VALIKKO
10.9.2018 07:00

Hävikkiviikko haastaa tarkkailemaan omaa ruokahävikkiä

Hävikkiviikko alkaa tänään ja sitä vietetään 10.-16.9.2018. Aion ottaa kuluvan viikon aikana suurennuslasin alle meidän perheen biojätteet. Mielestäni meillä tulee aika vähän ruokahävikkiä, mutta monessa muussakin asiassa mutu ei aina kerro koko totuutta.

Herkästi keittiön kaappeihin kertyy monia raaka-aineita, joita tarvitaan hyvin harvoin (joskus vain yhden kerran). Tästä syystä haluan tämän viikon aikana hyödyntää ruoan valmistuksessa mahdollisimman paljon valmiiksi kaapin perukoille kertyneitä raaka-aineita. Näin pyrin välttämään sen, että ne eivät joskus tulevaisuudessa päädy ruokahävikiksi.

Olen sijoittanut keittiöön kolme astiaa viikon biojätteille. Yhteen tullaan laittamaan mm. omenan kannat tai viinirypäleen siemenet ja varret (mitä meillä tulee paljon, nyt satokauden ollessa parhaimmillaan). Eli se, mikä jää joka tapauksessa syömättä. Toiseen ruoan tähteet tai pilaantunut ruoka, mikä olisi ollut ainakin jossain vaiheessa syömäkelpoisia, mutta syystä tai toisesta päätyy roskiin. Kolmas astia tai siis biopussi on talouspaperille, kuihtuneille kukille ja muille, ei syötäville biokeräykseen meneville.

Yllä mainitulla tavalla saan helposti punnittua päivän tai muutaman välein kertyneet biojätteet ja pääsen kärryille meillä syntyvän ruokahävikin todellisesta määrästä. Päivittelen viikon mittaan Instagramiin omalle tililleni, miten meidän hävikkiviikko sujuu. Laita siis seurantaan @anskun.lumikumpu, niin näet kuulumiset tuoreeltaan.

Nyt haluankin haastaa sinut mukaan hävikkiviikkoon. Jos et halua tai jaksa tehdä mitään mullistavia ponnistuksia viikon vuoksi, niin tarkkaile ainakin silmämääräisesti omaa ja perheesi ruokahävikin määrää. Ja mikä tärkeintä, yritä vähentää hävikkiä parhaasi mukaan. Eikä vain tämän viikon aikana vaan myös jatkossa. Käy ihmeessä lukemassa lisää hävikkiviikosta täältä.

 

Palaillaan asiaan,

Ansku

 

 

Kommentit

 • Anni

  Tosi hyvä idea laittaa kolme eri astiaa biojätteitä varten. Harmi, ettei meidän taloyhtiössä lajitella biojätettä erikseen. Onneksi meillä ei pahemmin hävikkiruokaa tule, mutta töissä päiväkodissa sitä kyllä näkee vähän enemmän kuin haluaisi..

   0
  • Sitruunaa & Salviaa

   Noiden kolmen astian avulla on lapsiperheessä helpompi tosiaan päästä perille todellisen hävikin määrästä. Lapset oppivat päivässä, mihin mitäkin tämän viikon aikana laitetaan. 🙂

    0
 • Sonja Suomela

  Itse olen aika natsi jätteiden lajittelussa. En ole huomannutkaan, että nyt on hävikkiviikko! Täytyy tarkkailla meidänkin jätemääriä 🙂

   0
  • Sitruunaa & Salviaa

   Tämä on hyvä tilaisuus tarkkailla omaa ruokahävikkiä vaikka sitä ei paljoa tuntuisi syntyvän. Meillä myös lajitellaan kaikki mahdollinen.

    0
  • Sitruunaa & Salviaa

   Hävikkiviikko yllätti positiivisesti. Suurin osa meidän biojätteestä muodostui kuorista yms. ja tosi vähän oli ihan varsinaista hävikkiä.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.