VALIKKO
16.3.2019 19:00

Välillä ärsyttää

 

Minulta usein kysytään, että millaista palautetta saan somettamisesta. Usein palaute on positiivista, mutta välillä tulee vastaan erittäin negatiivista palautetta, varsinkin jos kyseessä on yhteistyöpostaus. Aina, kun saan yhteistyöpostauksen julkaistua tulee useita ihmisiä sanomaan: joko on rahat loppu, sometat pelkästään rahan takia, etsi oikeita töitä ja niin edelleen.

Olen jo tottunut siihen, että aina kun teen yhteistyöpostauksen, tulee vihaa ihmisiltä. En vaan ymmärrä, että minkä takia? Ovatko suomalaiset niin kateellisia, jos joku pystyy tienata rahaa, tekemällä yhteistöitä? – Ehkä. Ihmiset todennäköisesti luulevat, että yhteistyön saamiseksi riittää pelkästään yksi viesti, jonka jälkeen yritys lähettää mainosmateriaalit, jotka pistän someen ja rahat tulee tilille. Ei tämä nyt niin helppoa ole.

Ennen jaksoin vastailla ”teet tätä pelkän rahan takia” tyylisiin kommentteihin, mutta nykyään en jaksa vaivautua sellaiseen, koska joutuisin vastaamaan kymmeniin samoihin kommentteihin saman viestin. En tee tätä rahan takia, vaan teen tätä tykkäämisen takia. Raha on tietenkin mukava lisä tässä hommassa. Esimerkiksi jos harrastat jääkiekkoa, niin eikö olisikin mukavaa tienata lempipuuhallasi taskurahaa?

Mikä minua ärsyttää eniten?

Eniten minua suoraan sanottuna vit*uttaa, jos saan tällaisen viestin: ”Oot huono nykyään, kun sinun sometilisi on pelkästään vaan kaupallista yhteistyötä”. Tämähän ei pidä paikkaansa, jokainen kirjoitukseni ei todellakaan ole kaupallista yhteistyötä. Tykkään enemmän kirjoittaa ”neutraaleja postauksia” somessa, jotta tilini ei muuttuisi liian kaupalliseksi. Mainoskampanjoita kertyy ennen joulua ja kesää todella paljon, ja silloin neutraaleja blogipostauksia ei ehdi kovin usein kirjoittaa. Ihmiset muutenkin luulevat, että yhteistöiden saaminen on helppoa ja nopeaa, mutta sitä se ei ole: yhden yhteistyöprojektin vieminen loppuun vie kymmeniä sähköpostiviestejä parhaimmillaan – ja kun on useita yhteistyöprojekteja päällekkäin, saattaa koko päivä mennä tietokoneella. Jokainen yhteistyö vie oman aikansa ja työn. Haluan suunnitella yhteistyöt kunnolla alusta loppuun, jotta siitä olisi mahdollisimman paljon hyötyä minulle ja yritykselle.

Parhaiten yritykset ovat hyötyneet yhteistyöstä, joissa järjestän arvonnan, johon useat lukijani osallistuvat. Arvonnan ansiosta saan lisää lukijavirtaa ja vielä rahallisen palkkion yhteistyöstä, mutta mikä tärkeintä: yritys saa myös näkyvyyttä.

Osa varmaan sai nyt minusta sellaisen kuvan, että en halua vastaanottaa negatiivista palautetta, joka ei pidä paikkaansa, vaan tahdon rakentavaa palautetta. Mielestäni: ”oot pas*a” – ei ole kovin rakentavaa palautetta. Haluan aina tietää, missä asioissa voisin kehittyä ja mitä asioita voisin tehdä toisin. En halua kuitenkaan tehdä liian radikaalisia muutoksia muutaman palautteen perusteella, sillä toistaiseksi luotan täysin tähän nykyiseen tyyliini. Jos samanlaista palautetta alkaa kertymään enemmän, täytyy miettiä uutta suunnitelmaa

Otin tänään tämän kuvan Tuomiojärveltä, kun olin kävelemässä. Tänään oli kaunis päivä kävellä, vaikka aamulla satoikin räntää.

Onko mielipiteeni maksettu?

