VALIKKO
10.2.2016 14:40

Pihasuunnittelu käyntiin: osa 1

Tulevan kevään ja kesän pihapuuhia on järkevää suunnitella juuri nyt, lumen vielä peittäessä maata. Itse tykkään kaikenlaisesta suunnittelusta kovasti eikä oman pihan suunnittelu tuota poikkeusta, taidan olla vähän tällainen taivaanrannanmaalari! Piha-asiat ovat kuitenkin minulle aivan vieras kenttä, ja viime kesänä osasimmekin oikeastaan vasta ihmetellä isoa, tyhjää pihaamme – ensimmäistä sellaista. Osallistuin hetki sitten kansalaisopiston pihasuunnittelukurssille saadakseni suunnittelun avuksi myös asiantuntijan neuvoja ja vinkkejä, erilaiset vaihtoehdot kun tuntuvat olevan aivan loputon suo (kirjaimellisesti, hehe). Kurssin tavoitteena oli antaa osallistujille yleistietoa pihasuunnittelusta ja konkreettisesti auttaa oman pihasuunnitelman luomisessa, oli kyse sitten uudispihasta tai jo olemassa olevan pihan muokkauksesta.

2176af1f5eb0225095842398c4d2ba36

Ajattelin, että voisin täällä blogin puolella jakaa tiiviin amatööriltä-amatöörille-oppaan siitä, miten oman pihan muutosta voisi lähteä suunnittelemaan. Toki ammattilainen on aina ammattilainen – mahdollisuuksien mukaan suosittelen siis aina kääntymään todellisen osaajan puoleen. Toisaalta yhteistyöstä ammattitaitoisen pihasuunnittelijan kanssa saa todennäköisesti myös enemmän irti, kun on itsekin hieman perillä siitä, mitä asioita suunnittelussa täytyy ottaa huomioon. Kaikki tiedot pohjautuvat mainitsemani pihasuunnittelukurssin materiaaleihin ja niistä itselleni tekemiini yksinkertaisiin muistiinpanoihin. Sujahdetaanpa siis hetkeksi kevään vehreisiin tunnelmiin!

Reclaimed-Brick-Entrance-to-Linda-Bergroths-Greenhouse-Cabin

Oman pihan suunnittelu kannattaa aina aloittaa olemassa olevan pihan inventoinnilla ja siihen pohjautuvalla piha-analyysillaMillainen piha on nyt? Mitkä ovat pihan lähtökohdat? Kuka pihaa käyttää nyt, entä tulevaisuudessa?  Mitä pihalla tehdään?  Esimerkiksi tämän tyylisten kysymysten avulla voidaan suunnittelua saada alkuun.

Varsinainen piha-analyysi kannattaa aloittaa kaivamalla esille oman tontin pohjakartta. Siihen lähdetään vaihe kerrallaan merkitsemään allaolevat tekijät, ne kun suurelta osin luovat raamit sille, mitä ja missä pihalla voi tehdä.

 • Tekniset rakenteet: ilmajohdot ja pylväät, maanalaiset putkitukset, kaivot ja kaapelit, imeytys- ja suodatuskentät sekä rakennusten routasuojaukset
 • Maantieteellinen sijainti: tontin kasvillisuusvyöhyke
 • Ilmansuunnat: auringon korkeus ja suunta, tontin eri alueiden aurinkoisuus/varjoisuus eri vuorokauden- tai vuodenaikoina, rakennusten antama varjostus
 • Maaperä: avokallio, moreeni, hiekka vai savi?
 • Tuuli: tuulen voimakkuus ja suunta, vallitsevat tuulensuunnat, pyörteisyys
 • Korkeusvaihtelut: tontin korkeuserot, pakkopisteet (mm. tontin nurkkapisteet ja sokkelin korko), jyrkät luiskat ja pinnan kallistukset
 • Kosteusolot: mahdolliset avo-ojat, purot, kosteat alueet, lumi
 • Ympäristö: minkälaisessa tyylillisessä ympäristössä tontti sijaitsee
 • Pienilmasto: kullakin alueella on paikallinen ilmastonsa, johon edellämainitut listan tekijät vaikuttavat. Pienilmastolla on merkittävä vaikutus tontin ominaisuuksiin ja kasvien viihtymiseen.

