VALIKKO

Pihasuunnittelu käyntiin: osa 2

20160217-ulf_2

Viime viikolla julkaisemassani pihasuunnittelusarjan ensimmäisessä osiossa polkaistiin suunnittelu käyntiin: olemassa oleva piha on nyt siis analysoitu ja tulevien toimintojen paikat sijoitettu pihan pohjakuvaan. Tässä vaiheessa samaa suunnitelmaa noudattavat pihat voisivat kuitenkin täysin erota toisistaan, sillä pihan tyyliä ei ole vielä lainkaan mietitty. Nyt onkin siis aika pohtia muun muassa seuraavanlaisia kysymyksiä: millainen on pihan visuaalinen ilme? Toistaako piha talon muotokieltä? Entä halutaanko pihassa toteuttaa jotakin tiettyä teemaa? 

20160217-ulf_5

Tyyliseikat ovat kovasti makuasioita ja näistä voisi kirjoitella loputtomasti. Tyylin suunnittelua varten kannattaakin ehdottomasti tutustua alan kirjallisuuteen ja netin tarjontaan. Huomioonotettavia tyyliseikkoja ovat kuitenkin karkeasti mm. nämä:

 • Muotokieli: kulkuväylissä sekä nurmi- ja istutusalueissa toistuvat muodot. Muoto voidaan löytää esimerkiksi talon arkkitehtuurista, tontin ympäristöstä tai ihan vaan omista mieltymyksistä – tietoisella muotokielen valinnalla on kuitenkin mahdollista välttää liiallista sekavuutta ja päästä tasapainoiseen lopputulokseen. Muotokieleksi voi valita vaikkapa suorakaiteen, ympyrän tai kaaren toistamisen pihan eri alueilla. Toisto tehoaa!
 • Teemapuutarha: puutarhaan voi hakea tyyliä myös erilaisista teemapuutarhoista, kuten muotopuutarhasta, maisemapuutarhasta, itämaisesta tai modernista puutarhasta. Teemaa voi myös luoda vaikkapa värien tai muiden aistituntemusten kautta. Näihin kaikkiin kannattaa tutustua tarkemmin alan kirjallisuuden kautta. Tällä hetkellä pinnalle alkaa nousta yhä vahvemmin luonnonmukainen puutarha, jossa kasvilajeina käytetään paljon suomalaisia luonnonkasveja, ja istutukset ovat kerroksellisia ja monilajisia. Erittäin tervetullut muutos, sanon minä! On hienoa, että luonnossa kasvavia, suomalaisia lajikkeita aletaan taas arvostaa – aina ei tarvitse hakea pihaan sitä eksoottisinta ulkolaista lajiketta, joka ei välttämättä istu pihan tyyliin tai ympäristöön, sen menestymisestä puhumattakaan.

20160217-ulf_4

20160217-ulf_7

Puutarhan tyylivalintojen jälkeen päästään valitsemaan puutarhan materiaaleja. Suosikkiteemani! 🙂 Karkeasti materiaalit voidaan jaotella neljään osa-alueeseen:

 • Päällysteet
 • Kasvualustat
 • Katteet
 • Kasvit

Mennään tässä postauksessa näistä kolmeen ensimmäiseen ja jätetään kasvit suosiolla vielä omaksi postauksekseen. Niistä kun asiaa riittää, vaikka ja kuinka.

20160217-ulf_11

Pihassa käytettäviä päällysteitä voidaan ammattilaisten termein jakaa sitomattomiin ja sidottuihin päällysteisiin, puupäällysteisiin sekä erilaisiin rajaustuotteisiin. Sitomattomia päällysteitä ovat mm. sora, soramurske, kivituhka ja sepeli. Yleisesti ottaen näiden materiaalien vahvuutena on niiden edullisuus sekä rakentamisen helppous ja nopeus. Samalla ne ovat kuitenkin herkkiä vesieroosiolle ja voivat siten vaatia korjausta aika ajoin. Kannattaa myös huomioida, että soratuotteet kantautuvat helposti kenkien mukana sisälle, eivätkä ne siksi ole se kaikkein toimivin ratkaisu aivan sisääntulon läheisyyteen.

