VALIKKO
1.7.2018 10:00

Falafel resepti – vegaaninen, gluteeniton ja raaka

Raakaruoka on kiehtonut jo pidemmän aikaa ja muutamia kakkuja onkin tullut tehtyä. Tuorepuurot ovat myös viikoittain ruokalistalla. Keväällä löysin kaapista pari vuotta sitten saamani kirjan Hyvän olon raakaravinto. Kirjan myötä olen innostunut tekemään enemmän raakaruokia ja yksi ylitse muiden on kirjasta löytyvä falafel resepti.

Olen suuri falafelien fani, mutta aiemmin niitä ei ole tullut pahemmin tehtyä itse. Tämän raakareseptin myötä tilanne on muuttunut ja näitä on tullut väännettyä useita kertoja. Nälkäisenä ei kannata ryhtyä tähän puuhaan, koska valmistamiseen menee muutama päivä, mutta vaiva todellakin palkitaan. Pitkän valmistusprosessin vuoksi teen itse kerralla tupla-annoksen. Tosin aika nopeasti ne silti katoavat parempiin suihin.

Ensimmäisen kerran raaka-aineita ostaessa piti Googlata, mitä tamari on tai, mistä sitä lähden edes etsimään. Löysin Ruohonjuuresta luomu tamaria, joka on siis japanilainen soijakastike. Tamarin valmistuksessa ei käytetä vehnää, kuten monesti tavallisen soijakastikkeen. Näin ollen se sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Muilta osin raaka-aineet olivatkin tuttuja, mutta on hienoa oppia kokkailujen myötä aina vähän jotain uutta ruoasta.

Raakafalafelien valmistukseen tarvitset:

  • 3 dl kikherneitä (= n. 6 dl liotettuna)
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 dl manteleita
  • 1 valkosipuli
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl tamaria
  • 2 tl juustokuminaa
  • 1 tl sitruunapippuria
  • ripaus suolaa

Sekä tietysti kauhallinen kärsivällisyyttä ja kulhollinen aikaa. 🙂

  1. Aloita falafelien valmistaminen laittamalla kikherneet likoamaan noin 10-12 tunniksi. Muista valita riittävän iso astia ja huolehdi veden riittävyydestä, koska kikherneet turpoavat reilusti liotuksen myötä.
  2. Liotuksen jälkeen laita kikherneet itämään vuorokaudeksi. Jos idättäminen ei ole tuttua, kannattaa tutustua  siihen tarkemmin vaikka klikkaamalla tästä. Muista hygienia ja huuhtele kikherneet useaan kertaan idättämisen aikana. (Itse olen käyttänyt suuren herneiden määrän vuoksi siivilää idättämiseen. Laitan siis kikherneet siivilään ja siivilän isoon kulhoon, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Päälle olen laittanut kanne, jotta kosteus kuitenkin säilyy.)
  3. Jauha auringonkukansiemenet ja mantelit hienoksi jauhoksi. Laita jauhoseos sivuun odottamaan.
  4. Laita 1/3 idätetyistä kikherneistä blenderiin ja lisää mukaan kuoritut valkosipulin kynnet, oliiviöljy, tamari, juustokumina, sitruunapippuri sekä suola. Sekoita tasaiseksi massaksi.
  5. Kaada kikherne-mausteseos isoon kulhoon ja hienonna loput kikherneet yhdessä tai kahdessa erässä blenderissä.
  6. Laita loputkin kikhernemassasta kulhoon ja lisää kohdassa 3 tehty jauhoseos joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Jos sinulta löytyy tehokas blenderi tai monitoimikone, valmistus onnistuu todennäköisesti yhdellä kertaa. Silloin voit auringonkukansiementen ja manteleiden hienontamisen jälkeen lisätä kaikki muut aineet sekaan ja tehdä taikinan suoraan kerralla.

Itse teen falafeltaikinan yllä olevien ohjeiden mukaisesti osissa, jotta säästän hermojani. Monitoimikonetta ei löydy ja blenderini ei suoriudu hommasta kunnialla vaikka tehokas onkin.