20160210-dezeen_Garden-Shed-by-Ville-Hara-and-Linda-Bergroth-05

Tässäpä sitä pohdittavaa jo riittääkin! Kyllä meinasi hiki nousta otsalle näitä miettiessä, varsinkin kun listan kysymykset eivät olleet niitä itselleni helpoimpia. On kuitenkin selvää, että onnistunut pihasuunnittelu vaatii olemassa olevan pihan kartoittamisen – varsinkin jos pihalta halutaan helppohoitoisuutta. Se oli myös meidän ykköstoiveemme, minua kun ei kesän viettäminen kitkemispuuhissa inspiroi lainkaan 🙂 Ennemmin siis totean faktat ja unohdan hiekkatontiltamme kaikki savimaassa viihtyvät kasvit, kuin käytän kuumat kesäpäivät kuokan varressa. Luontoa vastaan ei kannata taistella.

20160209-zen-house-03

Piha-analyysin jälkeen suunnittelussa siirrytään siihen omasta mielestäni mielekkäämpään osioon: aluesuunnitteluunMitä haluat pihaltasi? Mitä pihalla tehdään? Mille tarvitaan tilaa? Pojille leikki- ja pelialue? Grillausalue? Pihakeinu? Halutaanko jotakin näkymää korostaa, entäpä peittää? Nyt saa ja kannattaa haaveilla! Tässä vaiheessa on tarkoitus listata ylös kaikki ne toiminnot, joita unelmiesi pihalla voisi olla. Alla vinkkilista omaan haavemaalailuun, näitähän voi keksiä lisää lähes loputtomasti:

 • Kalusteet ja varusteet: pyykinkuivausteline, tomutusteline, kompostori, lipputanko
 • Paikoitus, säilytys, rakenteet: autopaikat, peräkärryn tai polkupyörien säilytys, puidentekopaikka, maakellari, lumitilat
 • Oleskelu: ruokailu, auringonotto, palju, grillauspaikka, kesäkeittiö, pergola, puutarhakeinu
 • Pelit ja leikit: trampoliini, hiekkalaatikko, keinu, kiipeilyteline, leikkimökki, pelialue
 • Kasvillisuusalueet: hyötypuutarha, kasvihuone, perennapenkki, niitty, nurmikko, vesiaihe

Kekkillä / Linda Bergroth 5.9.09

Tässä vaiheessa kannattaa huomioida kaikki pihankäyttäjät sekä mahdollisuuksien mukaan myös heidän tulevat tarpeensa ja toiveensa pihan suhteen. Vaikka pieni vauva ei vielä haluaisi hyppiä trampoliinilla, on hyvinkin mahdollista, että tilanne on muutaman vuoden kuluttua toinen. Siksi hyppypaikallekin kannattaa ehkä jo suunnitteluvaiheessa varata oma paikkansa – tässähän vaiheessa trampoliinin voi fiksusti suunnitella sijoitettavaksi vaikkapa tontin kulmaan, jotta se ei sitten yhtäkkiä ilmesty pihan paraatipaikalle. Turhaksi käyneen hiekkalaatikon voi pienillä muutoksilla muuntaa vaikkapa perennapenkiksi.

Whimsical-Garden-Shed-Cottage-by-Ville-Hara-and-Linda-Bergroth-3

Tämä haavelista kourassa päästään kätevästi aloittamaan varsinainen aluesuunnittelu, jossa pohditaan seuraavia asioita:

 • Säilytettävät elementit: onko piha luonnontilassa oleva rakentamaton tontti vai jo olemassa oleva puutarha? Rakennuksia, rakenteita, puita ja pensaita voi toki siirtää – pohdi, kannattaako se? Uudella tontilla voi olla vaikkapa hienoja, suuria kiviä tai kosteikkopaikkoja, jotka kannattaa säilyttää tulevaa pihanrakennusta varten. Muista, että säilytettävät elementit on tärkeää muistaa suojata rakennusvaiheessa.
 • Näkymät: näkymät sekä kodin sisältä tontille, että talon ulkopuolelta tontille ja talon sisälle. Pyrkimyksenä on luoda miellyttäviä näkymiä sinne, missä eniten oleillaan: esimerkiksi olohuoneen tai keittiön ikkunoista avautuva näkymä koetaan usein tärkeäksi. Kannattaa hyödyntää myös tontilta ympäristöön avautuma näkymä: esimerkiksi tontin rajalta avautuvan pelto- tai järvimaiseman voi ”lainata” omalle tontille, ja tehdä siitä näin oleellisen osan oman pihan näkymiä.
 • Tilojen ja toimintojen sijoittelu tontille: oleskelu- ja leikkipaikat, jätehuolto, kompostointi, pyykinkuivaus ja tomutus. Tärkeänä osa-alueena toimintojen sijoittelussa kannattaa huomioida myös niin sanottujen pihan huoneiden luominen: millaiset seinät voisivat rajata eri toimintoja toisistaan? Kokemus samasta tilasta muuttuu sitä mukaa, mitä avarammaksi tai suljetummaksi se rajataan. Tiloja voi rajata toisistaan perinteisillä aidoilla, mutta yhtä tärkeää on huomioida tässä myös kasvien ja puiden antamat rajausmahdollisuudet.
 • Kulkuväylät: sekä autoille että tontin sisäiselle ”liikenteelle”. Muista, että ihminen valitsee luonnostaan lähes aina sen kaikkein lyhimmän reitin – kannattaa siis suunnitella erilaisten pikkupolkujen kulkureitit tämä asia mielessä.

