VALIKKO
22.8.2016 16:47

Kokemuksia siirtonurmikosta – kysy asiantuntijalta

Kaupallinen yhteistyö: Nurmikko.fi

DSC_1218

DSC_1219

Tuuhea, kauniin vihreä ja hyvinvoiva nurmimatto lienee lähes jokaisen omakotitaloasukin unelma. Useimmiten nurmikko on uuden kodin pihaa suunniteltaessa se osa-alue, joka halutaan myös kuntoon heti ensimmäisenä – niin myös meillä. Ensimmäinen kesä uudessa kodissamme kului kuitenkin uutta ympäristöä (sekä perheenjäsentä) ihmetellen ja terassilautoja nakutellen – mutta onneksi niin, sillä huomasimme, että moni suunnitelma muokkaantui toimivammaksi samalla, kun tutustuimme pihaan paikan päällä, arjen jo rullatessa omalla vauhdillaan. Keväällä osallistuimme loistavalle pihasuunnittelukurssille, jonka aiheuttamassa innonpuuskassa kävi selväksi, että tulevaa kesää emme haluaisi viettää katsellen samaa multatannerta kuin vuosi takaperin. Asiaan tarkemmin tutustuttuamme ja asiantuntijan neuvoja kuunneltuamme päädyimme tilaamaan pihaan SNT Viitasen siirtonurmikkoa*.

SNT Viitasen siirtonurmikko sisältää runsaasti juurtonurmikkoa sekä parhaita mahdollisia siemenlajikkeita. Juurtonurmikon huomattava osuus tekee nurmesta kestävän myös varjoisilla paikoilla, ja sen avulla viheriö kestää suurtakin kulutusta. Omaan pihaamme aurinko kyllä paistaa suurimman osan päivästä, mutta muutama varjoisampi nurkkaus tulee varmasti hyötymään tästä ominaisuudesta. Veikkaanpa myös, että nurmikon kulutuksen kestävyys tullaan testaamaan tulevina kesinä varsin aktiivisin toimin, sen verran on pallon perään perheemme pienin.

Juurtonurmikon ansiosta nurmimatto on myös hyvin tuuheaa ja pehmeää – siis aivan ihanan tuntuista paljaalla jalalla asteltaessa. Tämä on asia, johon kaikki vieraammekin ovat kiinnittäneet huomionsa, nurmi on tosi pehmoista ja tiheäkasvuista. Toki siirtonurmikon etuihin kuuluu myös rikkakasvivapaus, jota on myös verrattain helppoa ylläpitää nurmen kasvaessa tiheänä ja tuuheana heti pihaan ilmestyttyään. Enpä kuitenkaan ollut aiemmin ajatellut, että siirtonurmea on pellosta ylös nostettaessa kasvatettu jo kaksi vuotta – ei siis ihme, että tällä tavoin nurmi saa omassa pihassa hyvän lähdön kasvuunsa. Rikkakasvitkaan eivät pääse valtaamaan tilaa vihreältä nurmelta, kun nurmi kasvaa jo valmiiksi tiheänä.

DSC_1213

Nurmimatto paikallaan asennusiltana

Pääsimme asentamaan nurmikkoamme kesäkuun alussa, heti maatöiden valmistuttua. Siirtonurmi toimitetaan paikan päälle vajaan puolen metrin levyisinä nurmirullina, jotka kaikessa yksinkertaisuudessaan vain rullataan paikoilleen valmiiksi tasoitetun mullan päälle. Rullat potkitaan auki, ja asetetaan tiiviisti vierekkäin. Varsin helppoa ja nopeaa! Meillä meni pienellä talkooporukalla koko hommaan aikaa viitisen tuntia, vaikka nurmineliöitä tuli pihaan yli 300.

Rullien asennus täytyy aloittaa lähes heti kuorman saavuttua pihaan, varsinkin kuumina ja aurinkoisina päivinä – rullat kun eivät kestä lainkaan kuivumista. Tämän takia myös nurmen kastelu niin asennuspäivänä kuin myös ensimmäisinä juurtumisviikkoina on erityisen tärkeää. Yhtä kokemusta rikkaampana, ja teille muille pikkuvinkkinä mainittakoon, että kaikki tarvittavat vesiletkut kannattaa myös varata asennuspaikalle jo ennen rullien asentamista – meillä tämä seikka pääsi unohtumaan, hupsista vaan.

