VALIKKO
9.5.2019 10:00

Sähköpyörä on elämäni järkevin ostos

Ostin sähköpyörän suunnilleen kolme viikkoa sitten ja nyt on aika kertoa, että mitä mieltä olen ostoksestani. Monet oli Snapchatissa kauhistuneita siitä, että miksi ostin sähköpyörän yli 3000 eurolla, kun samalla hinnalla olisin saanut ajokortin ja auton. Yksinkertaisin syy on tähän, etten nähnyt tarvetta autolle, vaikka minä asun maalla ovat kaikki palvelut lähettyvillä 20 kilometrin sisällä.

Valitsin sähköpyörän myös ilmaston kannalta, mutta se ei ole ainoa syy. Jos monet vaihtaisivat keskustan alueella auton polkupyörään, tulisi kaupungista vähämeluisempi ja ilmanlaatu paranisi. Onko tämä todennäköistä, että ihmiset vaihtaisivat autonsa pyörään? – Ehkä. Jyväskylässä on jo laadukkaita pyöräteitä, mutta niitä saisi olla enemmän myös keskustan ulkopuolella.

Pisin matkani sähköpyörällä on tähän mennessä ollut Tikkakoskelle, johon on meiltä suunnilleen 30 kilometriä ja takaisin saman verran (olipas yllätys), joten lyhyen matematiikan perusteella matkani oli yhteensä 60 kilometriä. Silti akkua oli jäljellä yli 20%! Kynnys lähteä sähköpyörällä liikenteeseen on madaltunut minulla oleellisesti verrattuna luomufillariin. Pyöräily ei ole koskaan minua kiinnotanut kuntoilumielessä, joten sen takia olen nauttinut sähköpyöräilystä.

Eniten olen hyötynyt sähköpyöräilystä kaupungissa. Jyväskylän keskustassa minusta tuntuu, että pyörällä pääsee nopeammin kohteisiin, kuin autolla. Todennäköisesti se on syy, että minkä takia Jyväskylässä on paljon pyöräilijöitä. Vielä Suomessa sähköpyörät eivät ole suuressa suosiossa, mutta esimerkiksi ulkomailla on paljon sähköpyöriä liikenteessä ja vuokraamoissa. Suurin osa tuskin vielä edes tiedostaa sähköpyörien olemassaoloa Suomessa, sillä kaduilla katseet kääntyy sähköpyörääni, kun pääsen kaikki ylämäet 25 km/h -nopeudella. Uskon, että viiden vuoden päästä sähköpyörät ovat Suomessakin erittäin suosittuja, jotka korvaa suurimmalla osalla julkisen liikenteen. Tosin jos vettä sataa tai on liian kylmä, saatan minä hypätä linja-autoon tai taksiin.

25 km/h on riittävä nopeus minulle, vaikka välillä haluaisinkin kulkea kovempaa. Tietääkseni jos sähköpyörä kulkee yli 25 km/h, siihen pitäisi hommata vakuutus. Tämä asia kannattaa ottaa huomioon jos olet haaveilemassa omasta sähköpyörästä.

Internetissä olen kuullut, että jotkut eivät hyväksy sähköpyöriä, mutta millä tavalla sähköpyörä eroaa esimerkiksi skootterista?

Kenelle sähköpyörä sopii?

Tämä saattaa kuulostaa mainokselta, mutta sitä tämä ei ole: sähköpyörä sopii lähes jokaiselle! Sähköpyörän omistajana sinun ei tarvitse miettiä ajokorttia, liikennevakuuuksia tai katsastuksia – ja mikä parasta: sähköpyörällä kulkeminen on halpaa. Jos haluat ainoastaan parantaa kuntoa, niin silloin normifillari on järkevä valinta. Minunlaiselle ihmiselle, joka haluaa nauttia matkustamisesta kevyesti on sähköpyörä hyvä valinta.

Normifillarilla minun polvi aina kipeytyi, mutta sähköpyörällä joudun tekemään hyvin vähän työtä, jonka vuoksi polveni ei rasitu juuri ollenkaa. Olen kuullut myös ihmisiltä, että miten vanhukset ovat alkaneet jälleen pyöräilemään sähköpyörillä, kun rasitus on pienempi.

