VALIKKO
22.1.2016 10:18

Takkatulta ja televisiota

20160121-20160121-DSC_0823-2

20160121-20160121-DSC_0837

Viime viikkojen pakkasilla takka on ollut kovassa käytössä. Takka oli meille tärkeä, ellei tärkein, yksittäinen elementti taloa rakennettaessa ja valitsimme tupaan suuren Sparthermin läpitakan, jonka tulipesä näkyy sekä olohuone-keittiötilan että makuuhuoneen puolelle. Takka on kiertoilmatakka, joka jakaa lämpöä mukavan tasaisesti, ja sitä voi huoletta poltella pidemmänkin tovin kerrallaan.

Talviaikaan takan lämmössä on ollut kiva istuskella iltaisin, liekkien lepatus on ihanan rauhoittavaa. Ja nyt kovimmilla pakkasilla innostuimme heittämään takkaan puita päivälläkin. Valitettavasti tiheä puiden polttelu näkyy kyllä myös noen kertymisessä takkalasiin, vaikka putsauksesta on aikaa vasta muutama päivä.

Tuli takkaan, iso teemuki käteen ja viltin alle Siltaa katsomaan! Oletteko te huomanneet, kuinka upeiksi monet pohjoismaisten tv-sarjojen kodit on stailattu? Nykyään telkkaria tulee katsottua tosi vähän ja ollaan oltu vähän myöhäisheränneitä esimerkiksi juuri Sillan kanssa, mutta ohhoh, mitä design-ihanuuksia ne miljööt ovat täynnä! Wagnerit, seiskat ja Eggit melkein vilisevät silmissä! Kodit eivät ole liian laitettuja tai steriileitä, vaan elämä saa näkyä rentona ja huolettomana asetteluna, ja tietynlainen sekavuus, jopa sotkuisuuskaan ei haittaa. Boheemia, täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kyllä ne naapurit vaan osaavat – muotoilla ja markkinoida.

Miksiköhän suomalaisissa viihdetuotannoissa ei näy meidän kotimaista huippudesignia? Vai onko vain mennyt minulta ohi, kun en ole nyt hetkeen seuraillut?

20160121-20160121-DSC_0806

Sitten vielä siihen takka-asiaan. Meidän takka päällystettiin Tikkurilan Tunto Kivi -pinnoitteella. Kivipinnoite on tehty aidosta kivirouheesta ja se jättää pintaan rouhean ja jonkin verran karhean pinnan. Valmis pinta näyttää kauniin elävältä, kuitenkin tasaiselta. Jopa samettiseksi ovat monet vieraat sitä kutsuneet!

Alunperin ajatuksena oli jättää takkaseinään vaaleanharmaa, betoninsävyinen pinta, mutta aivan viime metreillä päädyimmekin miehen ehdotuksesta tähän tummanharmaaseen sävyyn. Ja täytyy sanoa, että valinta osoittautui makuumme aivan loistavaksi – sävy on neutraali, tumma harmaa, joka toki elää valon mukana, mutta sopii kauniisti yhteen kaikkien muiden tilassa olevien värien kanssa. Muistelen, että Tunto Kivi -värikartassa ei ollut mukana montaakaan täysin neutraalia harmaata, vaan useimmissa sävyissä oli mukana esimerkiksi okraa, jolloin pinnoite saattaa muuntaa sitä ympäröivien tekstiilien sävyjä joko lämpimään tai kylmään. Tämä kannattaa huomioida valittaessa pinnoitteita ja sävyjä isoille aloille – esimerkiksi tällaista kivipinnoitetta ei noin vaan vaihdetakaan maalaamalla päälle jotakin uutta sävyä. Tai näin mies ainakin kovasti perusteli…

20160121-20160121-DSC_0865-2

20160121-20160121-DSC_0853-2

Hassua kyllä, takkasydän oli rakennusprojektimme harvoja nettiostoksia! Kyllä, tilasimme takan saksalaisesta nettikaupasta, jonka tarjoama hintaero verrattuna suomalaisiin kilpailijoihinsa oli niin selkeä, että rahtikustannustenkin jälkeen säästö tuntui rakentajan budjetissa todella merkittävänä. Palvelu oli luotettavaa ja nopeaa, joten suosittelen avoimesti vertailemaan eri toimittajien hinnoittelua tämänkaltaisissa isoissa ostoksissa. Paikallisuus on ehdottomasti tärkeää, mutta näin isoissa projekteissa hinnallakin on kyllä suuri merkitys.

Mutta palataanpas vielä kommenttilaatikossa tähän aiemmin mainitsemaani designiin tv-tuotannoissa – oletteko bongailleet? Ja heitä ihmeessä suosituksia hyvistä sarjoista tai elokuvista (designilla tai ilman ;)) pakkasiltojen iloksi! 

Hanna

 

Kommentit

 • SH

  Hei,

  Saanko kysyä, mikä sävy teillä tarkalleen on tässä takan pinnassa? Auttaisi kovasti omassa pohdinnassa.

   0
 • Tarja

  Hei, Tunto Kiven harmaita pinnoitteita mekin juuri mietimme ja yritämme päästä ratkaisuun, osa taittuu ruskeaan, vihreään tai siniseen… onko mahdollista välittää tietoa mikä sävy teillä oli?

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.