Sidottuja päällysteitä ovat asfaltti, betonikivet ja -laatat sekä erilaiset luonnonkivipäällysteet. Kaikkien näiden etuna voidaan pitää helppoa kunnossapitoa, minkä lisäksi kivituotteilla päällystettyjen alueiden paikallisvaurioiden korjaus onnistuu melko vaivattomasti. Betonituotteissa on nykyään tarjolla paljon valinnanvaraa ja jopa monia luonnonkivien ulkonäköä jäljitteleviä malleja. Luonnonkivet iskevät omaan makuuni vielä kovemmin, mutta ovat toki hinnaltaan huomattavasti betonikiviä kalliimpi ratkaisu. Toisaalta kivet ovat käytännössä ikuisia, ekologisia ja niitä voi myös uusiokäyttää.

20160217-ulf_3

Pihoissa käytettäviä puupäällysteitä ovat kestopuu, lämpöpuu ja lehtikuusi. Kaikille puupäällysteille on yhteistä niiden siisti ulkonäkö, lämmin tuntu ja helppo kunnossapito. Toisaalta ne eivät kestä painoa samalla tavalla kuin sidotut päällysteet eivätkä siksi sovellu paljolti liikennöidyille alueille. Viime aikoina terasseilla on käytetty entistä enemmän lehtikuusta, johon mekin päädyimme omalla terassillamme viime kesänä. Lehtikuusen etuna on ekologisuuden lisäksi sen vaivattomuus: lankut eivät vaadi päälleen minkäänlaista käsittelyä, vaan harmaantuvat kauniisti ajan kanssa. Laiskan pihanhoitajan unelma!

Tärkeä osa helppohoitoisen puutarhan rakentamista ovat pihassa käytetyt rajaukset. Reunakivillä voidaan rajata esimerkiksi nurmea perennapenkeistä, terassialueista tai kulkuväyliltä. Näitä reunakiviä saa betonisina sekä luonnonkivisinä, lisäksi tarjolla on metallisia, puisia ja muovisia rajausvaihtoehtoja. Reunusten käyttö vaikuttaa huomattavasti pihan kokonaisilmeeseen ja kunnossapitoon, aivan kuin listat talon sisätiloihin.

Rajausten käytössä kannattaa muistaa huomioida nurmikonleikkuu: usein reunukset tehdään niin korkeiksi, ettei ruohonleikkuri pysty ajamaan nurmen reunaa ollenkaan ja nämä kohdat vaativat sitten trimmausta vielä erikseen – siitä hommasta on helppohoitoisuus kaukana! 🙂 Nurmikon rajauksia suunniteltaessa kannattaa siis ehdottomasti muistaa pudottaa reunakivi nurmen tasalle. Ylipäätään nurmen rajaaminen on tärkeä osa pihasuunnittelua: nurmikko kun on sen verran sitkeä tapaus, että se kyllä puskee itsensä vaivatta muillekin piha-alueille.

20160217-ulf_8

Pihanrakennuksessa täytyy luonnollisesti huomioida yhtenä tärkeänä materiaalina kasvualustat ja katteet. Kasvualustoja voidaan hankkia joko peltomultana tai tuotteistettuna kasvualustana. Kumpaakin voi käyttää pihanrakennuksessa mainiosti, kunhan on tietoinen kasvualustojen eroista. Peltomulta tai muu tontilta kuorittu pintamaa pitää yleensä sisällään myös siemen- ja rikkakasveja, minkä vuoksi sen käyttö on perusteltua erityisesti nurmen tai niityn kasvualustana. Tuotteistetut kasvualustat eivät sisällä rikkakasveja, ja seoksille on olemassa tarkat viitearvot, joissa alustan mineraalien ja muiden ainesosien täytyy pysyä. Myyjän on pyydettäessä esitettävä seoksesta tuoteseloste.

