VALIKKO
31.7.2016 10:27

Kesäpäivän kulttuuriretki

Jyväskylässä on vietetty perinteisesti vauhdikasta viikonloppua rallikansan vallattua katukuvan. Tykkään keskustan vilkastuneesta ilmeestä, säätkin ovat suosineet juuri niinkuin heinäkuussa aina toivoisi. Toissapäivänä perheemme miesväki lähti naapuriston lasten kanssa nauttimaan pikataipaleiden tunnelmasta, ja minä suuntasin siskoni kanssa pienelle kulttuuriretkelle Aallon ja muutaman muun tunnetun jyväskyläläisen jalanjäljissä.

DSC_0678

DSC_0588

DSC_0608-2

DSC_0617

DSC_0620

DSC_0621

DSC_0626-2

Aamuauringossa nautittujen pitkien terassikahvien jälkeen päivämme ensimmäinen pysähdys oli Alvar Aallon suunnittelemassa, vuonna 1973 valmistuneessa nimikkomuseossa, jonka tunnelma imaisi heti mukanaan. Vaikka pikkukaupunkimme lienee juuri nyt ”täynnä” matkailijoita, oli museo koko vierailumme ajan hiljainen ja tunnelmansa ihanan raukea. En ole käynyt museossa pitkään, pitkään aikaan, mutta viimeistään nyt ihastuin todella. Aallon tuotanto on toki ajatonta, mutta juuri nyt myös hyvin ajanhenkistä. Eteen osui monen monta tämän hetken suosikkia niin materiaalien kuin muotoilunkin osalta. 70-lukulainen museorakennus oli todella inspiroiva, olen aivan fiiliksissä tuon ajan arkkitehtuurista. Jos asuisin vanhassa omakotitalossa, olisi tuon ajan koti juuri se, mitä lähtisin ensimmäisenä etsimään.

Museon perusnäyttely esittelee Aallon arkkitehtuuria erilaisin pienoismallein, piirustuksin ja valokuvin. Tunnetuimpien rakennusten lisäksi näyttelyssä pääsee tutustumaan myös Aallon suunnittelemiin pientaloihin ja näyttelypaviljonkeihin. Muotoilun osalta esillä on Alvar ja Aino Aallon suunnittelemia huonekaluja, valaisimia, lasiesineitä ja koruja – sekä tämän hetken suosikkeja että kenties vähemmälle huomiolle jääneitä aarteita.

Aallon klassikkokalusteilla sisustettu museokahvila, Café Alvar on ehdottomasti rauhallisen kahvipaussin arvoinen paikka. Tarjoilut ovat todella maittavat (kokeilepa vaikka pororisottoa ja alvarinkakkua, kuten me teimme!) ja atmosfääri vertaansa vailla. Bonuksena kaakeloidut ikkunalaudat ja patinoituneet ikkunanpuitteet, ohh. Siskoni kanssa pöydässä istuskellessamme tuumimme, että tunnelmasta tuli vahvasti mieleen toisen suosikkimme Samujin taannoiset pressikuvat. Täytyypä siis vaan todeta, että kyllä tästä kaupungista on ponnistanut aika huikeita osaajia estetiikan puolelle.

DSC_0639

DSC_0642

DSC_0653

DSC_0656

DSC_0691

Paussin jälkeen jatkoimme matkaa kävellen kohti kirkkopuistoa ja Jyväskylän taidemuseota. Suosittelen muuten ehdottomasti käppäilemään tällä seudulla, Seminaarinmäki lähialueineen on täynnä valloittavia, vanhoja puutaloja ja upeita puutarhoja. Kuten myös Aallon arkkitehtuuria. Ehdottomasti kauneinta aluetta Jyväskylässä, sanoisin minä.

Tänä kesänä Alvar Aalto -museo ja Jyväskylän taidemuseo juhlistavat 50-vuotista yhteistaivaltaan Räppänä -näyttelyllä, jossa on esillä jyväskyläläisten veljesten, kuvataiteilija Jussi Heikkilän ja sisustusarkkitehti Simo Heikkilän tuotantoa. Näihin kahteen museoon jakautuva näyttely koostuu erilaisista huonekaluista, valaisimista, valokuvista, taideteoksista, installaatioista, videoista ja haastatteluista. Näyttävin osa näyttelystä löytyy Jyväskylän taidemuseon puolelta, jonne siis siskonikin kanssa suuntasimme Aalto-museon osuuden innoittamina. Vinkkinä muuten mainittakoon, että aina perjantaisin Jyväskylän museoihin on vapaa pääsy (poikkeuksena Alvar Aalto-museo, joka on kesäperjantaisin maksullinen, liput 4-6€). 

DSC_0747

DSC_0703

DSC_0706-2

Näyttelyn kuraattori Teija Isohauta kertoo veljesten töitä yhdistävän ”tarkkaileva asenne luontoon, sanaleikkien ja metaforien käyttö sekä arvostava suhde käsityöhön ja sen tekijöihin. Esteettisessä mielessä heitä yhdistää myös tietty rakenteellinen keveys ja ilmavuus”. Ei tulekaan siis ehkä yllätyksenä, että minuun vetosi voimakkaimmin juuri kalusteiden keveys sekä niiden kauniit, puhtaat linjat. Muille sisustusintoilijoille tiedoksi, että esillä on muun muassa kotimaiselle Nikarille suunniteltuja tuoleja.

Näyttely on auki syyskuun puolivälin tienoille saakka, mitä ennen näyttelyyn on luvassa myös muutama kuraattorin kierros. Lisätietoja löydät täältä.

DSC_0746

DSC_0733

DSC_0738

DSC_0742

DSC_0739

Lopuksi tutustuimme vielä taidemuseon alagallerian Viivan Himo -näyttelyyn, johon taidemaalari Sami Korkiakoski on museon sanoin ”installoinut viivamaalauksensa tilallisiksi maalausryppäiksi”. Teokset vetivät tutustumaan kuin väkisin, eikä kyllä kaduttanut. Kiinnostava kokonaisuus!

DSC_0748-2

DSC_0752

Olipas virkistävää viettää vähän erilaista kesäpäivää omassa kotikaupungissa. Todella harvoin tulee vierailtua paikallisissa museoissa ja muissa, vaikka tarjontaa olisi ulottuvilla ihan täällä omilla kotinurkilla. Aallon museo tuntui vetoavan minuun niin kovin, että veikkaan suuntaavani sinne seuraavan kerran viimeistään vuodenajan vaihtuessa syksyisempään suuntaan – sadepäivän lämmin teemukillinen Café Alvarissa tuntuu oikeastaan jo aika houkuttelevalta.

Suunnatkaapa tekin nauttimaan omien kotikaupunkienne aarteista. Joka paikasta varmasti löytyvät juuri ne omat huikeat helmensä.

Hanna

Kommentit

  • Anniina

    Pitäisi muistaa hyödyntää ilmaista perjantaita paljon useammin! Alvar Aalto -museo on kyllä kiva, samoin kahvila 🙂 Olen menossa tänään ekaa kertaa elämässäni Muuratsalon koetaloon!

     0
    • Ihastuin kyllä todenteolla näihin! Tuo Muuratsalo kiinnostaisi tosi paljon, täytyypä yrittää päästä sinne pian 🙂

       0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.