VALIKKO
18.2.2019 14:00

Pelkään pimeää

Hei! Heräsin äsken (8:45) ja aloin miettimään, että mistä tänään puhuisin blogissani. Kävin läpi aiheita, joista olen kirjoittanut ja huomasin, etten ole puhunut mitään peloista. Minusta tuntuu, että jokaisella ihmisillä on jokin pelko – en ole ainakaan koskaan kuullut ihmistä, joka ei pelkää mitään.

Pelon tarkoitus on suojella meitä vaaroilta. Jos alamme pelkää jotain, käynnistyy kehossamme taistele- tai pakene-reaktio. Reaktion ansiosta saadaan parempi suorituskyky, joten tukalassa tilanteesta selviämisen mahdollisuus on korkeampi kuin tavallisessa tilassa. Pelko kertoo ihmisille, että miten ratkaista uhkaavat asiat ja samalla hälyttää ihmisille, kun on jokin pielessä.

On olemassa useita pelkoja, joita suurin osa ei ymmärrä: Neophobia tarkoittaa kaiken uuden pelkoa, eli tätä kärsivät ei pysty ostaa itsellensä uutta puhelinta tai uusia vaatteita. Heliophobia on kirkkaan valon pelko ja oikophobiaa kärsivät pelkäävät kodinkoneita. Pelkoja on hyvin erilaisia, mutta kaikilla on oikeus pelätä – eikä kenenkään pelolle nauraminen ole oikein.

Kuva on otettu Pixabaysta

Viisi ”omituista” pelkoa:

Ergophobia tarkoittaa työpaikan pelkoa. Ihmiset, jotka kärsivät tästä pelosta, eivät pysty työskentelemään työpaikalla.

Triskaidekaphobia on numeron 13 pelko. Ihmiset, jotka kärsivät tästä pelosta, eivät pysty menemään ulos perjantain 13. päivänä. Pelko aktivoituu myös, jos jonotusnumero on 13.

Phobophobia on fobioiden pelko.

Catisofobiaa kärsivät ihmiset, pelkäävät istua alas. Jos kyseistä pelkoa kärsivä ihminen näkee tuolin, jonka päälle on istuttava, alkaa kädet tärisemään ja hengitys vaikeutuu.

Koulrofobia on pellejen pelko. Pelon uskotaan johtuvan siitä, koska pellet pukeutuvat ja meikkaavat tavalla, joka ei ole kovin hillittyä. Pellen suuret silmät ja suu, on todennäköisesti syy, miksi ihmiset inhoavat pellejä.

Mitä minä pelkään?

Niin, kuin jo otsikossa sanoin, pelkään pimeää. Tieteellinen termi ”pelolleni” on nyktofobia. Ehkä minua eniten pelottaa se, kun en näe mitään eteeni ja en näe ”mahdollisia uhkia”. Lapsena pelkäsin enemmän pimeää, mutta nykyään uskallan jo mennä taskulampun kanssa ulos. Edelleenkin ahdistaa pelkkä ajatus siitä, että 10 metrin päässä on joku, jota en vain näe. Pelko voimistuu, kun on katsonut kauhuelokuvan ja pitäisi mennä käyttämään koirat pihalla pimeässä..

Pelkään myös pellejä! Todennäköisesti pelko sai alkunsa siitä, kun olin sairaalassa lapsena ja minua tuli väkisin viihdyttää yli-innokas sairaalapelle. Ehkä muut potilaat sai viihdettä pelleistä, mutta kun itse olen kipeänä, tahdon sairastaa rauhassa, enkä mitään pellejä mukahauskoilla vitseillä pelleilemään! 😀 Voitte vain kuvitella minut, kun pari vuotta sitten oli paljon ihmisiä pukeutuneina pelleiksi ja hirvitti kävellä jalankulkutunnelista, kun pelkäsi jonkun pellen olevan toisessa päässä. Onneksi tämä pelleilmiö jäi lyhyeksi..

Kuva otettu Pixabaysta

Pelon hallitseminen

Pelkojen tunnistaminen on helppoa, mutta niiden hallitseminen on vaikeaa. Ehkä paras neuvo, jonka pystyn antaa on, tehdä tuttavuutta pelon kanssa. Jos pelkäät pimeää, mene ulos kohtaamaan pimeys – kohtaamalla pelon monesti, pystyt pikku hiljaa hallitsemaan pelkoa. Jos pelkäät jotain, mieti mielessäsi: mikä on pahin asia, joka voisi tapahtua? – Koska, minä pelkään pimeää, ajattelisin pahimman asian olevan karhu, joka tulee haastaa minut puun takaa pimeydessä.

Usein pelko pysyy ikuisesti mukanasi. Pelon hallitseminen on ikuinen projekti ja pelko palaa takaisin, jos samat negatiiviset ajatukset valtaavat mielesi. Jos pelko on aktivoitumassa, kokeile muuttaa pelkosi positiiviseksi kokemukseksi.

Mitä sinä pelkäät?

Kommentit

 • Nella

  Mahtava blogipostaus. Kivasti kerrot omista peloista ja samalla listaat mielenkiintoisia pelkoja. Näin ne blogipostaukset pitäisi toteuttaa, hyvää työtä!

   0
 • Tinja

  Hei,

  Kiitoksia tästä blogipostauksesta. Olet ainoa bloggaaja, jota seuraan tällä hetkellä. Olen iloinen, kun teet paljon sellaista sisältöä, jota ei osaisi odottaa. Haluaisin tietää, että ketä sinun perheeseen kuuluu ja ootko miettinyt omaa kotia? 🙂

   0
 • sofia

  mielenkiintoisen postaus! plussaa tosta fobialistauksesta!

   0
 • Aino

  en muista oliko se pathofobia joka pelkää lintuja 😀 itse pelkään lintuja, enkä osaa sanoa mistä se johtuu, mutta joka kerta kun näen linnun lentävän kohti niin alan huutaa xd

   0
 • Kiia

  Hiphei, täältä ilmoittautuu toinen (aikuisiässä) oleva ihminen joka pelkää pimeetä 😀 Se on vaan pelottavaa, kun ei voi olla varma, että vakoileeko joku sinua kahden metrin päässä

   0
 • Cat

  Minä myös pelkään kissoja. Lapsena minun päälle kävi kissa ja edelleen meinaa tulla paniikkikohtaus kun näen kissan jossain. Kissat ovat söpöjä vaikka niitä pelkäänkin. Toivottavasti joskus pääsen tästä pelosta pakoon jotta voisin ostaa itselleni kissan.

   0
 • Duunari

  Ergophobia : tämä pelko selittää sen että minkä takia Suomessa on paljon ihmisiä jotka eivät suostu menemään töihin. Väitän että tämä pelko on työttömien keksimä jotta ei tarvitse mennä töihin.

   0
 • Iiris

  Vähän meni pointti ohi eli pitäisikö meidän kadottaa pelot ja kuolla kaikki kun ei enää pelätä mitään

   0
 • Agentti

  Oon joskus muistaakseni lukenut eräästä ihmisestä joka pelkäs vakooja ankkoj XD

   0
 • Iivari

  Oho, tuli hieman puskista mitä kaikkia fobioita on olemassa.. eli siis ihminen voi pelätä mitä tahansa! Kiitoksia tästä postauksesta. 🙂

   0
 • Julia

  Pimeyden pelko häviää kun on ulkona usein pimeän aikaan 🙂 Minulta se katosi vuosia sitten, kun aloin menemään vain ulos pimeän aikaan ja sen jälkeen en oo enää pelännyt koskaan pimeää 🙂

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.