Pihassa voidaan käyttää orgaanisia sekä epäorgaanisia katteita, käyttötarkoituksen mukaan. Orgaanisiksi katteiksi luetaan mm. erilaiset kuorikkeet, hakkeet, koristekatteet, ruohosilppu ja kävyt. Enpä ollutkaan ennen pihakurssia ajatellut, että kävytkin ovat mitä mainiointa katetta, ja vieläpä niin kaunistakin! Erityisesti orgaaniset katteet estävät rikkaruohojen kasvua ja pitävät maan kosteampana, kasteluntarve siis vähenee. Kannattaa kuitenkin muistaa, että rikkaruohojen kasvua estääkseen katekerroksen täytyy olla ainakin kymmenisen senttiä paksu, eli ihan pienet kerrokset eivät vielä estä niiden tunkeutumista katteen läpi. Epäorgaanisiksi katteiksi luetaan sitten katekankaat ja -kivet, joiden hoito on aavistuksen edellämainittuja haastavampaa. Kivien joukosta kun saattaa joutua haravoimaan tai muuten puhdistamaan esimerkiksi sekaan lentäneitä lehtiä tai risuja. Jos tämän lisävaivan on valmis näkemään, antavat kivet toki upean lisän puutarhan istutusten alle! Kivien alla kannattaa aina käyttää katekangasta rikkaruohojen tunkeutumista estämään.

Olipas taas paljon piha-asiaa! Kaiken kaikkiaan juuri materiaalivalinnat luovat ison osan pihan visuaalisuudesta – ja tässä vaiheessa olemme vielä unohtaneet yhden tärkeimmistä eli pihan kasvit. Käsitellään niitä siis seuraavaksi 🙂

Mutta sitä ennen, kertokaahan, minkälaisia materiaaleja olisi käytetty teidän unelmapihallanne? Jos saisit valikoida pihallesi mitä tahansa, minkälaisilla valinnoilla nyt mentäisiin?

Hanna

Kuvat: Pinterest (Chelsea Flower Show 2009, Ulf Nordfjell)

Kommentit

 • Maria Korhonen

  Tämä pihapostaus oli jäänyt kokonaan huomaamatta 🙂 Jos saisin ihan vapaasti valita, niin meidän pihassa olisi kiveä, puuta, haketta, vettä, ei nurmikkoa. Vaikka sitä luulee, että nurmikko on helppohoitoinen, niin meidän pihalla se on ollut kaikkein hankalin saada kasvamaan. Siksi joka kesä vähennänkin istutuksilla ja muulla nurmikon pinta-alaa 😀 Tuo lehtikuusiterassi on varmasti ihana. Meillä on lämpökäsiteltyä puuta, joka kyllä sekin on varsinkin aurinkoisilta paikoilta harmaantunut, mutta ei mitenkään tasaisesti. Ensi kesänä haluaisin taas lisätä terassin pinta-alaa.

   0
 • Maria Korhonen

  Niin, ja sitä piti vielä sanoa, että ihania nuo valitsemasi kuvat. Alkaa oikein kaipaamaan kesää <3

   0
  • Tuo nurmikkoasia tuli oikeastaan mullekin uutena tuolla pihakurssilla, siis se, että se ei todellakaan ole se pihan helppohoitoisin vaihtoehto, kuten ehkä usein ajatellaan. Siksi mekin ollaan kaavailtu nurmea aika pienelle alueelle ja muutoin olisi kiva mennä sitten tooosi helppohoitoisilla ratkaisuilla 🙂 Mutta hei, ehkä me saadaan tähän lisävinkkejä siellä rakennusmessuilla! 😀 Sulla onkin jo arvonta pystyssä, jes!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.