Plussat ja miinukset sähköpyöräilystä

+ Korvannut hyvin auton, eikä minun tarvitse miettiä ruuhkia.

+ Voi päättää, että miten tehokkaan avustuksen valitsee matkalle. Itse käytän standardia, joka antaa hyvin avustusta, mutta samalla jalatkin joutuu tehdä työtä. Pienin avustus on eco+ ja suurin high. Pienimmällä avustuksella joutuu tekemään enemmän työtä, kuin normifillarilla.

+ Kiihtyy muutamasta polkaisusta 25 km/h. Tämä on välillä myös vaarallista, jos ei heti keskity ajamiseen. Yhdesti osuin meidän perheen autoon, kun en ehtinyt ajoissa kääntää rattia parista polkasusta, mutta nykyään olen jo varovaisempi.

+ Hiljainen. Sähköpyörä ei ole missään nimessä yhtä hiljainen, kuin normifillari, mutta kumminkin yllättävän hiljainen sähköpyöräksi.

+ Ei tarvitse kuntoa. Jos haluaa välillä kohentaa kuntoa voi ottaa avustimen kokonaan pois käytöstä.

Akut ovat kalliita. Parhaimmillaan uudesta akusta joutuu maksamaan jopa tonnin.

Akun irroittaminen on välillä hankalaa. Minun sähköpyörästä akun saa parilla napsautuksella, mutta joskus joutuu käyttää kunnolla voimaa sen irroittamiseen.

– Huono valikoima sähköpyöriä Suomessa. Onneksi valikoima on kuitenkin kasvanut kahden vuoden aikana johtuen todennäköisesti sähköpyörien kasvaneesta suosiosta.

Jos akku loppuu on sähköpyörän polkeminen erittäin raskasta. Tämä sopii kuitenkin parhaiten niille, jotka tahtovat parantaa kuntoa.

Yhteenveto:

Monet tuomitsivat minut, kun ostin sähköpyörän auton sijaan. Olen elämäni aikana saanut monesti päättää, että haluanko mopo- tai kevytmoottoripyöräkortin, mutta silti olen niistä joka kerta kieltäytynyt. Todennäköisesti tulen jossain vaiheessa ajokortin vielä hommaamaan, kun sille on enemmän tarvetta. Ilmastonmuutos ei ole siis ainoa syy, jonka takia hommasin sähköpyörän, mutta se on osasyy. Sähköpyörä sopii hyvin minun tarpeisiin, kun on palvelut lähellä ja se on pitkällä kantamalla halvempi ratkaisu kuin auto. Myös keskustassa liikkuminen pyörällä on nopeampaa, kuin autolla. Sähköpyöräilyssä on paljon plussia, mutta on siinä myös miinuksia.

Tykkäättekö pyöräilystä? 🙂

Kommentit

 • Sini

  En ole oikein ennen ymmärtänyt sähköpyörän tarkoitusta, mutta tämä postaus ehdottomasti avasi sitä! Kuulostaa hurjalta pyöräillä 60km, mutta varmasti sähköpyörän kanssa se on helpompaa 😀 Ilmaston kannalta sähköpyörä kyllä olisi paljon parempi vaihtoehto kuin auto. Jospa nämä alkaisivat täällä Suomessakin yleistyä!

   0
  • Severi Suominen

   Kesti kauan minullakin, kun tajusin sähköpyörien tarkoituksen. Olin pitkään sitä mieltä, että sähköpyörä on tarkoitettu vanhuksille ja henkilöille, joilla on ongelmia normifillarien kanssa polkemisessa. Kun täytin 18-vuotta niin aloin miettimään itselleni kulkuvälinettä ja olin jo silloin päättänyt, että en tule vielä tässä vaiheessa hommaamaan itselleni autoa. Vuoden alussa minun entisessä blogissa eräs henkilö tuli suosittelemaan sähköpyörää ja tutkittuani hetken asiaa, aloin heti himoamaan itselleni sellaista! 😀

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.