Kun taikina on valmista, muotoile siitä falafelit. Raakaruokaa ei kypsennetä, joten tämä herkku valmistuu kuivaamalla. Siitä syystä olen tehnyt suht pieniä ja litteitä falafelejä, että ne kuivuisivat mahdollisimman nopeasti.

Jos käytät kuivaamiseen uunia, laita se lämpiämään pienimmälle mahdolliselle lämmölle ja falafelit uuniin pellillä. Kuivaamisen aikana uunin luukun tulee olla raollaan, joten laita luukun väliin vaikka puukauha. Mikäli käytössäsi on kuivuri, nosta falafelit kuivausritilöille. Kirjan ohjeen mukaan falafelejä tulee kuivata 24 tuntia.

Olen kuivannut molemmilla tavoilla ja maun kannalta ei ole väliä kumpaako käyttää. Uunissa kuivatessa olen käännellyt niitä useampaan kertaan ja kuivurissakin muutaman kerran. Jos tarkoitus on syödä falafelit pian valmistumisen jälkeen, ei niiden tarvitse olla aivan läpi kuivia. Minä olen malttamattomana kuivannut lyhyimmillään noin 8 tuntia ja aivan yhtä herkullisia ne ovat silti olleet. Falafelit säilyvät jääkaapissa viikon verran ja pakastettuina kuukausia.

Itse laiton viimeksi ensimmäistä kertaa pakastimeen osan, jotta saan testattua, millaisia ovat pakastuksen jäljiltä. Toivottavasti ovat yhtä maistuvia, niin helpottaisi arkea, kun pakkasesta löytyisi terveellistä naposteltavaa.

Pääasiassa käytän falafelejä lisäämään salaatin ruokaisuutta. Tosin liian monta on tullut napsittua ohi mennen ruokailujen välissä. On ne vaan niin hyviä. Aioliin dipattuina ovat, mitä parhainta naposteltavaa vaikka telkkarin äärelle.

Oletko tehnyt itse falafelejä? Löytyykö sinulta reseptiä, jota minun kannattaisi kokeilla?
Raakana tai kypsennettynä.

Ansku

 

 

Kommentit

  • Jasu

    NAM! Tätä on pakko kokeilla. Olenkin odottanut tätä postausta 🙂

     1
    • Sitruunaa & Salviaa

      Kyllä se odotus palkittiin vaikka vähän kestikin. Vielä tosin joudut malttamaan hetken, koska valmistamisessa menee vähän aikaa. 🙂

       0
  • Linnea

    Mä oon luullut että kikherneet täytyy aina keittää idättämisen jälkeen? Onko ihan turvallista käyttää raakana?

     1
    • Sitruunaa & Salviaa

      Kiitos kommentista. Kikherneet sisältävät lektiiniä ja ne voi keittää EVIRAn ohjeiden mukaisesti. Sitten kyseessä ei tietenkään ole enää raakaruoka, mutta maku on varmaankin ihan yhtä hyvä.

       0
  • Diiskuneiti

    Näyttääpä hyvältä! Mä luulen, ettei mun kärsivällisyys kestä näihin, mutta annan tämän reseptin äidille ja pyydän häntä tekemään 😀

     1
    • Sitruunaa & Salviaa

      Aktiivinen tekeminen ei tässä kauaa vie, mutta tuo odottelu vaatii kärsivällisyyttä. Hyvä jos saat jonkun tekemään näitä sulle. Pyydä saman tien iso annos. 😉

       0
  • Rosa

    Oi että! Näille olisin kaivannut vielä jotain kevyttä kermaviilikastiketta kaveriksi, löytyisikö sellaiseen ohjetta? 😛 Nam!

     1
    • Sitruunaa & Salviaa

      Instan puolelle lisäsin tänään ohjeen ihan huippu hyvään vegaaniseen aioliin. Toimii hyvin kermaviilin korvaajana. Mä tungen sitä nykyään lähes joka ruokaan. Ja lähipiiri kiittää, kun käytän valkosipulia itse vielä vähän enemmän, kun siinä ohjeessa on. 🙂 Käy nappaamassa se talteen.

       0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.