaukset

Välillä kannattaa miettiä, että mitä menee lupaamaan lukijoille. Lukijat (varsinkin sitoutuneet) muistavat ne ja pettyvät pahasti, jos lupauksista ei pidetä kiinni. Pyydän nyt anteeksi jokaiselta, jos en ole pitänyt lupauksistani kiinni. Minulla on jatkuvasti uusia ideoita, jonka seurauksena ”vanhat lupaukset” unohtuvat nopeasti.

En vastannut lukijoiden kommentteihin

En ennen vastannut lukijoiden kommentteihin ja tämän seurauksena suurin osa lopetti todennäköisesti blogini lukemisen. Moni varmasti toivoi, että olisin reagoinnut kommentteihin edes hymiöllä. Vastaamalla lukijoiden kommentteihin, heistä tulee sitoutuneempia ja saattavat kommentoida toistekin. Olen aina lukenut jokaisen kommentin ajatuksella ja arvostanut jokaista kommentoijaa. Lukija saattaa luulla olevansa aliarvostettu, jos heidän kommentteihin ei reagoi.

Postaustahti

Aikoinaan julkaisin epäsäännöllisesti blogipostauksia, joka vaikeutti minua saamaan sitoutuneita lukijoita. Välillä asetin itselleni liian suuren tavoitteen, että tekisin päivittäin yhden blogipostauksen – se kävi aika nopeasti haastavaksi, joten postaukset alkoi vaikuttaa toistensa kopioilta. Nykyään minulle sopiva julkaisutahti on jokatoinen päivä. Muistakaa, että määrä ei korvaa laatua! 🙂

Korkeat vaatimukset

Ennen halusin jokaisen pitävän blogipostauksistani ja jos sain yhdenkin negatiivisen palautteen, tunsin oloni epäonnistuneeksi. Olen nyt elämäni aikana oppinut, että on mahdotonta miellyttää jokaista. Otan negatiivisen palautteen aina vastaan ja mahdollisuuksien mukaan myös parantaa. Jokaisen aloittelevan bloggaajan tulisi tajuta, että negatiivinen palaute täytyy hyväksiä, jotta pystyy itse kehittyä.


 


Yhteenveto

Jokainen tekee välillä virheitä. Sen takia on tärkeää kertoa muille omista virheistä, jotta ihmiset välttyvät tekemästä samoja virheitä. Olen onnellinen, jos yksikin ihminen pystyi välttämään minun tekemäni virheen tämän blogipostauksen ansiosta. Nämä eivät välttämättä ole kaikkien mielestä virheitä, mutta minulle nämä on, sillä näistä on seurannut ”ongelmia” urallani.

Haluaisin kuulla, että oppiko kukaan jokain uutta näistä minun vinkeistä? 🙂

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.