Kasvualustaan suosittelisin ehdottomasti panostamaan. Nurmen alle kannattaa hankkia laadukasta hiekkaista nurmikkomultaa, joka antaa nurmelle edellytykset juurtumiseen ja hyvään kasvuun. Tämän linkin takaa löytyy paljon tietoa ja asiantuntijoiden vinkkejä nurmen asennusta ja hoitoa silmälläpitäen, kannattaa siis ehdottomasti kurkistaa jos nurmiasiat ovat mielessäsi. Itselleni oli esimerkiksi aivan uusi tieto, ettei nurmikon kokonaispituudesta saisi leikata kerrallaan enempää kuin yhden kolmasosan, kuin myös se, että nurmen kasvaessa liian pitkäksi, kuolevat lyhimpinä kasvavat nurmilajikkeet kokonaan pois, sillä ne eivät tavoita yhteyttämiseen tarvittavaa auringon valoa. Jollekin muulle ehkä selvää pässinlihaa, mutta meille kokemattomille pihanlaittajille todella tärkeää tietoa.

DSC_0912

DSC_0911

Liuskekivien asennuspuuhissa

Nurmen hoitoon kuuluu säännöllisen leikkauksen lisäksi toki myös lannoittaminen. Vajaan kuukauden päivät juurruttuaan, nurmelle kannattaa tehdä sen ensimmäinen lannoitus, minkä jälkeen nurmea lannoitetaan kasvukaudella noin kerran kuukaudessa. Syksyllä nurmelle levitetään muiden kasvien lailla syyslannoite, joka valmistaa nurmikkoa kestämään tulevan talven rasitukset – ja keväällä lumien sulaessa, onkin taas aika kevään ensimmäiselle lannoitukselle. Nurmen hyvinvointiin kannattaakin varsinkin sen ensimmäisinä vuosina panostaa, sillä se edesauttaa nurmikon kaunista, tasaista kasvua myös pidemmällä aikavälillä.

Meille kesän kuluessa aiheutti harmaita hiuksia se, että sateisten viikkojen aikana nurmikko saattoi olla päiväkausia aivan märkä, eikä nurmea saisi ohjeiden mukaan leikata kosteana. Samojen ohjeiden mukaan nurmikkoa ei kuitenkaan saisi päästää kasvamaan liian pitkäksi – siinäpä sitten amatöörinä valitset kahdesta huonosta vaihtoehdosta! Välillä siis tuli lyhennettyä kosteaa, ylikasvanutta nurmikkoa 😉 Kaiken kaikkiaan olemme olleet uuteen nurmikkoomme varsin tyytyväisiä, sillä muutamia liian pitkistä leikkausväleistä johtuneita kuivuneita kohtia lukuunottamatta, nurmi on pysynyt ihanan vihreänä ja tuuheana. Kuvia lopputuloksesta julkaisen vielä erillisenä postauksenaan, jottei tämä osio veny aivan mahdottoman mittaiseksi.

Mutta nyt viimein, sana on teidän! Kirjoita kommenttiboksiin mikä tahansa kysymys liittyen joko siirtonurmikkoon tai nurmikon hoitoon ylipäänsä, ja minä selvitän vastauksen kysymykseesi asiantuntijalta! Nyt on siis aivan loistava tilaisuus kysyä ihan mitä tahansa nurmikkoon liittyvää, turhia kysymyksiä ei ole olemassakaan. Siis antaa palaa! Kokoan kysymykset vielä omaksi postauksekseen, joten pysykäähän kuulolla.

Hanna

Kommentit

 • Nimetön Olivia

  Ihanan näköinen! 🙂 itselläkin haaveissa on ollut valmisnurmikko. Onko näissä millainen hintaluokka, jos vertaa ”tee itse alusta asti” -versioon? Kilpailutitteko eri toimittajia vai olitteko saaneet suosituksia ystäviltä?

   0
 • Sammaleinen

  kuinka paksu kerros pohjamultaa pitää olla nurmikkolevyjen alla?
  Tuo kuulostaa kyllä houkuttelevalta, ei tarvitsisi odottaa ja jännittää siementen itämistä vaan tulisi tasainen heti kerralla.

   0
 • KL

  Pakko kysyä, millä kurssilla olet ollut? Itseäkin kiinnostaisi sellainen kurssi!

   0
 • hetivalmis

  Onko parempi laittaa tällainen hetivalmis nurmikko keväällä vai syksyllä? Vai onnistuuko koska vain?

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.