Ei ole. Tämän vuoksi vältän yhteistyössä toteutettuja tuotetestejä, ettei kenenkään tarvitsisi miettiä, että onko minun mielipiteeni maksettu. Saatan mainostaa tuotteita ja siinä ohella kertoa lyhyesti, mitä mieltä oikeasti olen tuotteesta. ​Haluan olla seuraajilleni aina 100% rehellinen. Somessa on paljon henkilöitä, jotka kertovat seuraajillensa väärän mielipiteen, koska yritys on maksanut henkilön kehumaan tuotetta.

Ärsyttävät henkilöt

Minua ärsyttää myös ne henkilöt, jotka tulee pätemään minulle sen jälkeen, kun olen vastannut ”oot pa*ka” -kommenttiin asiallisesti, että minkä vuoksi tuo kommentti tarvitsee lisää selvennystä, kun taas ”hyvä potaus” -kommentti ei vaadi? – Kun haukutaan postausta, minusta olisi kiva tietää, että mikä tekisi postauksesta paremman, kun taas ”hyvä postaus” -kommentoivat henkilöt pitivät julkaisusta, ja haluavat todennäköisesti lisää, eli mitä selvennystä vielä tarvitsen kyseisestä kommentista? Sitä minäkin.

Esimerkillinen negatiivinen palaute: En tykännyt tästä jutusta, koska aihe oli tylsä. Seuraavalla kerralla voisit kirjoittaa toisesta maailmansodasta jotain.

Negatiivisen palautteen kirjoittaminen ei tarvitse olla tota vaikeampaa, kuhan kerrot, että minkä takia et tykännyt jostain jutusta. Ihmisillä tuntuu olevan muutenkin tarve vihata jokaista asiaa, eivätkä tiedä miksi. Eikö äidinkielen tunneilla opeteta perustelun taitoja?

Tämä on jännää, että joidenkin nuorten kirjoitustaito on luolamiesten tasolla, vaikka elämme sosiaalisen median aikakautta, jossa täytyy jatkuvasti kirjoitella. Nuoret osaavat varmasti kirjoittaa, mutta eivät vain jaksa panostaa somessa tekstin sisältöön.

Joka tapauksessa, onneksi internetissä on myös viisaita henkilöitä, jotka osaavat perustella miksi eivät tykkää jostain asiasta. Tämä tuo toivoa ihmiskunnalle.

 

 

Kommentit

 • Whaissi

  Onhan tuo tyypillistä suomalaista ”junttiutta”, kun ei kestetä jos toinen tienaa enemmän rahaa. Tähän pätee hyvin tämä: ”suomalainen on valmis maksamaan 100 euroa, kuhan toinen ei saa 50 euroa”. Loistava kirjoitus, joka laittoi minut myös ajattelemaan. Myönnän, että minullakin on ollut joskus ongelmia kateuden kanssa, mutta se on häipynyt kokonaan pois, kun olen hyväksynyt yhden tosiasian: ”et voi saavuttaa mitään, jos et anna muiden menestyä”.

   0
 • Niina

  Hei,

  Kiitos tästä kivasta kirjoituksesta. 🙂 Harmi, kun olet joutunut kohtaamaan kateellisten ihmisten maailman. Hyvää kevättä! – Niina

   0
 • Ilona

  Tuo esimerkillinen negatiivinen palaute osio oli hyvä lisäys! Toivottavasti jokainen tätä lukeva sisäistää nämä asiat..

   0
 • Iina

  Nuorison kirjoitustaito on heikentynyt, koska nuoriso on lopettanut kirjallisuuden lukemisen.

   0
 • Leena

  Avartava teksti, laittoi minutkin miettimään. Hyvä, että otit kantaa tähän, koska minua on ainakin kiinnostanut, että miten suhun suhtaudutaan kun teet yhteistöitä.

   0
 • Somepersoona

  Arvonnat tarjoaa yrityksille parhaiten näkyvyyttä – totta! Mutta ei somevaikuttajalle, sillä arvonnat lisäävät vain hetkellistä lukijavirtausta.

   0
 • Sara

  Oho miten kaunista Tuomiojärvellä on! Siitä on aikaa, kun olen viimeksi käynyt Jyväskylässä, mutta kun aikoinaan asuin siellä, niin asuin ton järven lähellä. Kunnon nostalgiapärinät tuli!

   0
 • Nyt

  Miten idiootti ihmisen täytyy olla, että luulee yhden viestin riittävän rahan saamiseen? Tämä blogipostaus laittoi minut vihaksi, en voi käsittää että millaisia ihmisiä on olemassa..

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.