20160210-dezeen_Garden-Shed-by-Ville-Hara-and-Linda-Bergroth-06(1)

Kun pihaan halutut toiminnot siirretään tontin pohjapiirrokseen, ollaankin jo taas huomattavasti lähempänä valmista pihasuunnitelmaa. Tässä vaiheessa pohjakuvaan on siis merkitty piha-analyysin luomat raamit tontin käytölle, sekä aluesuunnittelussa määritetyt sijainnit eri toiminnoille. Tästä onkin hyvä jatkaa kohti puutarhan tyyliseikkoja!

Pihasuunnittelu kattaa tiiviinäkin ohjepakettina sen verran laajasti asiaa, että jaan nämä suunnitteluvinkit kolmeen erilliseen kirjoitukseen. Seuraavassa osiossa jatketaan siis suunnittelua taas eteenpäin!

Oletko sinä rakentamassa tai muokkaamassa pihaasi tänä(kin) vuonna? Olisi kiva lukea vinkkejä toimivan puutarhan toteuttamiseksi – jaapas omat niksisi kommenttilaatikossa!

Hanna

Kuvat: Kekkilä

Kommentit

 • Jenni

  Ainakin meillä piha on ikuisuusprojekti. Siinä vaiheessa kun pihoja alettiin tehdä (mies päätti 2 viikkoa ennen esikoisen nimiäisiä, että juhliin saadaan piha kuntoon) niin rehellisesti sanottuna mun kiinnostukseni aiheeseen oli nolla. Sitten meille ilmeistyi piha, johon itsekin olin jokusen ”joo se on varmaan ihan hyvä” kommentin antanut. Pihasuunnittelijaa käytettiin tontilla vuosi pihojen teon ja istutusten laiton jälkeen. Hienosti meni.. 😉
  Mutta toisaalta, nyt sitä ainakin tietää mitä ei halua ja mitä olisi kiva muuttaa. Nimenomaan tarpeet ja toiveet ovat nyt aika selkeästikin tiedossa ja sitä mukaan on helpompi lähteä olemassaolevaakin muokkaamaan. Hitaasti mutta varmasti. 🙂

   0
 • Hanna | skandilinjalla

  Tuo pihan rakentaminen on kyllä juurikin hidas projekti, jos ei muuten niin ihan jo kasvien kasvun suhteen. Mutta teillähän on kuitenkin hyvä juttu, että suunnittelija on käynyt paikalla 🙂 Kasvejahan voi tosiaan siirrelläkin, joten muokkaus kyllä onnistuu, vaikka sekin työtä vaatii. Eli tsemppiä vaan teillekin kesän pihatöihin! 🙂

   0
 • Maria Korhonen

  Tää oli hyvä juttu, jään mielenkiinnolla odottamaan kakkososaa 🙂 Heti kun alkaa lämpenemään, siirtyy minun ajatukseni sisäsisustamisesta ulos. Meillä pari vuotta sitten aloitettiin tyhjästä. Pikku hiljaa, pienellä budjetilla ja joka kesä jotakin. Tuntuu vain kovin loputtomalta suolta, ja talven aikana ehtii monta kertaa muuttaa mieltään 😀 Suunnittelija olisi varmaan ollut hyvä juttu, onneksi on ystävä, joka ymmärtää kasveista ja muista, niin häneltä sain vähän apua pohjalle 🙂

   0
  • Hanna | skandilinjalla

   Kiitokset Maria, seuraava osio tuloillaan! 🙂 Minullakin ainakin yhden vuoden kokemuksella ihan sama juttu. Heti, kun kevät lähtee kunnolla käyntiin, sisähommat unohtuu ja sitä alkaa ajatella vaan pihajuttuja. Siksiköhän ne muutamat listat vielä uupuu..? 😉 Tänä vuonna toivoakseni jo päästään tekemään jotain ”vihreääkin” eikä vaan terasseja.. Mutta pikkuhiljaa täälläkin, on se piha niin iso projekti 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.